Αυτοκινηση

Εισαγγελέας ερευνά τον «αυτόματο πιλότο» της Tesla

Πάνω από 12 ατυχήματα συνέβησαν από πέρυσι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tesla
Αυτοκίνητο της Tesla © Getty Images/Ideal Image

Εισαγγελέας για τον «αυτόματο πιλότο» της Tesla

Υπο ποινική έρευνα βρίσκεται η Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι τα ηλεκτρικά οχήματά της  μπορούν να οδηγούν μόνα τους, αποκαλύπτει το Reuters.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από πέρυσι μετά από πάνω από δώδεκα ατυχήματα, μερικά από αυτά θανατηφόρα, λόγω του συστήματος υποβοήθησης οδηγού, το Autopilot, 

Από το 2016, η Tesla έχει διαφημίζει τις δυνατότητες της «αυτόνομης» οδήγησης, που ο Έλον Μασκ έχει χαρακτηρίσει ως «πιθανώς καλύτερο οδηγό» από έναν άνθρωπο. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ δήλωσε ότι η Tesla θα κυκλοφορήσει σύντομα μια αναβαθμισμένη έκδοση του λογισμικού "Full Self-Driving" που θα επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρονται "στη δουλειά, στο σπίτι του φίλου σας, και στο σούπερ μάρκετ  χωρίς να αγγίξετε το τιμόνι". 

Βίντεο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρει: «Το άτομο στη θέση του οδηγού βρίσκεται εκεί μόνο για νομικούς λόγους. Δεν κάνει τίποτα. Το αυτοκίνητο οδηγεί μόνο του».

Ωστόσο, η εταιρεία έχει ρητά προειδοποιήσει τους οδηγούς ότι πρέπει να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι και να διατηρούν τον έλεγχο των οχημάτων τους ενώ χρησιμοποιούν αυτόματο πιλότο.

Η τεχνολογία Tesla έχει σχεδιαστεί για να βοηθά με το τιμόνι, το φρενάρισμα, την ταχύτητα και τις αλλαγές λωρίδας, αλλά τα χαρακτηριστικά της «δεν κάνουν το όχημα αυτόνομο», αναφέρει η εταιρεία.  

Ο ιστότοπος της Tesla προειδοποιεί επίσης ότι, προτού ενεργοποιήσει τον Αυτόματο πιλότο, ο οδηγός πρέπει πρώτα να συμφωνήσει να "έχει τα χέρια σας στο τιμόνι ανά πάσα στιγμή" και να "διατηρεί πάντα τον έλεγχο και την ευθύνη για το όχημά σας".

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μασκ σε συνέντευξή του στο Automotive News το 2020, τα προβλήματα με τον αυτόματο πιλότο προέρχονται από οδηγούς που χρησιμοποιούν το σύστημα με τρόπους που αντίκεινται στις επίσημες οδηγίες.

Οι ρυθμιστικές αρχές ασφάλειας της Ομοσπονδιακής και της Καλιφόρνια εξετάζουν παράλληλα αν οι ισχυρισμοί σχετικά με τις δυνατότητες του Autopilot και τη σχεδίαση του συστήματος προκαλούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ωθώντας τους οδηγούς να αντιμετωπίζουν το όχημα ως πραγματικά αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και να εφησυχάζουν με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.

Επίσης οι εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο εξετάζουν εάν η εταιρεία παραπλάνησε καταναλωτές, επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές με αστήρικτους ισχυρισμούς σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνολογίας υποστήριξης οδηγού, ανέφεραν οι πηγές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ