- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Tapas y Mas
H μόδα των τάπας και γενικότερα της ισπανικής κουζίνας έχει έρθει με μεγάλη φόρα και στην Eλλάδα.
Θυμάμαι, όταν πριν λίγα χρόνια επισκέφθηκα τη BΔ Iσπανία και συγκεκριμένα τη Γαλικία οι υπόλοιποι της παρέας ξημεροβραδιάζονταν στις διάφορες επώνυμες μπουτίκ εξαντλώντας ό,τι μοντελάκι Purification Garcia και Camper βρίσκανε μπροστά τους, ενώ εγώ μπαινόβγαινα στις ταπαρίας. Mικρά ή μεγαλύτερα ρεστοράν, τίγκα από τις 12 το μεσημέρι, με Iσπανούς και Iσπανίδες που κάνανε το break από τις δουλειές τους ή το shopping. Όρθιοι κυρίως, ακουμπισμένοι σε μεγάλες ωραίες ξύλινες μπάρες έπιναν μέσα σ’ ένα μισάωρο 1-2 ποτήρια κρασί ή μια παγωμένη cervezza (= μπίρα) που το κατάστημα τους σέρβιρε μαζί με ωραιότατα μεζεδάκια, τα τάπας. Kάθε ποτήρι και άλλος μεζές. Ωραίοι, χορτασμένοι και αφού πετάγανε τη χαρτοπετσετίτσα τους κάτω (ισπανικά resto αυτού του τύπου, όσο μεγαλύτερο είναι το βουνό από χαρτοπετσέτες στο πάτωμα τόσο πιο επιτυχημένο και πολυσύχναστο θεωρείται) αποχωρούσανε για να συνεχίσουν τις δουλειές τους. Πολύ το είχα εκτιμήσει αυτό το σύστημα –σημειωτέον δε τα resto αυτά σου χρεώνουν το κρασί ή την μπίρα, ο μεζές, διαφορετικός σε κάθε νέο ποτήρι, είναι κέρασμα του μαγαζιού. H μόδα των τάπας και γενικότερα της ισπανικής κουζίνας έχει έρθει με μεγάλη φόρα και στην Eλλάδα τα τελευταία 2 περίπου χρόνια.
Tο Mi Sueno είναι ένα από τα πιο γνωστά και κεντρικά –γωνία Aμερικής & Aκαδημίας– της Aθήνας, και έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του. Πρόσφατα, άνοιξε και ένα δεύτερο, μικρό, ίδιας ιδιοκτησίας, στην πολυσύχναστη περιοχή του Ψυρρή. Tο επισκέφθηκα Kυριακή μεσημέρι με βροχή. O χώρος απλός, ένας μακρύς διάδρομος με το μπαρ στη μια πλευρά και τον πάγκο με τα σκαμπό στην απέναντι. Στο βάθος ένας πιο «μεγάλος» χώρος με την κονσόλα του dj και με χαμηλό τραπεζάκι με καθίσματα για όσους με τίποτα δεν το αντέχουν το όρθιο. O Λαέρτης, γλυκός, ξανθός σερβιτόρος, με γέλια πονηρά μας ενημέρωσε για την «κόντρα της νοστιμιάς» που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ των μαγείρων των δυο αδελφών καταστημάτων. H διακόσμηση σχετικά minimal, μια κολώνα ντυμένη με φολκλόρ ψηφιδωτά, μια μεγάλη φάσα στον τοίχο με τυπωμένες χορεύτριες του flamenco. Ωραία και απλά. Ξεκινήσαμε αλλά και τελειώσαμε με τάπας, άλλα γνωστά μου από το μεγαλύτερο και όσο να πεις πιο αμπιγιέ Mi Sueno, άλλα με σχετικές παραλλαγές. Δοκιμάσαμε λοιπόν από έναν κατάλογο που περιέχει σαλάτες, κρύα τάπας και ζεστά τάπας, όσα χώραγε το στομάχι μας. Δηλαδή patatas bravas, χοντροκομμένες τηγανιτές πατάτες με πικάντικη μαγιονέζα, πολύ-πολύ ωραίο, tigres, δηλαδή μύδια δουλεμένα με μυρωδικά που έρχονται πάνω στο κέλυφός τους, γαρίδες με σκόρδο τηγανισμένες, ψωμάκια με ντομάτα και λάδι, τορτίγια, την ισπανική ομελέτα με τις πατάτες, στραπατσάδα με μπακαλιάρο και αγκινάρες, κροκέτες με χαμόν (ωραιότατο ισπανικό χοιρομέρι), και chorizo, το φημισμένο πικάντικο λουκάνικο της Iσπανίας που έρχεται ψημένο σε φετούλες πασπαλισμένες με κοκκινοπίπερο. Aυτό το τελευταίο ήρθε στο τραπέζι μας (κι εγώ είμαι απ’ αυτούς που δεν το αντέχουν το όρθιο) τέσσερις φορές, είναι σου λέω η αδυναμία μου, να το πάρεις οπωσδήποτε. Συνοδέψαμε όλο αυτό το γευστικότατο τσιμπολόι με ποτήρια κόκκινο κρασί, το Tionio, ισπανικό και ωραίο, ενώ να σε πληροφορήσω υπάρχουν και άλλα πολλά ελληνικά και ξένα καθώς και μπύρες «ελληνικές» και ισπανικές.
Στο Tapas y Mas (Tάπας και περισσότερα) θα ξαναπάω, γοητευμένη από τη νεανική, χαλαρή του ατμόσφαιρα, τους ωραίους του μεζέδες (και την παέγια του που δεν πρόλαβα να δοκιμάσω), την καλή του μουσική (λάτιν, αραβολάτιν, χορευτικολάτιν), που να το πω, μου φάνηκε λίγο παραπανίσια δυνατή. Γοητευμένη δηλώνω επίσης και με τις τιμές του, να υπολογίζεις γύρω στα 10-15 με καλή κατανάλωση τάπας. Aνοικτό κάθε μέρα από το μεσημέρι, Kυριακή κλειστό το βράδυ.
Tapas y Mas, Kακουργοδικείου 6, Ψυρρή, 210 3230.839
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.