Life

Μη βάλετε κανένα στόχο για τη νέα χρονιά

Γιατί να βασανιστείτε έτσι;

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μη βάλετε κανένα στόχο για την νέα χρονιά
© Kajetan Sumila

Ο Μάνος Βουλαρίνος εξηγεί γιατί οι στόχοι της νέας χρονιάς είναι μία σίγουρη πίκρα.

Οι στόχοι της νέας χρονιάς (ή new year’s resolutions όπως τις λένε οι θείες από το Σικάγο) δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας λάκκος που θα πέσεις οπωσδήποτε μέσα. Είναι μια συνταγή εγγυημένης καταστροφής την οποία πολλοί συμπολίτες επιμένουν να εκτελούν ξανά και ξανά για να γευτούν, ξανά και ξανά, τη δυσάρεστη γεύση της. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην απογοήτευση και πιθανόν και στην κατάθλιψη.

Για αρχή οι στόχοι της νέας χρονιάς είναι στόχοι που δεν έχεις μέχρι τώρα πετύχει γιατί δεν έχεις καμία διάθεση να κάνεις όσα χρειάζονται για να τους πετύχεις. Αν την είχες, θα τα είχες ήδη κάνει και δεν θα περίμενες να αλλάξει η χρονιά για να ξεκινήσεις. Αν στα αλήθεια ήσουν έτοιμος να στερηθείς τα γλυκά, τα αλμυρά, τα γλυκόξινα και όλα αυτά τα νόστιμα που πρέπει να στερηθείς για να χάσεις αυτά τα 10-15 κιλά που θελεις να χάσεις, θα τα είχες ήδη χάσει. Αν στ’ αλήθεια ήσουν έτοιμος να βρεις μια άλλη δουλειά θα ήσουν ήδη στο ψάξιμο. Αν στ’ αλήθεια ήθελες να περιορίσεις τις σπατάλες σου για να αποταμιεύσεις, ο λογαριασμός σου στην τράπεζα δεν θα ήταν άδειος.

Συνεπώς το να θέσεις στόχους για το 2024, το να ορίσεις μια σειρά πραγμάτων τα οποία ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να κάνεις αλλά τελικά δεν θα κάνεις, είναι μία σίγουρη πίκρα. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να στεναχωριέσαι από τα τέλη Ιανουαρίου όταν σιγά σιγά θα εγκαταλείπεις τη μία μετά την άλλη τις προσπάθειες. Πρώτα θα σταματήσεις τη δίαιτα, μετά την αναζήτηση καλύτερης δουλειάς, μετά την οικονομία κλπ κλπ μέχρι που θα αρχίσει να σε πλημμυρίζει η αυτολύπηση που θα κρατήσει για μήνες μέχρι να έρθει ο καιρός για να ξαναπαραμυθιαστείς λέγοντας «από του χρόνου». Γιατί να βασανιστείς έτσι;

Φέτος δείξε λίγη αγάπη στον εαυτό σου και κάντου ένα πολύτιμο δώρο: μη βάλεις κανέναν στόχο. Μπορεί να αποτύχεις σε διάφορους τομείς της ζωής αλλά δεν είναι πολύ καλύτερο να αποτυγχάνεις χωρίς να έχεις μπει στον κόπο να προσπαθήσεις από το να αποτυγχάνεις μετά από προσπάθεια; Και μπράβο σου και καλή χρονιά.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ