- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στην Αλεπού του Ανδρέα Κλαυδιανού για comfort γκουρμέ
Οι γεύσεις του σεφ, η ατμόσφαιρα του εστιατορίου και οι τιμές είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα σε ενθουσιάσουν
Εστιατόριο Αλεπού: Δοκιμάσαμε την ελληνική, δημιουργική και value for money κουζίνα του Ανδρέα Κλαυδιανού στο εστιατόριό του στα Κωνσταντινουπολίτικα της Θεσσαλονίκης.
Συγκλονιστικά τέλειο, το comfort φαγητό της Αλεπούς (μπαίνω κατευθείαν στο θέμα!), θα το γευτείτε στα Κωνσταντινουπολίτικα της Πυλαίας. Μακριά από τα τρεντ και το χάιπ του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τα πιάτα, οι γεύσεις και οι τεχνικές του Ανδρέα Κλαυδιανού, όπως και η ατμόσφαιρα του εστιατορίου με τους ζεστούς τόνους (μπαρ, σάλα, και ξυλόφουρνος κεντάνε), συν τις τιμές του, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που τον φετινό χειμώνα θα περνάμε και θα ξαναπερνάμε, όπως βγάλαμε το πόρισμα με την παρέα.
Για τους παροικούντες, βέβαια, στην γκουρμέ Θεσσαλονίκη, το σουξέ της Αλεπούς, που αυτές τις μέρες κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας, ήταν αναμενόμενο. Το όνομα του Κλαυδιανού είναι συνδεμένο με δυο ακόμα foody υπερθεάματα, γιατί πείτε μου εσείς πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω τις εμπνεύσεις του στο Uma και το Pommes;
Ξεκινώ από το Uma: Η ιδέα του Ανδρέα και της συντρόφου του Σίσσυς Καρακολίδου (δεινή pastry chef) να μεταμορφώσουν τη σάλα της υπέροχης μονοκατοικίας τους στη Θέρμη σε μια πριβέ εμπειρία δείπνου για παρέες οκτώ ή δέκα θαμώνων, μετέτρεψε το Uma σε ένα από τα πιο περιζήτητα ντεγκουστασιόν χάπενιγκ υψηλής γαστρονομίας που μπορεί να γευθεί σήμερα κάποιος στην Θεσσαλονίκη. Από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, όπου εξαπλώθηκε η φήμη του, προστρέχουν εδώ για να βιώσουν την εμπειρία. Όμως, ταυτόχρονα με το Uma και τις συμβουλευτικές τους (ο Κλαυδιανός και η συμβία του χτίζουν και δομούν κάρτες και εκπαιδεύουν πληθώρα εστιατορίων και σεφ ανά την επικράτεια), υπάρχει και το αγαπημένο μου Pommes της Ισαύρων. Μαζί με τις Ντίνα και Γωγώ Τέρτση και τον Δημήτρη Μαμάη του αγαπημένου ψαροφαγικού Μαϊάμι, ο Ανδρέας προσφέρει εδώ ό,τι συναρπαστικότερο μπορείς να δοκιμάσεις σε πατάτα, μιας και στο Pommes έχουμε να κάνουμε με μια ντελικατέσεν στριτ φουντ – κάζουαλ πατατερί-εστιατόριo που στέλνει τη γευσιγνωσία του γεώμηλου στον έβδομο ουρανό.
Φλασμπάκ: γνωρίζω τον Κλαυδιανό από τα πρώτα του βήματα, στην κουζίνα του αγαπημένου Πανελλήνιον. Πριν γίνει μόδα και τάση η ελληνική κουζίνα που τιμά τοπικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα πάντα στο Πανελλήνιο είχαν ονομασία προέλευσης από σπάνιες γαίες και υπογραφές μερακλήδων μικρών παραγωγών. Λίγο μετά το Πανελλήνιο, ο Κλαυδιανός σαπορτάρει την κουζίνα του Local επίσης με πιάτα ουσίας και μια τεχνική που σεμνά, χωρίς εξτραβαγκάντζες και φανφάρες, απογειώνει (και τίποτα άλλο) την πρώτη ύλη.
Το περιεχόμενο, αυτό ανέκαθεν μετρούσε στην κουζίνα και τη ζογκλερική μαγειρική του Ανδρέα, και ορίστε μετά το σύντομο εισαγωγικό με (μερικές μόνο) από τις περγαμηνές του, να δοκιμάζω την τωρινή του κουζίνα, στην Αλεπού-μεζεδοπωλείο. Μια καροτοκαυτερή με τριμμένη φέτα, ψητό σκόρδο, καρότο και πιπεριά, συν αφράτοι αλμυροί λουκουμάδες φέτας με μαρμελάδα εποχής από φρούτα του δάσους και βίσσυνο (εξαιτίας του σκάει κάτι το μεγαλειώδες στον ουρανίσκο) είναι τα πρώτα μεζεκλίκια μας που ατακάρονται ευφρόσυνα από ένα μπουκάλι ερυθρής Άλτας, από τη Νάουσα του Θυμιόπουλου.
Και έπειτα παρελαύνει μια Κλαυδιανή πανδαισία, αφού ενώπιον ενός κα-τα-πληκ-τι-κού μαντί στη γεύση αλλά πελμένι στο σχήμα με τον χοιρινό κιμά, την πικάντικη σάλτσα ντομάτα και το γιαούρτι να παράγουν τέλειες ισορροπίες, πιάνω τον εαυτό μου να μονολογεί: α) Ελλάδα - Αρμενία συμμαχία και β) παίζει αυτό να είναι το ωραιότερο πελμένι-μαντί που μπορείς να δοκιμάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Η χειμωνιάτικη σαλάτα (καλό χειμώνα, γκουρμεκλήδες αναγνώστες μου) με αχνιστά λαχανικά, ζεστό απάκι, κρύα σάλτσα μουστάρδας, κρέμα ψητής κολοκύθας και τραγανά φουντούκια με δημητριακά, αγκαζέ με μανιτάρια στο τηγάνι, με τσιπς πατάτας, αυγό ποσέ, ξηρό καβουρμά Κρήτης και λάδι τρούφας, δικαιολογούν απολύτως αυτό που ήθελε από την αρχή να κάνει ο Κλαυδιανός στην Αλεπού του: να στήσει δηλαδή ένα μεζεδοπωλείο που μοιράζει πιάτα στη μέση, καλή ώρα όπως το κοκορέτσι με μπούτι κοτόπουλο, ψιλοκομμένα λαχανικά και κρέμα γιαούρτι.
Στα κυρίως (τι θεσπέσιο πράγμα είναι αυτός ο ξυλόφουρνος, ναι, ήρθε και αυτουνού η ώρα επιτέλους) τα μοσχαρίσια μάγουλα με λαχανικά που συνοδεύονται από τραχανά και η μοσχαρίσια ουρά με κουσκούς και κρέμα αρσενικό Νάξου, είναι λουκουμάκια και μόνο ως τελειοψημένα λουκουμάκια μπορούν να χαρακτηριστούν. Στο ξυλόφουρνο επίσης σιγομαγειρεμένη για ώρες η παντσέτα με πουρέ πατάτες… τρα-γου-δάει!
Στο γλυκό σβήσιμο, ο σεφ μας τρατάρει ένα νόστιμο και απολαυστικά σουάβε προφιτερόλ. Πόσο ευγενικά κυλά στον αφρό της γλώσσας χωρίς να στουμπώνει η κρεμ πατισερί και η σοκολάτα που περιχύνουν τα καραμελωμένα σουδάκια)! Μαζί φτάνουν ένας αυθεντικός πολίτικος χαλβάς και ένα αποδομημένο και κρατσανιστό μπισκοτολούκουμο με απίστευτης γοητείας κρέμες και τριάνταφυλλα να σκορπούν τελειότητα και... φινίτο!
Αλεπού, Pommes, Uma, συγχαρητήρια, Ανδρέα Κλαυδιανέ, αλλά με όλο το θάρρος και την αγάπη θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα: α) Πότε ξεκουράζεσαι; Και β) ετοιμάζεις κάτι καινούργιο για να «τεταρτώσει» το καλό;
Αλεπού: 17ης Νοεμβρίου 26, Τ: 2310909900
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελευταία είσοδος στην κατηγορία: Φαγητό που τα σπάει
Στο γνωστό καλό εστιατόριο αξίζει να πας με μεγάλη, πεινασμένη παρέα
Φανταστικά cocktails, πίτσες που κάνουν χαμό και vibes από τα 90s
Αίσθηση σπιτικής τραπεζαρίας, εξαιρετικά πιάτα, ζεστή φιλοξενία
Σε περιμένει στον πεζόδρομο της Καρόρη από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ
Και να φας ακόμη καλύτερα…
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.