Αυτοκινηση

Όλα στη φόρα...

Τα διαφανή αυτοκίνητα δεν είναι νέα πρόταση των αυτοκινητοβιομηχανιών. Απλώς, οι εκκεντρικοί πελάτες αναζητούν οτιδήποτε θα μπορούσε να συγκεντρώσει κάθε βλέμμα επάνω τους!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 611
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351326-728823.jpg

Θα μπορούσε να είναι άξιο απορίας. Γιατί να θέλει κάποιος έναν ιδιωτικό του χώρο όπως το αυτοκίνητο να τον έχει φόρα παρτίδα. Θα έκανε το ίδιο για το σπίτι του, ας πούμε; Θα έβαζε δηλαδή αντί για τοίχους, κρυστάλλινες επιφάνειες ή από πλεξιγκλάς;

Λάθος απορίες έχουμε. Την εποχή του ξεκατινιάσματος στα social media και της διαρκούς επιθυμίας για δημοσιότητα, τα διαφανή αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία μελλοντική τάση για εκκεντρικούς που δεν τους απασχολούν τα αδιάκριτα βλέμματα. 

Είναι μόνο αυτό;

Μήπως όμως δεν είναι μόνο η τάση των «επιδειξιομανών» για διαφανή αυτοκίνητα; Σύμφωνα με τον οίκο TRW Automotive, ένα διαφανές αυτοκίνητο κατασκευασμένο από ακρυλικές επιφάνειες, θα είναι η επόμενη γενιά τεχνολογίας σε θέματα ασφάλειας αυτοκινήτων.

Στο παρελθόν, η TRW Automotive χρησιμοποίησε ένα ακρυλικό αυτοκίνητο κανονικού μεγέθους «οδηγούμενο» από μοντέλα για να δείξει πώς λειτουργεί η ημιαυτόματη οδήγηση, καθώς και για άλλες καινοτομίες νέας τεχνολογίας, για να κρατήσει τους οδηγούς και τους επιβάτες των αυτοκινήτων ασφαλείς.

Το διαφανές αυτοκίνητο περιλαμβάνει μια σειρά από αερόσακους και συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως προϊόντα πέδησης και διεύθυνσης, καθώς και πλήθος αισθητήρων.

Η επόμενη γενιά τεχνολογιών ασφάλειας που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων χρησιμοποιεί οτιδήποτε είναι δυνατόν, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

Πειραματισμοί

Η εταιρεία πιστεύει ότι τα αυτοκίνητα θα είναι γεμάτα με πιο έξυπνα συστήματα ασφαλείας κατά την επόμενη δεκαετία που θα μπορούν να προβλέψουν τις οδικές συνθήκες.

Η TRW Automotive έδειξε μια σειρά από αερόσακους και συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως το σύστημα πέδησης και διεύθυνσης στο ακρυλικό αυτοκίνητο, το οποίο επίσης επισημαίνει τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών από 360 μοίρες γύρω από το όχημα.

Τα δεδομένα από τους αισθητήρες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους οδηγούς, τους επιβάτες και τους πεζούς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο ακρυλικό αυτοκίνητο περιλαμβάνεται ένα προηγμένο ραντάρ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προειδοποιήσει τους οδηγούς για πιθανές συγκρούσεις και πεζούς, καθώς και για την πέδηση μείωσης σπινθήρων και την πέδηση έκτακτης ανάγκης.

Ένα νέο ενεργό σύστημα ζωνών ασφαλείας είναι τοποθετημένο στο όχημα, αλλά σε ένα πραγματικό αυτοκίνητο που αναγκάζεται να σταματήσει ξαφνικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της ενέργειας των επιβατών κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Οι νέες ζώνες ασφαλείας μπορούν να μειώσουν τη χαλάρωση στις καταστάσεις οδήγησης και να μειώσουν την πιθανότητα οι επιβάτες να είναι εκτός θέσης και πιο ευάλωτοι στους τραυματισμούς, ανέφερε η εταιρεία, ενώ πλέον είναι γνωστό ότι την επόμενη δεκαετία τα αυτοκίνητα θα είναι εφοδιασμένα με νέα έξυπνα συστήματα ασφαλείας.

Ωστόσο, η ιδέα του διάφανου αυτοκινήτου, που ξεκίνησε από την ανάγκη των αυτοκινητοβιομηχανιών να δείχνουν στο κοινό κάποια σημαντικά εξαρτήματα ή τμήματα του αυτοκινήτου, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει σε ευρύ φάσμα παραγωγής, αν όχι καθόλου. 

Ο λόγος; Πρώτα πρέπει τα ακρυλικά τμήματα να περάσουν τις δοκιμές πρόσκρουσης και έπειτα το ζητούμενο privacy, ή τα προσωπικά δεδομένα, μάλλον είναι εχθρός τους…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ