- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τόσο νόστιμη και μόνο μια φορά το χρόνο
Κάναμε μια βόλτα στην αγορά, πήραμε πληροφορίες, τσεκάραμε τα καλύτερα, μάθαμε τις τιμές
Εδώ η καλή λαγάνα
που θα αγοράσεις το κεντρικό θέμα της ημέρας;
● Πνύκα, Πρατίνου 13, Παγκράτι, 210 7251.941 Από Κυριακή βράδυ μέχρι αργά τη Δευτέρα. Λαγάνα ψημένη σε φούρνο με πυρότουβλα, λευκή και μαύρη ολικής άλεσης (€ 2,50-3). Κι ακόμη χαλβάς σιμιγδαλένιος, μηλοπιτάκια, λουκουμάδες, σκαλτσούνια, σοκολατάκια νηστίσιμα.
● Λυκαβηττός, Δεινοκράτους 6, Κολωνάκι, 210 7215.424 Η κυρία Χριστίνα θα είναι εκεί από πολύ νωρίς το πρωί για λαγάνα χωριάτικη και ολικής (€ 3), και πολλά νηστίσιμα γλυκά.
● Μαμά Ψωμί Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι, 210 9227.686 Από τα χαράματα της Δευτέρας με λαγάνα χωριάτικη προζυμένια (€ 3), πετιμεζοκέικ και ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια αρμένικα και λοιπά τουρσοειδή.
● Βενέτης, σε όλη την Αθήνα, ανοιχτά 7 το πρωί με 10 το βράδυ. Λαγάνα παραδοσιακή ή με ντομάτα και πιπεριά ή με ελιά και κρεμμύδι ή Βαυαρίας από σίκαλη (€ 2,98). Μαζί και 60 (!) είδη αλμυρών και γλυκών νηστίσιμων.
● Ο φούρνος του Τάκη, Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 210 9230.052 Αποβραδίς ανοιχτά μέχρι αργά το μεσημέρι. Λαγάνα κλασική ή με ελιές και ρίγανη (€ 3), νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, σοκολάτα υγείας, σκαλτσούνια, τριγωνάκια με χαλβά και δαμάσκηνο.
● Κατσαρός, Σάκη Καράγιωργα 56 & Ξενοφώντος, Γλυφάδα, 210 9630.914 Ο μπαμπάς Γιάννης ψήνει τη λαγάνα και οι τρεις γιοι φτιάχνουν υπέροχα γλυκά. Ανοιχτά από το βράδυ, λαγάνα χωριάτικη με προζύμι και γλυκάνισο, και ολικής αλέσεως (€ 2,50), μηλοπιτάκια κ.ά.
Χαρταετοί και γλέντια
Από τα πιο στάνταρ σημεία για το πέταγμα του χαρταετού είναι ο λόφος του Φιλοπάππου. Εκεί ο δήμος οργανώνει γλέντι με κέρασμα λαγάνες, ελιές, χαλβά. Η Φιλαρμονική και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα παίζουν παραδοσιακά τραγούδια. Γλέντι διοργανώνεται και στο πάρκο ΚΑΠΑΨ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.
Αν θέλεις να μετράς τους χαρταετούς από ψηλά πήγαινε στο St. George Lycabettus, που έχει από το μεσημέρι πλούσιο σαρακοστιανό μπουφέ (€ 33 /άτομο, παιδιά έκπτωση 30%). 210 7416191
Άλλη ωραία πρόταση από ξενοδοχείο είναι αυτή του Radisson Blu Park Hotel με πλούσιο μπουφέ (€ 27 /άτομο, συν 1 ποτήρι κρασί). 210 8894.500
Θαλασσινά
Τips για να διαλέξεις τα πιο φρέσκα
● Η φρέσκια γαρίδα πρέπει να γυαλίζει και το κεφάλι να μην έχει μαυρίσει.
● Δεν αγοράζουμε όστρακα ανοιχτά, όσα δεν ανοίγουν στο βράσιμο τα πετάμε. Κρατιούνται στο ψυγείο μια μέρα.
● Το ωμό χταπόδι πρέπει να είναι
σκληρό.
● Η σουπιά και το καλαμάρι πρέπει να έχουν πολύ μελάνι. Το καλαμάρι να έχει γαλακτερό χρώμα.
● Καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια διατηρούνται στην κατάψυξη. Η κατάψυξη σιτεύει το χταπόδι, γι’ αυτό και το κατεψυγμένο είναι πιο μαλακό.
● Για να είστε σίγουροι πως το χταπόδι είναι σίγουρα φρέσκο, ελέγξτε το χρώμα: πρέπει να είναι άσπρο. Το καλό χταπόδι είναι σφιχτό και οι άκρες του κατσαρωμένες.
Βαρβάκειος Αγορά
Τα πάντα όλα!
Από το βράδυ της παραμονής ανοιχτή μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, με απίστευτη κοσμοσυρροή (ώρες αιχμής 10-12 το βράδυ), ιδανικά για να πάτε μετά το τελευταίο αποκριάτικο πάρτι. Θα σας προμηθεύσει τα άπαντα του νηστίσιμου τραπεζιού στις χαμηλότερες τιμές: χόρτα του βουνού από τις γιαγιάδες στην είσοδο, χαλβάδες κάθε είδους και για διαβητικούς χωρίς ζάχαρη, € 9 το κιλό, τουρσιά από € 3, μπακαλιάρο παστό γύρω στα € 11-12, αμπελόφυλλα € 8 το κιλό. Απ’ έξω έχει καροτσάκια που πουλάνε λαγάνες προς € 2,50, δίπλα θα είναι ανοιχτά τις ίδιες ώρες και τα μανάβικα.
Πόσο πάει το κιλό;
Χταπόδι φρέσκο € 12-15, μοσχιοί € 4-6
Γαρίδες € 10-15, συμιακό γαριδάκι € 3-5
Καλαμάρια € 5-15, θράψαλα € 3-7
Κυδώνια-χτένια-γυαλιστερές € 10-15
Καραβίδες € 15-30
Πετροσωλήνες € 12-17
Σουπιές € 8-12
Ουσίες κι οινοπνεύματα
Στην Καθαρή Δευτέρα ταιριάζουν ιδανικά τα ούζα, οι ρακές και τα τσίπουρα. Αλλά κι ένα δυνατό λευκό κρασί. Ρωτήσαμε δύο καλές κάβες και μας προτείνουν: Στο «Οινότυπον» (Χαριλάου Τρικούπη 98, 210 3616.274) διαθέτουν ωραίες ρακές από Κρήτη, € 6 το λίτρο, τσίπουρο με γλυκάνισο € 7,50, χωρίς € 6,50. Κρασί ασύρτικο Σαντορίνης από € 2,80 το λίτρο και πολύ ωραίο ροζέ κρασί Αμυνταίου € 3,20 το λίτρο, ανοιχτά μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας. Στην κάβα Αμπελοφιλοσοφίες (Κειριαδών 81-83, Πετράλωνα, 210 3421.041) βρήκαμε εμφιαλωμένα τσίπουρα του Αγραφιώτη από Τύρναβο € 11 και του Δαλαμάρα από 100% ξινόμαυρο Νάουσας € 9. Χύμα τσίπουρο Ραψανιώτη (Τύρναβος) € 7 το λίτρο, ρακή από τις Αρχάνες € 6 το λίτρο, ρετσίνα Τυρνάβου καταπληκτική € 2 το λίτρο, ασύρτικο Νυχτέρι Σαντορίνης, € 2,70 το λίτρο.
Έχω για σένα στρώσει τραπέζι
● Ο «Θαλασσινός», η πολύ καλή ψαροταβέρνα κάθε χρόνο τέτοια μέρα το γλεντάει με τα καλύτερα. Ανοιχτή από το πρωί, μέσα στη «νησιώτικη» σάλα ή έξω με σόμπες δίπλα στην πέργκολα σερβίρει υπέροχα καπνιστά, λακέρδες, σκουμπρί, παλαμίδα, αχινούς κατάφρεσκους, πετροσωλήνες, φρέσκιες καραβίδες και γάμπαρη ψητές ή στο τηγάνι, πολλούς ψαρομεζέδες, και από μαγειρευτά λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, σουπιές με άγρια χόρτα, κοκορέτσι θαλασσινών, όλα δοκιμασμένα και όλα μούρλια! Ηρακλέους & Λυσιστράτου, Τζιτζιφιές, 210 9404.518
● Η «Ροζαλία», η αγαπημένη ταβέρνα στα Εξάρχεια, θα είναι ανοιχτή για την ημέρα και είναι μια καλή επιλογή χάρη στην ωραία αυλή της (ζεστή και το χειμώνα) με τις ελιές, τις μουριές, τα πλατάνια, τα λουλούδια και τις κληματαριές. Θα το γλεντήσουν με πολλά νηστίσιμα μεζεδάκια, με καλαμάρια στη σχάρα, με μαγειρευτά όπως σουπιές με σπανάκι, με τσίπουρα, ρακές και μουσικές του κεφιού. Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302.933
Eικονογράφηση: SOTOS ANAGNOS
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
H σειρά αποδείχθηκε μια από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Ένα παράσιτο που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα ζώα μας, αλλά και εμάς τους ανθρώπους
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το νέο επάγγελμα του Joey δεν έχει να κάνει με την ηθοποιία
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Μια καλή χρονιά και για τη μικρή οθόνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.