- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δεν πας για ψάρεμα;
10 συμβουλές για ερασιτέχνες ψαράδες από το βιβλίο του Κώστα Δημητρακόπουλου «Ψάρεμα, ψάρια, θάλασσα»
1) Ο πιο διαδεδομένος τρόπος ψαρέματος από τη στεριά είναι το πεταχτάρι ή αρμίδι ή διπλάρι. Το πεταχτάρι αποτελείται από τη μάνα, τυλιγμένη σε ένα φελλό ή σε πλαστικό καρούλι, για να αποφεύγουμε τα μπερδέματα.
2) Είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας μια απόχη ειδικά την ημέρα, γιατί τα καλά ψάρια αντιστέκονται όταν πλησιάζουν στα ρηχά, κι αν δεν τα έχουμε κουράσει αρκετά με την παραμικρή απρόσεκτη κίνηση μας ξεψαρίζουν.
3) Από τη στεριά ψαρεύει και το καλαμίδι, ένα καλάμι μπαμπού πέντε μέτρων τουλάχιστον, με το ανάλογο μήκος μεσηνέζας και την αρματωσιά του, ένα ή δύο αγκίστρια ή σαλαγγιά, ένα φελλό και το μικρό βαριδάκι του.
4) Ιδανικά δολώματα είναι το σκουλήκι Χαλκίδας (τσουτσούνι), το καραβιδάκι, η γαρίδα, το αγγούρι της θάλασσας (ψολιόγκος), η σουπιά, το καλαμάρι, το ψωμοτύρι, το ζυμάρι, η ψαροτροφή, το καραβιδάκι, το καρτσίνι. Πρέπει να συντηρούνται σε ψυγεία, σκεπασμένα με υγρό πανί.
5) Την ημέρα τα αγκίστρια τρομάζουν τα ψάρια, ειδικά όταν εξέχουν από τα δολώματα. Τη νύχτα πιάνονται ευκολότερα καθαρά ψάρια, μεγάλα λαβράκια, σαργοί, μουρμούρες και τσιπούρες.
6) Την ημέρα καλύτερο δόλωμα είναι το τσουτσούνι.
7) Το ψάρεμα με μηχανικό καλάμι, ειδικά τις νύχτες, γίνεται κάτω από το φως του φεγγαριού, γιατί τότε τα ψάρια βόσκουν ελεύθερα και ανενόχλητα, ενώ στο απόλυτο σκοτάδι μένουν τελείως ακίνητα φοβούμενα τα αρπακτικά μέχρι το πρώτο φως της αυγής.
8) Στο βραδινό ψάρεμα βάφουμε τα καρούλια με ένα φωσφορούχο σπρέι και τα παρακολουθούμε από μακριά με ένα φακό.
9) Όταν το ψάρι τσιμπήσει, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι αργή και σταθερή χωρίς βιασύνη, γιατί η δύναμη που ασκείται στο στόμα του ψαριού από το λυγισμένο καλάμι και το ξαφνικό σήκωμά του μπορεί να του ξεσκίσει το στόμα αν το ψάρι είναι μικρό, ή, σε περίπτωση που είναι μεγάλο, εκείνη τη στιγμή υπάρχει φόβος να μας σπάσει το αγκίστρι ή να κόψει το παράμαλο.
10) Ο κέφαλος, η γόπα, ο γύλος, ο σπάρος θέλουν αγκίστρια ψιλά με μακρύτερο στέλεχος, γιατί έχουν μικρό στόμα, σε αντίθεση με την τσερούλα, το χάνο και την πέρκα που χάφτουν το δόλωμα. Η τσιπούρα, ο σαργός και το λαβράκι θέλουν πιο κοντά και σκληρά αγκίστρια, γιατί είναι πιο φιλύποπτα.
Φωτό: Μιχάλης Καραγιάννης, συμμετοχή στην έκθεση «24 ώρες τον Αύγουστο», TAF
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πειράματα βασίστηκαν σε εκδόσεις εμπορικά διαθέσιμων chatbots
Οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε σωστές και υπάρχουν κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα
Γιατί ο χειμώνας και οι κλειστοί χώροι αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης
Μερικοί χρειάζονται λιγότερη κι άλλοι περισσότερη ξεκούραση
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Στο αφιέρωμά του ξεχωρίζει και πέντε ανθρώπους που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2026
Ξεκινά το πρόγραμμα τοποθέτησης πρωτοποριακής ΑΙ λύσης
Πώς η ψυχική ανθεκτικότητα γίνεται το πιο hot επαγγελματικό skill στην Ελλάδα του 2025
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Ούτε εσωστρεφείς ούτε εξωστρεφείς – απλώς έχετε κάποια πολύ πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Πρώτος τερμάτισε ο Φερστάπεν, δεύτερος ο Πιάστρι, τρίτος ο Νόρις, με τη McLaren να εξασφαλίζει τον τίτλο των κατασκευαστών
Η σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά
Η 5η σεζόν της σειράς του Netflix έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου
Ένα τα πιο παλιά του είδους, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ομορφιές της Ελλάδας, τώρα στο διαδύκτιο
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Έχουν περάσει 3 χρόνια από την τελευταία σεζόν, και 10 χρόνια περίπου από τότε που η σειρά ξεκίνησε
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Μια τάση που ξεκίνησε κατά την πανδημία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.