- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στη Βόλτα η νοστιμιά είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση
Φρεσκάρισμα και νέα πιάτα για το στέκι των Πετραλώνων
Είναι το στέκι που προτιμούν όσοι αγαπούν το καλό ελληνικό φαγητό και τη χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Ο χώρος απλός και ήσυχος, με νότες παιδικής αθωότητας αλλά και νοσταλγίας. Χαρούμενες χρωματιστές πινελιές, κάποια στοιχεία τυπογραφίας σε ράφια στους τοίχους, ξύλινες καρέκλες με αριθμούς στην πλάτη, τραπέζια σκεπασμένα με πολύχρωμα τραπεζομάντιλα. Κεντρικό στοιχείο του ντεκόρ η μεγάλη κουρτίνα-πάπυρος που πάνω της αναγράφεται μια παλιά συνταγή στην καθαρεύουσα, δώρο από άξια μαγείρισσα.
Τη Βόλτα την έχει ένα νεαρό ζευγάρι. Ο γλυκύτατος και άκρως επικοινωνιακός Ξενοφώντας και η γυναίκα του η Ελισάβετ. Ο πρώτος είναι αυτός που θα σε υποδεχτεί, θα σε βολέψει και θα σε κάνει να αισθανθείς φιλοξενούμενος, θα καρατάρει με τη μια τα γούστα σου και στη συνέχεια θα σου προτείνει με τρόπο λιγουρευτικό τα καλούδια που φτιάχνει η δεύτερη στην κουζίνα της.
Η Ελισάβετ αγαπάει με πάθος την ελληνική κουζίνα και της αρέσει στο φαγάκι της, να βρίσκει κανείς τη νοστιμιά που τον μεγάλωσε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συχνά δεν προβαίνει σε ελαφρείς πειραματισμούς, έτσι για να προσθέσει και τη δική της ματιά ή για να «φέρει» στο σήμερα την παλιά ελληνική παράδοση.
Και πόσα φαγητά δεν φτιάχνει… Έχω ευχαριστηθεί εκείνον τον αλησμόνητο καγιανά με αυγά μάτια, απάκι και κόκκινη σάλτσα φρέσκιας ντοματούλας για ατέλειωτες βούτες ψωμιού, τις κυβάτες πατατούλες στο (σωστό) τηγάνι που είναι αρωματισμένες με φασκόμηλο, τη φάβα τη βελούδινη, το κατσικάκι-λουκούμι στη γάστρα. Όλα τους πιάτα που σε κερδίζουν μέσα από τη νοστιμιά και την απλότητά τους.
Εδώ και λίγο καιρό τα παιδιά γνωρίστηκαν με μια άλλη γνωστή και αγαπημένη μαγείρισσα τη (και) Συριανή Μαρία Διακάτου. Οπαδός κι αυτή της ελληνικής νοστιμιάς και των άφθαστων τοπικών πρώτων υλών έσκυψε πάνω από τις κατσαρόλες της Βόλτας, άλλαξε ιδέες και προτάσεις με την Ελισάβετ και πρόσθεσε τη δική της, χρυσή πινελιά σε αρκετά καινούργια πιάτα, όλα τους με γεύση και άρωμα ελληνικό. Όπως η χοιρινή τηγανιά με δαμάσκηνα και πιπεριές, τα σμυρναίικα δαχτυλάκια (δηλαδή μικρούλικα πεντανόστιμα κεμπαπάκια), το φρέσκο μοσχαρίσιο συκώτι με το πράσινο μήλο και τη μελωμένη κρασάτη σάλτσα, τη λαχανιά με το λουκάνικο από κουνέλι, ένα πιάτο με έξτρα αρώματα και χειμωνιάτικη διάθεση.
Τα παιδιά φρεσκάρισαν και την κάβα των κρασιών προσθέτοντας λίγες και καλές ελληνικές ετικέτες σε τιμές που επιτρέπουν την επανάληψη, καθώς και αρκετές ελληνικές μπίρες. Με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο να ομορφαίνει ακόμη περισσότερο τον χώρο, με τα ωραία του παλιά και καινούργια πιάτα, με τις κάτι παραπάνω από φιλικές τιμές (περίπου 15-20 ευρώ το άτομο), η Βόλτα είναι μια πολύ καλή πρόταση για καθημερινή απολαυστική έξοδο φαγητού. Ανοιχτή και την παραμονή των Χριστουγέννων με πιάτα του μενού αλλά και γιορτινά, και με ζωντανή μουσική –παλιά ρεμπέτικα και σμυρναίικα.
Ιπποθοντιδών 10, Πετράλωνα, 2103459172, Σαββατοκύριακο και μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.