- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ποια είναι τα ελληνικά και ξένα Π.Ο.Π τυριά;
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίσει και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μιας περιοχής;
Περιοδικό Μίξερ #1: Ελληνικά και ξένα Π.Ο.Π τυριά και η περιοχή προέλευσής τους
Όταν ακούμε τη λέξη Π.Ο.Π. –και δεν τη βλέπουμε γραμμένη– πιθανότατα μας έρχεται στο μυαλό στιγμιαία η βασίλισσα της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο στον κόσμο της γαστρονομίας, η λέξη αφορά την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. O όρος χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον, και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και ηN επεξεργασία λαμβάνουν χώρα σε μία οροθετημένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία. Ποια είναι όμως αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίσει και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μιας περιοχής; Οι φυλές των αγροτικών ζώων, ο τρόπος διαχείρισης και εκτροφής των ζώων, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, μαζί με τη μέθοδο παρασκευής και ωρίμανσης των τυριών αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες. Στα πολύ θετικά, η προστασία των ονομασιών προέλευσης (Π.Ο.Π) και η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Γ.Ε) λειτουργούν ως μέσα ανάδειξεις απομακρυσμένων περιοχών, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια τα εισοδήματα των παραγωγών. Παρακάτω, θα βρείτε όλα τα ελληνικά και κάποια δημοφιλή ξένα τυριά αυτών των κατηγοριών.
Ελληνικά και Ξένα Π.Ο.Π τυριά
Τυριά Άλμης
Φέτα Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Λέσβος
Καλαθάκι Λήμνου Λήμνος
Σφέλλα Μεσσηνία και Λακωνία
Μπάτζος Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Σκληρά Τυριά
Κεφαλογραβιέρα Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Αιτωλοκαρνανία, Ευρυτανία
Γραφιέρα Αγράφων Περιοχή Αγράφων
Γραβιέρα Κρήτης Κρήτη
Γραβιέρα Νάξου Νάξος
Αρσενικό Νάξου Νάξος
Λαδοτύρι Μυτιλήνης Λέσβος
Μετσοβόνε Επαρχία Μετσόβου
Σαν Μιχάλη Σύρος
Φορμαέλλα Παρνασσού Δήμος Αράχωβας
Παρμεζάνα Ρετζιάνο Εμίλια Ρομάνα, Λομβαρδία
Πεκορίνο Ρομάνο Λάτσιο, Τοσκάνη, Σαρδηνία
Ημίσκληρα Τυριά
Κασέρι Μακεδονία, Θεσσαλία, Λέσβος και νομός Ξάνθης
Danablu μπλε τυρί (Π.Γ.Ε) Δανία
Ροκφόρ Μέσα Πυρηναία
Havarti (Π.Γ.Ε) Δανία
Μαλακά Τυριά
Γαλοτύρι Ήπειρος, Θεσσαλία
Κατίκι Δομοκού Περιοχή Δομοκού
Πηχτόγαλα Χανίων Νομός Χανίων
Ανεβατό Νομός Γρεβενών και Κοζάνη
Τσαλαφούτι Τζουμέρκα, Ευρυτανία
Κοπανιστή Κυκλάδες (κυρίως Μύκονο)
Γκοργκοντζόλα Λομβαρδία, Πεδεμόντιο
Μοτσαρέλα Μπούφαλα Πούλια, Καμπανία, Λάτσιο, Μολίζ
Καμαμπέρ Νορμανδία
Μπρι Ιλ Ντε Φρανς
Τυριά Τυρογάλακτος
Μανούρι Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Ξινομυζήθρα Κρήτης Κρήτη
Ξύγαλο Σητείας Περιοχή Σητείας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.