Αυτοκινηση

Το ηλεκτροκίνητο Fiat 500eRED είναι «κοινωνικά ευαίσθητο» και κάνει τη διαφορά

Στην νέα έκδοση RED συνεχίζει να αποτελεί το ιδανικό αυτοκίνητο πόλη

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το μοντέλο Fiat 500eRED.
Το μοντέλο Fiat 500eRED.

Fiat 500eRED: Η νέα έκδοση του αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα RED

Τι είναι

>Μία ξεχωριστή έκδοση του αμιγώς ηλεκτροκίνητου 500e με μία ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, αφού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα RED (https://www.fiat.gr/fiat-red).

Τι ακριβώς είναι το RED;

> Η (RED) είναι ένας οργανισμός που καταπολεμά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο σχετιζόμενες με την υγεία, όπως είναι το AIDS και ο COVID: κάθε φορά που αγοράζετε ένα προϊόν (RED), η αγορά σας ενεργοποιεί μια δωρεά στο Παγκόσμιο Ταμείο για την υποστήριξη μιας σειράς ενεργειών πρόληψης, θεραπείας, συμβουλευτικής, δοκιμών, εκπαίδευσης και υπηρεσιών φροντίδας προς τις κοινότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

> Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η Οικογένεια Fiat (RED): για να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε σε αυτό.

>Οι Fiat, Jeep και RAM δέσμευσαν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια για το Παγκόσμιο Ταμείο μεταξύ 2021-2023 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υγείας όπως ο COVID και το AIDS με τον (RED). Κάθε όχημα (FIAT) RED αποτελεί μέρος αυτής της δέσμευσης.

Το ηλεκτροκίνητο Fiat 500eRED

Και το Sanitizing Glove Box;

> Είναι πραγματικά κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο. Ας το γνωρίσουμε:

>Το ντουλαπάκι του συνοδηγού διαθέτει λειτουργία απολύμανσης προσωπικών αντικειμένων, που αποκαλείται SanitizingGloveBox.

> Συγκεκριμένα, σε μόλις 3 λεπτά, απαλλάσσει από τα βλαβερά βακτήρια ότι αντικείμενο τοποθετηθεί μέσα σε αυτό, λ.χ. το smartphone, τα κλειδιά, πορτοφόλι, κάρτες, κ.ά.

> Ο οδηγός, ή οποιοσδήποτε άλλος επιβάτης αφού τοποθετήσει τα αντικείμενά του μέσα στο ντουλαπάκι, κλείνει το πορτάκι και στην συνέχεια πρέπει να πατήσει ένα κουμπί στην κεντρική κονσόλα, το οποίο θα ενεργοποιήσει την απολυμαντική διαδικασία. Μόλις η τελευταία ολοκληρωθεί, παράγεται ένα μπλε φως προς ενημέρωση των επιβατών.

Το ηλεκτροκίνητο Fiat 500eRED

Και η οικολογική πλευρά

>Δεν είναι απλά μόνο η ουδέτερη ρύπων ηλεκτροκίνηση που καθιστά ενδιαφέρον το Fiat 500eRED…

>Είναι και η δυνατότητα να το παραγγείλετε με τα καθίσματα Seaqual Marine Plastic που είναι μια βιώσιμη, πλήρως ανιχνεύσιμη πρώτη ύλη από την Seaqua lInitiative που είναι κατασκευασμένη από θαλάσσια απορρίμματα.

> Το Seaqual Μarine Plastic είναι κατασκευασμένο 100% από πλαστικό που βρέθηκε στην θάλασσα. Εν προκειμένω, το 23% του υφάσματος του καθίσματος στο 500eRED είναι κατασκευασμένο από Seaqual Yarn το οποίο περιέχει 10% Seaqual Marine Plastic.

Σχεδιασμός

>Χωρίς πολλά-πολλά, πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωτερικά και εσωτερικά σύνολο που αποτελεί, όπως άλλωστε πολλά δημιουργήματα των Ιταλών, παράδειγμα μίμησης.

>Ο χώρος αποσκευών ορίζεται στα 185 λίτρα.

Το ηλεκτροκίνητο Fiat 500eRED

Στον δρόμο

> Ηλεκτροκινητήρας 87 kW, πουαποδίδει 118 ίππους και 220 Nm ροπής.

> Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 1 σχέσης.

> Σε επίπεδο επιδόσεων το σύνολο επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 9’’, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα για την προστασία της αυτονομίας.

> Η εργοστασιακή τιμή κατανάλωσης είναι 14,6 kWh/100 χλμ. ενώ η αντίστοιχη τιμή της αυτονομίας του αυτοκινήτου ορίζεται στα 303 χλμ. σε μεικτές συνθήκες οδήγησης σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον και σε 437 χλμ. σε αστικές  περιοχές. Στην πράξη, οδηγώντας όπως έχεις μάθει να οδηγείς, η αυτονομία αγγίζει τα 250 χλμ.

> Υπάρχουν 3 οδηγικά προφίλ του συστήματος e-Mode (Normal, Range και Sherpa). Το Normal προσφέρει τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση, το Range ενεργοποιείται η λειτουργία «one-pedal-drive», φρενάροντας έντονα στο άφημα του γκαζιού, ενώ το Sherpa χρησιμοποιείται όταν η διαθέσιμη ενέργεια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τη μέγιστη οικονομία ρεύματος.

> Τέλος μια πλήρης φόρτιση διαρκεί 15 ώρες σε οικιακή πρίζα σούκο AC 2,3 kW ή 4 ώρες και 15 λεπτά σε AC 11 kW. Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του εργοστασίου, σε 35 λεπτά μπορεί να φορτίσει από 0-80% σε ταχυφορτιστή DC 85 kW ή σε 5 λεπτά εξασφαλίζοντας περίπου 50 χιλιόμετρα κίνησης.

Το ηλεκτροκίνητο Fiat 500eRED

Κοστίζει

>Η τιμή με την επιδότηση του 500 BEV (RED) είναι 26.250 ευρώ. Αν κανείς αξιοποιήσει και τη δυνατότητα απόσυρσης συμβατικού αυτοκινήτου η τιμή διαμορφώνεται στις 25.250 ευρώ.

Info

> Περισσότερες πληροφορίες για toFiat 500 BEVRED μπορείτε να βρείτε εδώ

Tip

>Με το ξεκίνημα του αυτοκινήτου, και όταν φτάσουμε τα 20 χλμ./ώρα, ακούγεται στους περαστικούς μέσω ενός ηχείου, ένα μικρό απόσπασμα της μελωδίας που είχε γράψει ο NinoRota για την ταινία Amarcord το 1973, του Ιταλού σκηνοθέτη FedericoFellini! Πόρισμα: Άμα είσαι Ιταλός, έχεις καλλιτεχνική κουλτούρα και την χρησιμοποιείςμπαντού, όπου σου δίνεται η ευκαιρία!

Το ηλεκτροκίνητο Fiat 500eRED

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ