Resto

ΟBA ATHENS: Το στέκι του pretzel μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια

Για όσους αγαπούν τα γερμανικά κουλούρια και τον καλό καφέ

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H oμάδα του OBA ATHENS

Στο OBA ATHENS για pretzel και καφέ

Καφές με παραδοσιακό σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης. Με τυρόπιτα ή πιροσκί. Με γαλλικά μοσχοβολιστά κρουασάν γεμάτα κυψέλες-φουσκίτσες αλλά και με αμερικάνικου τύπου αφράτα cinnamon rolls καλυμμένα με κρέμα τυριού. Οτιδήποτε ζυμώνεται, φουρνίζεται και μοσχοβολά μπορούμε να το βρούμε πλέον στο κέντρο της Αθήνας και μαζί με ένα ρόφημα να ξεκινήσουμε την μέρα μας. Aνάμεσά τους τώρα πια και τα αυθεντικά γερμανικά pretzel αφού στα Εξάρχεια γεννήθηκε ένα λιλιπούτειο καφέ-παρασκευαστήριο με στόχο να μας μυήσει στην νοστιμιά τους, το OΒΑ AΤΗΕΝS.

Τα γερμανικά κουλούρια που λατρεύονται στην Κεντρική Ευρώπη
Τα γερμανικά κουλούρια που λατρεύονται στην Κεντρική Ευρώπη

Ο Γιώργος Παγιατάκης με τον Τζούλιαν Aigner γνωρίστηκαν στην Ελβετία. Ένας Έλληνας και ένας Γερμανός που βρίσκονταν εκεί για δουλειά, συναντήθηκαν τυχαία και πάνω σε έναν καθημερινό διάλογο συνειδητοποίησαν ότι τα όνειρο του ενός δεν απέχει πολύ από του άλλου. «Δούλευα πάνω στο αντικείμενό μου ως τεχνικός σε μια εταιρεία, και μπορεί να είχα μια καλή δουλειά με προοπτική και μια ήσυχη ζωή στην Ζυρίχη, πάντα όμως είχα την επιθυμία να ανοίξω το δικό μου μαγαζί στην Ελλάδα. Ο Τζούλιαν από την άλλη, ερωτευμένος με τα ταξίδια και τον ελληνικό τρόπο ζωής, έψαχνε ένα τρόπο να μετακομίσει στην Αθήνα και να βρει μια δουλειά για να στήσει την ζωή του. Η ιδέα έπεσε, έμενε να σκεφτούμε το κόνσεπτ. Μόλις άκουσα ότι ο παππούς του Τζούλιαν, o Bartholomew, ήταν αρτοποιός που έφτιαχνε πεντανόστιμα pretzel, συνειδητοποίησα πως στην Αθήνα δεν υπάρχει πουθενά κάποιος φούρνος που να δίνει σε αυτά τα αρτοπαρασκευάσματα που λατρεύονται στην κεντρική Ευρώπη, την θέση που τους αξίζει. Έτσι αποφασίσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα την συνταγή του, να ανοίξουμε ένα καφέ-παρασκευαστήριο στο οποίο μπορεί να βρει κανείς διάφορες εκδοχές του pretzel καθώς και χειροποίητες από εμάς pastry λιχουδιές και του δώσαμε το όνομά του, OΒΑ. Έπειτα διαλέξαμε τα Εξάρχεια γιατί θέλαμε να το στήσουμε σε μια περιοχή όχι υπερβολικά τουριστική αλλά ούτε και αποκομμένη από το κέντρο» Περιγράφει ο Γιώργος.

Bretsels
Το μυστικό τους έχει να κάνει με την μαγειρική σόδα

Το OΒΑ είναι ένας μίνιμαλ χώρος στην λογική του σκανδιναβικού στιλ, καθαρός και φωτεινός, με ξανθό ξύλο και πράσινα φυτά που χαρίζουν φρεσκάδα. Στο ισόγειο φτιάχνεται ο καφές από ένα ελαφρύ και αρωματικό χαρμάνι της εταιρείας Samba και σερβίρονται τα pretzel μαζί με διάφορα άλλα παρασκευάσματα όπως cinnamon rolls, banana bread, cookies, cakes και muffins. Όλα φτιάχνονται καθημερινά στο παρασκευαστήριο στον ακριβώς από πάνω όροφο.

Cinnamon rolls
Xειροποίητα cinnamon rolls

Για την ιστορία, γύρω από την δημιουργία των pretzel, υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Κάποιοι λένε πως εμφανίστηκαν τον Μεσαίωνα, ως νηστίσιμο γεύμα για τους Χριστιανούς, με το σχήμα τους να αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού με σταυρωμένα χέρια και κάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας. Διαφορετική διήγηση τα θέλει να γεννήθηκαν χάρη σε έναν φούρναρη που όταν τον κατηγόρησαν για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του: να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Έτσι λοιπόν διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το μπρέτσελ. Οι κάτοικοι του Μονάχου υπερηφανεύονται πως τα πρώτα παρασκευάστηκαν εκεί το 1839 κατά λάθος, όταν ένας αρτοποιός μπέρδεψε την ζάχαρη με την σόδα για τον καθαρισμό των δίσκων όταν πήγε να επικαλύψει τα κουλούρια του. Όταν αυτά βγήκαν από το φούρνο, ήταν πιο ροδαλά και τραγανά από ποτέ και μύριζαν υπέροχα με αποτέλεσμα να το καθιερώσει.

Τα αυθεντικά pretzels συνήθως είναι καρυκευμένα με χοντρό αλάτι, παρόλα αυτά οι εκδοχές που μπορείς να βρεις ανά την Γερμανία είναι πολλές. Στο OBA θα διαλέξεις ανάμεσα σε κλασικό, με τσένταρ, με γραβιέρα, με αλλαντικά, με σπόρους, κανέλλα και σοκολάτα. Βγαίνουν λίγα-λίγα, ζεστά, και ανανεώνονται συνεχώς αφού ο χρόνος ψησίματός τους είναι στα 12 λεπτά. Ανάλογα την διάρκειά του βυθίσματός τους σε νερό με σόδα, προκύπτει και το εξωτερικό τους χρώμα, πότε πιο ανοιχτό και πότε πιο καφετί. Τα υπόλοιπα μυστικά για τη γεύση τους θα σας τα πει ή και θα σας τα δείξει επιτόπου ο Γιώργος και ο Τζούλιαν, σε μια βόλτα από το Οba.

H oμάδα του OBA
H oμάδα του OBA

Oba Athens, Θεμιστοκλέους 44, Εξάρχεια

*Φωτογραφίες: ΑΤΗΕNS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ