Αυτοκινηση

Το αισιόδοξο μήνυμα της Pirelli για την επόμενη ημέρα στο WRC

Αγώνες μπορεί να μην έχουμε ακόμα, η Pirelli όμως ξεκίνησε το πρόγραμμα δοκιμών της στη Σαρδηνία για το πολυαναμενόμενο WRC του 2021

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
WRC Δοκιμές Pirelli

Η Pirelli ξεκίνησε την εκστρατεία της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) 2021 με δύο μέρες κλειστών δοκιμών για τα ελαστικά της στη Σαρδηνία

Ως γνωστόν, η Pirelli για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι η αποκλειστική προμηθεύτρια ελαστικών για όλες τις ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Αν καλώς ενθυμούμαι, πρέπει να είναι από τις σπάνιες –αν όχι η πρώτη− φορές που μία προμηθεύτρια ελαστικών έχει την αποκλειστικότητα στην Formula 1 και το WRC!

Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, η Pirelli μας ανακοίνωσε με μεγάλο ενθουσιασμό σε ένα δελτίο τύπου ότι ξεκίνησε την εκστρατεία της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) 2021 με δύο μέρες κλειστών δοκιμών για τα ελαστικά της στη Σαρδηνία: η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε στο χώμα και η δεύτερη στην άσφαλτο.

Στο τιμόνι του δοκιμαστικού αυτοκινήτου της Pirelli, ένα πρώην εργοστασιακό Citroen C3 WRC (που για την περίσταση υποστήριζε η ιδιωτική ομάδα Sainteloc), ήταν ο Νορβηγός Andreas Mikkelsen (που τόσο εμφανώς μας λείπει φέτος από το WRC), με συνοδηγό τον συμπατριώτη του Anders Jaeger.

Andreas Mikkelsen, Anders Jaeger
Ο Andreas Mikkelsen και ο Anders Jaeger

Ο πρώην εργοστασιακός οδηγός των Volkswagen, Citroen και Hyundai ηγήθηκε της εξέλιξης των τελευταίων γενεών ελαστικών Pirelli Scorpion για χώμα, και P Zero για άσφαλτο, τα οποία θα παραδοθούν αποκλειστικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι από το 2021 έως το 2024.

WRC Δοκιμές Pirelli

Παρόλο που το πρόγραμμα δοκιμών έχει διακοπεί από την πανδημία Covid-19, η Pirelli δεν έχει εκτροχιαστεί χρονικά από τον στόχο της να παραδώσει τα νέα της ελαστικά για το πρωτάθλημα του επόμενου έτους, το οποίο θα ξεκινήσει με το παγκοσμίου φήμης Rallye Monte-Carlo που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 24 Ιανουαρίου 2021.

Ο στόχος της Pirelli από αυτές τις πρώτες δοκιμές θα είναι να καθοριστεί μια βάση και να αξιολογηθεί πώς η αυξημένη ισχύς και η κάθετη δύναμη (downforce) των σύγχρονων αγωνιστικών αυτοκινήτων ράλι επηρεάζουν τη φθορά, την απόδοση και τη διάβρωση (degradation) των ελαστικών.

WRC Δοκιμές Pirelli

Η ομάδα δοκιμών της Pirelli κάλυψε περίπου 200 χιλιόμετρα την ημέρα, ξεπερνώντας μακράν τις καθημερινές χιλιομετρικές αποστάσεις που υφίστανται σε ένα ράλι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Μετά το διήμερο τεστ της Σαρδηνίας, οι μηχανικοί της Pirelli θα αναλύσουν τα δεδομένα που έλαβαν προτού συνεχιστεί το πρόγραμμα τον επόμενο μήνα.

Οι ειδικοί
Το πρόγραμμα δοκιμών επέβλεψε ο rally activity manager της Pirelli, Terenzio Testoni, ο οποίος ηγείται μιας επιλεγμένης ομάδας μηχανικών-ερευνητών στη Σαρδηνία που αναπτύσσει τα ελαστικά, με την υποστήριξη πολλών περισσότερων εμπειρογνωμόνων στο ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο της Pirelli στο Μιλάνο.

«Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για χώμα» εξήγησε ο Testoni. «Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, περίπου το 80% των αγώνων είναι σε χώμα. Ευτυχώς, οι χωματόδρομοι που δοκιμάζουμε που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν στο Sardegna-Rally d'Italia συγκαταλέγονται στις πιο απαιτητικές χωμάτινες ειδικές διαδρομές στον κόσμο»

WRC Δοκιμές Pirelli

Η μεγάλη θερμότητα, που υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, κατέστησε την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη. Η επιλογή των παλιών ειδικών διαδρομών του παγκόσμιου πρωταθλήματος είναι σκόπιμη, παρέχοντας ένα καθορισμένο σημείο αναφοράς όταν η ομάδα επιστρέψει σε αυτές τις ειδικές διαδρομές αργότερα στο πρόγραμμα ανάπτυξης.

«Είναι σημαντικό να εργαστούμε μεθοδικά για να έχουμε μια σταδιακή εικόνα της προόδους μας με ακρίβεια» πρόσθεσε ο Testoni. «Ξεκινάμε με βάση ένα δοκιμασμένο και αξιόπιστο ελαστικό, και στη συνέχεια θα τρέξουμε με μια σειρά από πρωτότυπα για να δούμε πού μπορούμε να προσθέσουμε απόδοση και αντοχή. Το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν πρόκειται για ράλι, γιατί σε αντίθεση με μία πίστα, οι συνθήκες δρόμου και πρόσφυσης αλλάζουν συνεχώς. Αλλά θα επιστρέψουμε σε αυτούς τους δρόμους στο μέλλον για να δούμε πώς οι αλλαγές που κάνουμε στα πρωτότυπα ελαστικά βελτιώνουν την απόδοσή τους».

Επιμύθιο
Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στα social media μάς έκαναν να χαμογελάσουμε ξανά και να μπορούμε, μετά από πολύ καιρό, να φανταστούμε τους εαυτούς μας και πάλι να «οργώνουμε» ειδικές διαδρομές σε διάφορες χώρες του κόσμου επιλέγοντας με προσοχή και ευλάβεια το τέλειο σημείο απόλαυσης των αγαπημένων μας τεράτων.

Μένει τώρα να δούμε, με το προσεχές Ράλι Εσθονίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν η πανδημία θα μας επιτρέψει να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY