Life

Γιατί η Δευτέρα είναι η πιο παρεξηγημένη μέρα από τους εργαζόμενους;

Τι έχουν υποστηρίξει επιστημονικές εργασίες για το ζήτημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργασία: Γιατί η Δευτέρα είναι η πιο παρεξηγημένη μέρα;
© Unsplash

Δευτέρα: Γιατί θεωρείται η πιο παρεξηγημένη μέρα της εβδομάδας από τους εργαζόμενους - Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί. 

Oταν οι Boomtown Rats, ένα ιρλανδικό συγκρότημα, κυκλοφόρησαν το «I Don't Like Mondays» το 1979, το τραγούδι έγινε αμέσως επιτυχία. Εμπνευση ήταν οι πυροβολισμοί στο δημοτικό σχολείο του Κλίβελαντ στο Σαν Ντιέγκο εκείνη τη χρονιά. Η 16χρονη δράστης ανέφερε ως κύριο λόγο για τον οποίο έριξε 36 πυροβολισμούς, σκοτώνοντας δύο ενήλικες και τραυματίζοντας οκτώ παιδιά και έναν αστυνομικό, ότι «δεν της άρεσαν οι Δευτέρες». Δεν είναι, όμως, αυτός ο λόγος για τον οποίο το τραγούδι βρήκε απήχηση σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο- οι περισσότεροι από αυτούς κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζουν την προέλευση του.

Αυτό που πολλοί αναγνωρίζουν πάρα πολύ καλά είναι η δυσκολία του να σηκωθείς από το κρεβάτι τα πρωινά της Δευτέρας για να αντιμετωπίσεις την εβδομάδα που έρχεται. Μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2021 από το Journal of Applied Psychology, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο κακοδιάθετοι τις Δευτέρες και να αλλάζουν διάθεση καθώς η εβδομάδα προχωρά.

Μια άλλη εργασία του 2015 από τους Γιουν Τάε Χουάνγκ και Έιμι Κανγκ που δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia έκανε λόγο για μια νέα πάθηση με το όνομα «Mondayitis» (Δευτερίτιδα). Οι επιστήμονες την περιγράφουν ως «μια συστηματική ασθένεια με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, λήθαργο ή ασθένεια, δυσθυμία, ευερεθιστότητα, ζάλη, φωτοφοβία, ξηροστομία, μυαλγία και πονοκέφαλο». Οσοι εμφανίζουν αυτή την πάθηση δηλώνουν συνήθως ασθένεια, ζητούν να εργαστούν από το σπίτι ή, αν εμφανιστούν στο γραφείο, φαίνονται αποστασιοποιημένοι.

Η πανδημία οδήγησε πολλούς ανθρώπους να επανεκτιμήσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Την ίδια ώρα, ένα ευρύτερο κίνημα προωθεί την ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, μια παραλλαγή της οποίας θα καθιστούσε τη Δευτέρα μέρος του Σαββατοκύριακου (αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδημία της Τρίτης). 

Όλα αυτά αντανακλούν ένα βαθύ ανθρώπινο ένστικτο προς την αναβλητικότητα- υπάρχει λόγος που το «Δόξα τω Θεώ είναι Δευτέρα» δεν φιγουράρει σε πολλά αυτοκόλλητα προφυλακτήρων ή μπλουζάκια. Παρόλα αυτά, αυτή την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να βυθίζονται στην απάθεια, την κούραση και την επιθυμία να ήταν τα πράγματα διαφορετικά. Όπως συμβούλευε ο Ρόμπερτ Φροστ σε ένα ποίημα του «η καλύτερη διέξοδος είναι πάντα η διέλευση».

Το πρώτο ντους, ο καφές και η μετακίνηση στη δουλειά μετά το Σαββατοκύριακο δεν χρειάζεται να μοιάζουν με πεζοπορία με ένα σακίδιο γεμάτο πέτρες. Αντίθετα, μπορούν να διαποτιστούν με μια ανανεωμένη αίσθηση του σκοπού και, ως εκ τούτου, να λειτουργήσουν ως τονωτικό.

Πηγή: Economist

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ