- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Salero, το πιο αισιόδοξο και χρωματιστό wine restaurant στα Εξάρχεια
Μεσογειακή κουζίνα, πολύχρωμο ντεκόρ, ωραία πιάτα
Το Salero, wine restaurant στα Εξάρχεια, είναι πολύ νόστιμο, με εξίσου νόστιμο φαγητό και αισιόδοξη ατμόσφαιρα
Έχω ξαναπάει στο Salero σε άλλες εποχές, δε θυμάμαι πότε/πώς, προχθές όμως πήγα με δύο φίλες και ήταν τέλειο, ό,τι χρειαζόμασταν μετά από παράσταση (στην οποία δεν παίζαμε εμείς οι ίδιες, αλλά και ως θεατής, λίγη δουλίτσα την κάνεις, όσο να ναι…). Το Salero είναι πολύχρωμο, ζωηρό, όμορφο, φωτεινό εστιατόριο και σε προδιαθέτει ωραία: θα περάσεις καλά, δε μπορεί.
Παραγγείλαμε λίγα πράγματα, μανιτάρια, γκουακαμόλε, μαστέλο ψητό και άσπρο κρασί «δικό τους» που ήτανε μια χαρά. Έχει ωραία σούπα βελουτέ κολοκύθας (6,50) και κοτόσουπα αυγολέμονο (9,50), γενικά καλές τιμές, μέχρι 15 ευρώ το πιάτο, και ευγενικό σέρβις. Ο πολλά-χρόνια-στο-κουρμπέτι, σεφ Γιώργος Πολατίδης δημιουργεί νόστιμα, πρωτότυπα πιάτα με απλά υλικά. Η μουσική είναι σωστή σε ένταση, συζητάς σαν άνθρωπος, που είναι το ζητούμενο μετά από θέατρο ή σινεμά – να καθίσεις κάπου, να φας και να πιείς κάτι, και να αναλύσεις διεξοδικά αυτό που είδες.
Το wine restaurant είναι το κατάλληλο μέρος για όλα τα παραπάνω, και το Salero μας άρεσε πολύ, με τη μεσογειακή κουζίνα του, την ισπανική ατμόσφαιρα και τους μεγάλους, λαμπερούς χώρους του. Με μπέρδεψε λίγο το όνομα του μαγαζιού – σημαίνει «αλατιέρα» στα Ισπανικά, και υπάρχει μια πόλη-φάντασμα στην Αριζόνα που λέγεται Salero.
Είναι να μη τα ψάχνεις αυτά, αλλά επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, έψαξα την πόλη φάντασμα μόλις γύρισα σπίτι, στο τσακίρ κέφι: χτίστηκε τη δεκαετία 1870 από μεταλλωρύχους που δούλευαν στο μεταλλείο ασημιού παραδίπλα, στα βουνά Σάντα Ρίτα. Σκοτωνόντουσαν οι άποικοι με τους Ινδιάνους, και κάποτε ήρθε για επίσκεψη ένας μεγαλο-παπάς από άλλη τοποθεσία. Για να τον περιποιηθούν οι κάτοικοι έφτιαξαν μια μεγάλη ασημένια αλατιέρα (την οποία σίγουρα ο παπάς τσέπωσε μετά την τελετή γιατί αγνοείται η τύχη της). Από αυτή την αλατιέρα πήρε το όνομά της η πόλη, η οποία εγκαταλείφθηκε το 1920 και σήμερα είναι τουριστικό αξιοθέατο, πάει ένα σωρό κόσμος να δει το σαλούν, τα σπίτια και το ταχυδρομείο που μαζεύουν σκόνη στην ερημιά της Αριζόνα(ς).
Το ντόπιο Salero πάντως μας άρεσε πολύ, περάσαμε σούπερ, άσε που νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη Βαρκελώνη λόγω ζωηρών χρωμάτων και γενικότερου ισπανικού αέρα…
Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, 2103813358
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.