Αυτοκινηση

Fiat 500 vs Jeep Avenger: Στα άκρα της ηλεκτροκίνησης

Το στιλ της ηλεκτροκίνησης κατακτά τις πόλεις και εμείς φέρνουμε πρόσωπο με πρόσωπο δύο από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις, αυτής της νέας εποχής του αυτοκινήτου

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 847
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jeep Avenger
Jeep Avenger

Fiat 500- Jeep Avenger: Η υψηλή αποδοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ηλεκτροκίνηση με σταθερά βήματα κερδίζει έδαφος προβάλλοντας μια σειρά πλεονεκτημάτων τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον χρήστη. Ειδικότερα στις αστικές μετακινήσεις ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρει μια μοναδική αίσθηση άνεσης, κορυφαία οικονομία και βέβαια μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η υψηλή αποδοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να συνδυαστεί και με το ξεχωριστό στιλ και χαρακτήρα, όπως αποδεικνύουν ξεκάθαρα τα Fiat 500 και Jeep Avenger. Ενώ τα δύο μοντέλα έχουν την ίδια αφετηρία, το Avenger, ένα προηγμένο B-SUV, μπορεί να έχει ως προορισμό την πόλη, όπως ακριβώς το 500, ή ακόμα και ένα δύσβατο μονοπάτι σε μια εξόρμηση στην εξοχή, με το μικρότερο Fiat από την πλευρά του να φέρνει στο σήμερα το μέλλον των αστικών μετακινήσεων. Πώς τα καταφέρνουν λοιπόν στα επιμέρους σημεία αυτές οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα; 

Η τέχνη του να ξεχωρίζεις

Έχοντας και τα δύο συμπαγείς διαστάσεις, τα 500 και Avenger βασίζονται στη δυνατή τους προσωπικότητα και την κορυφαία εκμετάλλευση χώρων για να επιβάλουν την παρουσία τους. Η σχεδίαση του θρυλικού Fiat δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αποτελώντας έναν πραγματικό παράδειγμα εκλεπτυσμένου και πάντα επίκαιρου design. Από την άλλη πλευρά το Avenger δίνει με την πρώτη ματιά το στίγμα ενός αυθεντικού Jeep, κρύβοντας έντεχνα την υψηλή αεροδυναμική απόδοση που απαιτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα. Το Fiat εκτός από τα τρία διαθέσιμα αμαξώματα (hatchback, cabrio και 3+1) προσφέρει και πολλαπλές λύσεις εξατομίκευσης μέσω σχετικών πακέτων εξοπλισμού. Σε αυτόν τον πλουραλισμό, το Avenger αντιπαραθέτει προστασία 360° για τα μικρά ατυχήματα που συμβαίνουν στις πόλεις, κορυφαία απόσταση από το έδαφος για κίνηση άφοβα και εκτός δρόμου, αλλά και μια εξαιρετικά πλούσια γκάμα αξεσουάρ.

Jeep Avenger
Jeep Avenger

Τεχνολογία που συναρπάζει

Εκτός από το προηγμένο χαρακτήρα που εξασφαλίζει το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, τα δύο αυτοκίνητα σκοράρουν ψηλά στο τεχνολογικό επίπεδο χάρη στα εξελιγμένα συστήματα πολυμέσων και συνδεσιμότητας που διαθέτουν, αλλά και στα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) που τα συνοδεύουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και τα δύο είναι διαθέσιμα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 και βέβαια δύο εντυπωσιακές σε ανάλυση και ταχύτητα απόκρισης ψηφιακές οθόνες. Το ηλεκτρικό Avenger κάνει ένα βήμα παραπέρα προσφέροντας και έκδοση 4x4, δικαιώνοντας έτσι απόλυτα το βαρύ όνομα της μάρκας του.

Fiat 500

Η ελευθερία της αυτοκίνησης

Το άγχος της φόρτισης δείχνει να μην αγγίζει τα δύο μοντέλα με τους κατασκευαστές τους να τα έχουν προικίσει με αξιοζήλευτη αυτονομία, αλλά και κορυφαίες λύσεις για την επαναφόρτιση των μπαταριών τους. Το 500 με μια μπαταρία 42kWh υπόσχεται αυτονομία 320χλμ., η οποία αυξάνεται στα 460 χλμ. σε αστικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, το Avenger, με έναν χαρακτήρα που ευνοεί και τις υπεραστικές αποδράσεις, διαθέτει μπαταρία 54kWh που εξασφαλίζει 400 χλμ. σε μικτές συνθήκες και έως 550 χλμ. σε αστικές. Με ενσωματωμένους φορτιστές 85kW στην περίπτωση του Fiat και 100kW στην περίπτωση του Jeep, σε κατάλληλο δίκτυο φόρτισης η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 για την ανάκτηση ποσοστού 80%. Τέλος, χάρη στην άμεση παροχή ισχύος των ηλεκτροκινητήρων, οι 118 και 156 ίπποι του 500 και του Avenger αντίστοιχα, επιταχύνουν τα δύο μοντέλα ταχύτερα από τα περισσότερα συμβατικά αυτοκίνητα.   

Fiat 500

Στο ταμείο…

Το αμιγώς ηλεκτρικό 500 είναι ήδη διαθέσιμο με τιμές από 26.250 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του οφέλους του προγράμματος κρατικής επιδότησης Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ). Τα πρώτα Avenger θα βρεθούν στις εκθέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τις τιμές διάθεσης στην ελληνική αγορά –που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη– να γίνονται γνωστές μέσα στον Δεκέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ