Αυτοκινηση

Αυτό είναι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ευρώπη με τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας

Σε αυτή την εργασία οι γυναίκες επαγγελματίες δεν υπερβαίνουν το 6%

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτό είναι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ευρώπη
Αυτό είναι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ευρώπη © Bruno van der Kraan/ Unsplash

Ευρώπη: Το 2023 αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας των οδηγών φορτηγών - Οι γυναίκες επαγγελματίες δεν υπερβαίνουν το 6%

Σύμφωνα με τη νέα και τελευταία για το έτος 2023 έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (IRU), οι ελλείψεις στον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιες, ενώ η ανάγκη να προσελκυθεί νέο «αίμα» είναι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ζωτικής σημασίας.

Τα στοιχεία της  IRU για το 2023 δείχνουν ότι σε πάνω από 3 εκατ. κενές θέσεις (ή το 7% των θέσεων) αυξήθηκε το έλειμμα οδηγών φορτηγών ανάμεσα στις 36 συνολικά χώρες που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα και αντιπροσωπεύουν το 72% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εξαίρεση αποτελούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, όπου οι ελλείψεις μειώθηκαν ελαφρώς το 2023, λόγω της πιο ήπιας ζήτησης στις μεταφορές που ήταν απόρροια του πληθωρισμού αλλά και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής που περιορίζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

 Tο έλλειμμα οδηγών φορτηγών αυξήθηκε σημαντικά το 2023 και ανέρχεται σε πάνω από 3 εκατ. κενές θέσεις
Tο έλλειμμα οδηγών φορτηγών αυξήθηκε σημαντικά το 2023 και ανέρχεται σε πάνω από 3 εκατ. κενές θέσεις © Ivan Bandura/ Unsplash

Οι οδηγοί φορτηγών το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ευρώπη 

Τουλάχιστον το 50% των επιχειρηματιών αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσληψη ειδικευμένων οδηγών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και να χάνουν πελάτες και κέρδη.

Όπως επισημαίνει ωστόσο η IRU, η ανάγκη ανάληψης δράσης είναι απαραίτητη αφού αν δεν ληφθούν μέτρα, οι ελλείψεις αναμένεται να επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια και έως το 2028 οι κενές θέσεις θα φτάσουν τις 7 εκατ., εκ των οποίων οι 4,9 εκατ. αφορούν την Κίνα (20% των συνολικών θέσεων), οι 745.000 την Ευρώπη (17% των συνολικών θέσεων) και οι 200.000 την Τουρκία (28% των συνολικών θέσεων).

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το επάγγελμα του οδηγού φορτηγών έχει γερασμένο πληθυσμό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτω από 25 ετών είναι μόλις το 12% του συνόλου των εργαζομένων, ποσοστό που στην Ευρώπη μείωνεται στο 5%.

Οι γυναίκες επαγγελματίες στον χώρο αυτο δεν υπερβαίνουν το 6%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στις ΗΠΑ (8%) και την Κίνα (6%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτω από 25 ετών είναι μόλις το 12% του συνόλου των εργαζομένων
© Riley Crawford/ Unsplash

Ο Γενικός Γραμματέας της IRU, Umberto de Pretto ανέφερε χαρακτηριστικά:«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιδεινωθεί η έλλειψη οδηγών. Οι επιχειρηματίες κάνουν το κομμάτι τους, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση αφενός των εργασιακών συνθηκών, και αφετέρου των συνθηκών για την είσοδο στο επάγγελμα».

Οι οδηγοί λεωφορείων και πούλμαν επίσης περιζήτητοι

Το κώδωνα του κινδύνουν «κρούουν» οι ειδικοί και για το επάγγελμα των οδηγών λεωφορείων και πούλμαν, αφού οι κενές θέσεις το 2023 ανήλθαν σε 105.000, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού πληθυσμού επαγγελματιών οδηγών. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 54%, συγκριτικά με το 2022, ενώ μέχρι το 2028 προβλέπεται ότι οι κενές θέσεις θα υπερδιπλασιαστούν.

Το μερίδιο των γυναικών στο επάγγελμα είναι 16%, με τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών να αντιπροσωπεύουν μόλις το 3%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ