Αυτοκινηση

Η θρυλική Jaguar 100% ηλεκτρική από το 2025

«Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, η Jaguar θα έχει αναγεννηθεί για να αναδειχθεί ως καθαρά ηλεκτρική μάρκα πολυτελείας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jaguar
© EPA/PETER FOLEY

Jaguar: Το θρυλικό brand αυτοκινήτων γίνεται πλήρως ηλεκτρικό από το 2025- Τι θα γίνει με τα εργοστάσια στο Σόλιχαλ και στο Κασλ Μπρόμγουιτς

Τα πολυτελή αυτοκίνητα Jaguar θα γίνουν ηλεκτρικά κατά 100% από το 2025. Αυτό ανακοίνωσαν οι κατασκευαστές της Jaguar-Land Rover, παρουσιάζοντας μια νέα στρατηγική πράσινων οχημάτων με σκοπό ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα από το 2039. Τη φίρμα, που ανήκει στην ινδική Tata Motors διευθύνει ο Thierry Bollore, πρώην επικεφαλής της Renault.

Η Jaguar-Land Rover υπόσχεται να επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (2,8 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως στην ηλεκτρική ενέργεια. «Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, η Jaguar θα έχει αναγεννηθεί για να αναδειχθεί ως καθαρά ηλεκτρική μάρκα πολυτελείας», λέει η ανακοίνωση της Jaguar-Land Rover. Το στοίχημα είναι να βρεθεί ένα λειτουργικό περιθώριο για διψήφια νούμερα τιμών λιανικής ―σήμερα η τιμή είναι 50.000-60.000 ευρώ η μονάδα― πράγμα που σημαίνει μικρότερη δραστηριότητα στο βρετανικό έδαφος και πιθανώς downsizing, δηλαδή απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Jaguar ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο στο Σόλιχαλ στη Μεσαγγλία (στην περιοχή του Μπέρμινχαμ), όπου κατασκευάζονται επίσης οι Land Rover: το Σόλιχαλ θα φιλοξενήσει την πλατφόρμα της ηλεκτρικής Jaguar. Αλλά μάλλον το εργοστάσιο του Κασλ Μπρόμγουιτς (επίσης στη Μεσαγγλία) όπου κατασκευάζονται μερικά μοντέλα της Jaguar δεν έχει πολλές προοπτικές και εξετάζεται η μετακόμισή του ― παρ’ όλ’ αυτά, η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας διαβεβαιώνει το συνδικάτο ότι δεν θα προχωρήσει προς το παρόν σε απολύσεις Βρετανών υπαλλήλων, όπως αναγκάστηκε να κάνει το 2019.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία εργάζονται 40.000 Βρετανοί. Η παραγωγή το 2020 ήταν 244.000 αυτοκίνητα επί βρετανικού εδάφους, δηλαδή σχεδόν ίση με εκείνη της ιαπωνική Nissan το εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται στο Σάντερλαντ της βορειοανατολικής Αγγλίας, αλλά κατά 36,7% λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά. Η πανδημία κατάφερε πολύ ισχυρό πλήγμα στην αυτοκινητοβιοχανία: πολλά από τα εργοστάσια έκλεισαν τον περασμένο Απρίλιο και παρέμειναν κλειστά για τρεις ολόκληρους μήνες.

Η στρατηγική Electric Jaguar Land Rover και η δέσμευσή της να μην αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί να βελτιώσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της, ειδικά στην παραγωγή ηλεκτρικής μπαταρίας. Από το σχέδιο ηλεκτροποίησης εξαιρείται το περίφημο μοντέλο Jaguar X. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ