Αυτοκινηση

Nέο Hyundai Tucson PHEV, το αποκλειστικό υβριδικό SUV

Ένα SUV με πολλές επιλογές εξηλεκτρισμού στην κατηγορία του

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 847
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Hyundai Tucson PHEV.
Το Hyundai Tucson PHEV.

Hyundai Tucson PHEV: Με Plug-in Hybrid συστήματος μετάδοσης είναι το μόνο αποκλειστικά υβριδικό SUV, με τις περισσότερες επιλογές εξηλεκτρισμού στην κατηγορία του

Με την προσθήκη του Plug-in Hybrid συστήµατος µετάδοσης, το ολοκαίνουριο Tucson είναι το µόνο αποκλειστικά υβριδικό SUV. Πλέον, πλην του ότι στα βασικά του πλεονεκτήµατα ξεχωρίζει το εξαιρετικό πλαίσιο, µπορεί κάποιος να το αποκτήσει σε µία από τις εξής εξηλεκτρισµένες εκδόσεις του: Plug-in Hybrid, Full Hybrid, 48V Hybrid Βενζίνη και 48V Hybrid Diesel

Design
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό η επαναστατική εξωτερική σχεδίαση «Parametric Dynamics» µε φουτουριστικά στοιχεία σχεδίασης µέσω γεωµετρικών αλγορίθµων που παράγονται µε τη χρήση κορυφαίας ψηφιακής τεχνολογίας. Έτσι εµφανή γεωµετρικά σχέδια γνωστά ως «parametric jewels» («παραµετρικά κοσµήµατα») εµφανίζονται σε όλο το σχεδιασµό του SUV, εξασφαλίζοντάς του έναν εξαιρετικά µοντέρνο χαρακτήρα µε χαρακτηριστικότερη παρουσία αυτών στη µάσκα του Tucson, όπου όταν τα φώτα είναι σβηστά, το εµπρός µέρος του αυτοκινήτου φαίνεται να καλύπτεται από σκούρα, γεωµετρικά µοτίβα. Στο νέο Hyundai Tucson Plug-in Hybrid υπάρχουν µερικές σηµαντικές τεχνολογικές προσθήκες που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα µοντέλα της γκάµας. Μια από τις σηµαντικότερες είναι η ενεργή γρίλια στη µάσκα (Active Air Flap), µε την οποία προσαρµόζεται η ποσότητα αέρα που µπαίνει στον κινητήρα ανάλογα µε την ταχύτητα, αλλά και τη θερµοκρασία του µοτέρ, κάτι που βοηθά στην περαιτέρω µείωση της κατανάλωσης καυσίµου. Επιπρόσθετα, το Tucson είναι το πρώτο µοντέλο της Hyundai που διαθέτει κρυµµένους πίσω υαλοκαθαριστήρες, που βρίσκονται κάτω από την αεροτοµή.

Το εκλεπτυσµένο και ευρύχωρο εσωτερικό του νέου Tucson ονοµάζεται Interspace, και είναι σαν να µπαίνεις σε ένα όµορφα οργανωµένο καθηµερινό χώρο. Το πλήρως ψηφιακό cockpit αποτελείται από ένα νέο πίνακα οργάνων 10,25’’ και από µια οθόνη AVNT επίσης 10,25’’ που προσδιορίζει το κέντρο του ταµπλό, ενώ απουσιάζουν οι φυσικοί διακόπτες και κουµπιά, καθιστώντας το Tucson το πρώτο µοντέλο της Hyundai που διαθέτει πλήρη έλεγχο αφής. Μέσω των υπηρεσιών τηλεµατικής Bluelink µπορεί να εντοπιστεί το αυτοκίνητο, να κλειδωθεί και να ξεκλειδωθεί από απόσταση ή/και να ενηµερωθούν οι οδηγοί π.χ. για την ποσότητα του καυσίµου και εάν πρέπει να σταθµεύσουν το αυτοκίνητό τους σε ακτίνα από 200 µέτρα έως δύο χιλιόµετρα από τον προορισµό τους, µπορεί να ενεργοποιηθεί η πλοήγηση Last Mile Navigation ώστε να συνεχίζονται οι οδηγίες πλοήγησης µέσω της εφαρµογής Bluelink στο smartphone του οδηγού. 

Ο κλιµατισµός τριών ζωνών δίνει πλέον δυνατότητες ρύθµισης και στους επιβάτες του πίσω καθίσµατος, τα αεριζόµενα καθίσµατα εµπρός και τα θερµαινόµενα καθίσµατα εµπρός και πίσω παρέχουν επιπλέον άνεση σε οδηγό και επιβάτες και µε το Walk-in Device ο οδηγός µπορεί να µετακινήσει και να µεταβάλει την κλίση της πλάτης του καθίσµατος του συνοδηγού, για την εξυπηρέτηση τόσο όσων κάθονται µπροστά όσο και αυτών στο πίσω κάθισµα πατώντας απλά ένα κουµπί στα πλάγια του καθίσµατος.   

Το Hyundai Tucson PHEV.
Το Hyundai Tucson PHEV.

Επιπλέον, η λειτουργία Rear Sleeping επιτρέπει στον οδηγό να ακούει τη µουσική που έχει επιλέξει χωρίς αυτή να µεταδίδεται στα πίσω ηχεία, προκειµένου όσοι κοιµούνται να µην ενοχλούνται.

Ο χώρος αποσκευών διαθέτει συνολικά από 558 λίτρα έως 1.721 λίτρα για τις αποσκευές των επιβατών, ενώ το Remote Folding επιτρέπει επιπλέον στα καθίσµατα να διπλώνουν εξ αποστάσεως σε αναλογία 4: 2: 4. Οι διακόπτες αναδίπλωσης βρίσκονται στα πλάγια του πορτµπαγκάζ. 

Το νέο Tucson διαθέτει κορυφαίο πακέτο ασφάλειας στην κατηγορία. Ξεχωρίζει ο νέος κεντρικός αερόσακος στα εµπρός καθίσµατα, ένα µοναδικό χαρακτηριστικό στη συγκεκριµένη κατηγορία και ένα µοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία είναι το Blind view Monitor. Όταν ο οδηγός ανάψει φλας για την αλλαγή λωρίδας, ένα από τα δύο κύρια όργανα του ψηφιακού πίνακα 10,25’’ θα απεικονίσει το τυφλό σηµείο της αντίστοιχης πλευράς. Κάτι που συµπληρώνει τη θέα από τους εξωτερικούς καθρέπτες και βελτιώνει το πεδίο σε συνθήκες χαµηλού φωτισµού ή βροχής. Επιπλέον, η νέα λειτουργία Safe Exit Warning (SEW) προειδοποιεί τους επιβάτες εάν υπάρχουν διερχόµενα οχήµατα κατά την αποβίβαση.

Το Hyundai Tucson PHEV.
Το Hyundai Tucson PHEV.

Στον δρόµο
Η έκδοση που προτείνουµε, η 1.6 265ps PHEV 6AT 4WD µε τεχνολογία εξηλεκτρισµού Plug-In Hybrid Turbo, χρησιµοποιεί τον πραγµατικά ισχυρό turbo βενζινοκινητήρα των 1.6 λίτρων που αποδίδει 265 ίππους σε συνδυασµό µε ηλεκτροκινητήρα µόνιµου µαγνήτη 91 ίππων, ενώ το σύνολο προσφέρει συνδυαστική ισχύ 350 ίππους! Η µπαταρία Πολυµερών Ιόντων Λιθίου είναι τοποθετηµένη κεντρικά κάτω από το κυρίως αµάξωµα και δίνει αυτονοµία µε αποκλειστική ηλεκτροκίνηση 60 χιλιόµετρα ενώ διατίθεται µε αυτόµατο κιβώτιο 6 σχέσεων µε έλεγχο µέσω πλήκτρων και στάνταρ τετρακίνηση ΗTRAC. Αν αναζητάτε αριθµούς, σηµειώστε µέγιστη ταχύτητα 191 χλµ./ώρα, 0-100 χλµ./ώρα σε 8,2’’ και εργοστασιακή τιµή για τη µικτή κατανάλωση 1,38 λίτρα/100 χλµ

To σύστηµα τετρακίνησης HTRAC και το νέο πρόγραµµα Terrain Mode κατατάσσουν το ολοκαίνουριο Tucson ως ένα κορυφαίο SUV. Το HTRAC κατανέµει τη ροπή στον εµπρός και πίσω άξονα ανάλογα µε την πρόσφυση, ενώ το Terrain Mode βελτιστοποιεί την ισχύ, την παρεχόµενη ροπή και την ισχύ του φρεναρίσµατος, ανάλογα µε τις οδηγικές συνθήκες.

Τιµές
Το νέο Tucson 1.6T 265hp PHEV είναι ήδη διαθέσιµο στις εκθέσεις Hyundai µε τιµή εκκίνησης τα 47.290 ευρώ (η χαµηλότερη τιµή της γκάµας είναι 28.090 ευρώ για την έκδοση 1.6 48VHybrid Turbo iMT 150 6MT 2WD) και συνοδεύεται από 5-ετή εγγύηση απεριόριστων χιλιοµέτρων της Hyundai και η µπαταρία έχει 8 χρόνια εγγύηση ή 160.000 χιλιόµετρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ