Life

Γκρινιάρηδες του Facebook: Πιο κουραστικοί και από Ελληνόπουλα σε παραλία

«Εμείς δεν ήμασταν έτσι» και άλλες ιστορίες

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366869-758683.jpg
flickr.com/photos/mkhmarketing

Είχα την ατυχία να αρρωστήσω την μέρα που ξεκίνησαν οι διακοπές μου και αντί να κάνω ατελείωτες βουτιές με την μάσκα μου και να μαζεύω πετρούλες και κοχύλια-σε κάποια από τις γαμάτες παραλίες της χώρας μας-κάθομαι μέσα και σερφάρω στα social media.

Παρατηρώ ότι υπάρχει ατελείωτη όρεξη για γκρίνια. Οι λόγοι  για να γκρινιάξεις στην (καλοκαιρινή) Ελλάδα του 2017 είναι πολλοί. Και κατά τη γνώμη μου οι περισσότεροι έχουν βάση. Αλλά ρε παιδιά φτάνει με το κλισέ «Ελληνόπουλα σε παραλία».

Φωνάζουν και γενικά κάνουν χαλασμό τα Ελληνόπουλα στις παραλίες; Ναι, ισχύει. Δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες γονείς (αν και η νέα φουρνιά ευτυχώς αλλάζει παιδαγωγικές μεθόδους) νομίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να φωνάζουν τα παιδιά σε δημόσιους χώρους και δύσκολα αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά μπορούν να περνάνε τέλεια και χωρίς ουρλιαχτά.

Όμως τον ίδιο-αναίτιο κατά τη γνώμη μου-χαλασμό κάνουν και οι γκρινιάρηδες του Facebook. Οι περισσότεροι εξ αυτών πάνε στην παραλία, αράζουν κάτω από το δεντράκι, ομπρέλα κ.ο.κ. ανοίγουν το κινητό ή το tablet τους, μπαίνουν στον μεγαλύτερο δημόσιο «χώρο» του πλανήτη και αρχίζουν την γκρίνια. «Φωνάζουν συνέχεια», «δεν μας αφήνουν ήσυχους», «τα παιδάκια των ξένων δεν κάνουν έτσι», «έτσι κάναμε και εμείς μικροί;» και απαντάνε μόνοι τους «όχι, δεν ήμασταν έτσι».

Και ξαφνικά εμφανίζεται μια φουρνιά ανθρώπων στο Facebook που καταφέρνουν και έχουν τόσες πολλές μνήμες πριν από τα έξι τους (ας πούμε) όσες δεν έχουν δισεκατομμύρια άλλοι άνθρωποι.

Η απάντηση είναι ότι έτσι θα ήθελαν να είναι. Κλασικό, μυθοποιούμε όλοι την παιδική ηλικία και πλέον θυμόμαστε αν ήμασταν άτακτοι ή φωνακλάδες και τον τρόπο που μας μάζευαν οι γονείς μας.

Θέλετε άλλη ηλικία; Γίνεται να είσαι ας πούμε 10 με 13 και μην έκανες χαλασμό για να τραβήξεις την προσοχή μιας κοπέλας που σου άρεσε. Όχι, αυτοί δεν έκαναν ποτέ μπάνιο μεσημέρι σε κάποιο παραλιακό χωριό και δεν ξύπνησαν ποτέ κανέναν.

Ναι, έχουμε ανάγκη για ησυχία. Θέλουμε π.χ. να διαβάσουμε το βιβλίο μας και φυσικά δεν ανεχόμαστε κραυγές ή ό,τι άλλο.

Από το να σπαταλάμε το χρόνο μας στο fb μπορούμε να ψάξουμε για πιο ήσυχες παραλίες, στις οποίες αναγκαστικά πολλές οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση. Είτε γιατί απαιτούν περισσότερη και πιο δύσκολη οδήγηση, είτε χρειάζεται λίγη πεζοπορία, είτε η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα.

Και ευτυχώς για εμάς ζούμε στη χώρα που οι παραλίες είναι τόσες πολλές που αν θες την ησυχία σου μπορείς να την βρεις με λίγο ψάξιμο. Ψάξτε την παραλία και όχι το timeline.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ