Life

Ναύπλιο

Μπορεί να είναι από τις πρώτες επιλογές για να πεταχτείς διήμερο

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 402
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24604-54562.jpg

Μπορεί να είναι από τις πρώτες επιλογές για να πεταχτείς διήμερο (σε συνδυασμό ή όχι με την παράσταση στην Επίδαυρο), ωστόσο δεν υπάρχει κανένας που, αφού πήγε, να μην ορκίστηκε να πάει για περισσότερες μέρες και να μην το πραγματοποιήσει.  

Για τους μαθητές θα είναι πάντα ο φαβορί προορισμός της μονοήμερης σχολικής εκδρομής στο τέλος της χρονιάς (με ή χωρίς γονική συνοδεία και συναίνεση). Για τους ιστοριοδίφες, η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους με το δυσάρεστο αστερίσκο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια το 1831. Για τους vintage lovers, η παντοτινή πρωτεύουσα της πολαρόιντ ελληνικής σημειολογίας: δωμάτιο στο «Ξενία», εστιατόριο «Ελλάς», διεθνές κι εγχώριο τζετ σετ σε απόδραση σαββατοκύριακου, παπαράτσι κρυμμένοι κάπου στη γωνία. Για τους λάτρεις του ελληνικού σινεμά, γκανιάν σκηνικό των πρώτων έγχρωμων ταινιών, όταν ο Λάκης Κομνηνός διαδεχόταν τη βασιλεία του Φίνου. Για τους αστικούς χρονογράφους, η εύκολη πρώτη ερώτηση σε κάθε κουίζ – πλατεία Συντάγματος δεν έχει μόνο η Αθήνα. Για τους καρτποσταλίστας πρόκειται για ντέρμπι: ανάμεσα στα 999 σκαλοπάτια που φτιάχνουν το «live your myth in Palamidi» και στην ενετική καταγωγή που φέρει το –αντίπαλον δέος– φρούριο Μπούρτζι, έτσι όπως γνέφει πάνω στο νησάκι. Για τους φεστιβαλιστές, η γειτνίαση με την Επίδαυρο φτάνει και περισσεύει. Και για όλους τους υπόλοιπους αρκεί ο «μύθος του σαββατοκύριακου». Το Ανάπλι είναι ο πιο τυπικός προορισμός για «να ξεφύγουμε, μωρέ»: ούτε 150 χλμ. μακριά, λίγη κίνηση (πολλή προσοχή) στην Κακιά Σκάλα, περνάς και το αυλάκι, καμιά βουτιά στο Πόρτο Χέλι, κι «άμα θέλουμε ξεκινάμε αργά και γυρνάμε αυθημερόν πίσω».

Το Ναύπλιο φυσικά και δεν είναι το άθροισμα όλων αυτών των κλισέ με τα οποία το αντιμετωπίζουμε εμείς, οι περιστασιακοί εραστές του. Είναι η πρωτεύουσα, όχι πια όλης της Ελλάδας, αλλά του νομού Αργολίδας, το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου που φιλοξενεί περίπου 15.000 κατοίκους. Με τα καλά και τα κακά της ελληνικής επαρχίας. Την «Ελλάδα έχεις ταλέντο» πασαρέλα της παραλιακής και της Κίου, και τους ρομαντικούς φελινικούς περιπάτους στην παλιά πόλη. «Εδώ παίζουν ακόμα μπιλιάρδο», αλλά και περπατάνε τα σοκάκια ανάμεσα στα φράγκικα κτίρια, μετράνε τις πλατείες με τα σιντριβάνια κάθε μεγέθους, ενσωματώνουν ασυναίσθητα το παζλ με τα κομμάτια που άφησε η επιρροή του κάθε κατακτητή. Είτε φορούσε μπότα, είτε εσπαντρίγια. Απολαμβάνουν τη «Napoli Di Romagna», διηγούνται ιστορίες από το «Λάθος» μπαρ (και τον ιδιοκτήτη του), κερνάνε τους φαντάρους από το τοπικό στρατόπεδο και υποδέχονται κάθε χρόνο καινούργιους φοιτητές στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πελοποννήσου. Συζητάνε για «τότε που κυκλοφόρησε η φήμη ότι είδαν UFO σε σχήμα αχλάδι», ενώ γλείφουν λαίμαργα αυθεντικά σιτσιλιάνικα παγωτά στο «Antica Gelateria Di Roma» της πλατείας Φιλελλήνων, αναπολούν στον καιρό της κρίσης τις μεγάλες δόξες του εσωτερικού τουρισμού και ερωτεύονται κάνοντας το γύρο της Αρβανιτιάς, σύριζα στην Ακροναυπλιά υπό τη διακριτική σκιά των κρεμαστών φραγκοσυκιών. Μέχρι να έρθει το επόμενο Σαββατοκύριακο…

ΠΑΩ ΝΑΥΠΛΙΟ

Με ΚΤΕΛ (ktel-argolidas.gr, σταματάει και στον Ισθμό για σουβλάκια)

Με τρένο προς Άργος

Με δελφίνι από Πειραιά για Ερρμιόνη, Πόρτο Χέλι, Τολό και Ναύπλιο (μόνο καλοκαίρι)

TIPS

● 27/7 ξεκινά η 21η έκθεση βιβλίου, μέχρι 19/8

● Στο smartphone κατεβάζεις το app «Argolida»

● Γαλάζιες σημαίες στην Αργολίδα: Πόρτο Χέλι, Χηνίτσα, Καραθώνας

ΓΕΥΣΕΙΣ

● «Κολοκοτρωνέικο» χοιρινό στο τηγάνι με δενδρολίβανο

● Ζυμαρικά «γκόγκες», με καυτό βούτυρο και τριμμένη μυζήθρα

● Λουκουμάδες «ριγέ» – καυτοί από το τηγάνι, παραδίνονται σε λευκή και σκούρα πραλίνα/σοκολάτα

● Πίνουμε ούζο Σέρτικο. Ή Σπέσιαλ.

ΠPOTAΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Διαμονή

n

ΑΙΩΝ HOTEL Όθωνος 21-23, 27520 99377, www.aion-hotel.gr

Υψηλής αισθητικής ξενοδοχείο, που θα σας προσφέρει πολυτελή και άνετη διαμονή. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με σύγχρονες ανέσεις (τηλεόραση, κλιματισμό, ίντερνετ κ.λπ.), ενώ τα μπάνια –κρατηθείτε– διαθέτουν χαμάμ και τζακούζι. Υψηλής αισθητικής είναι και το μπαρ δίπλα στο lobby, που αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συναντήσεων. Μπορείτε να νοικιάσετε και αυτοκίνητο.


n

GRAND SARAI Φωτομάρα & Ποταμιάνου 3, 27520 22563, www.grandsarainafplio.com

Θα το βρείτε στο κέντρο της παλιάς πόλης, σε ένα ιστορικό κτίριο του 17ου αιώνα που αποκαταστάθηκε διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του παρελθόντος. Με 12 δωμάτια φωτεινά και ψηλοτάβανα, με θέα στον Αργολικό Κόλπο, την παλιά πόλη και το Παλαμήδι, αίθουσα πρωινού, σαλόνι, μπαρ, γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ, πολύγλωσσο προσωπικό και 24ωρη υποδοχή. 


AMALIA HOTEL NAFPLIO Αμαλίας (Τύρινθα), 27520 24400, www.amaliahotels.com

Πολυτελές αλλά και διακριτικό, χτισμένο με σεβασμό στην κουλτούρα και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Θα έχετε baby siting και γιατρό, αλλά και να δοκιμάσετε γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας στο εστιατόριό του.


ΞΕΝΟΝ ΙΝ Πλατεία Συντάγματος, 27520 29333

Στην καρδιά της παλιάς πόλης, σε ένα ριζικά αναπαλαιωμένο κτίριο, με δίκλινα δωμάτια και μια σουίτα, φινετσάτα έπιπλα, ξύλινα πατώματα και ζωγραφισμένες οροφές που θα σας εντυπωσιάσουν.

Φαγητό

n

ANTICA GELATERIA DI ROMA Φαρμακοπούλων 3 & Κομνηνού, 27520 23520

Δύο αδέλφια ιταλικής καταγωγής από τη Ρώμη, ο Marcello και η Claudia Raffo άνοιξαν πριν από περισσότερα από 10 χρόνια την οικογενειακή επιχείρησή τους, την οποία και εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ιταλικό παραδοσιακό τρόπο: φτιάχνοντας παγωτά με φρέσκα προϊόντα και χωρίς χρωστικές ουσίες και σκόνες, βάσει της παλιάς, παραδοσιακής συνταγής της Σικελίας του 1870. Θα σου αρέσει.


ΣΑΒΟΥΡΑΣ Μπουμπουλίνας 79, 27520 96193

Η «βιτρίνα» του θα σας δώσει μια πρώτη ιδέα από τα φρέσκα ψάρια που προμηθεύεται από την καθημερινή ψαριά. Δοκιμάστε τη μακαρονάδα του ψαρά, «γαρνιρισμένη» με καλοψημένες γαρίδες τεραστίων διαστάσεων. Πολύ νόστιμα, επίσης, είναι και τα γνήσια ελληνικά του πιάτα.


ΑΛΑΛΟΥΜ Παπανικολάου 10, 27520 29883

Σπεσιαλιτέ του η ελληνική κουζίνα, με χορταστικά, μεγάλα πιάτα. Δοκιμάστε φιλέτο κοτόπουλο με σος μάνγκο και γάλα καρύδας, αλλά και δαμάλι γεμιστό με φρούτα και σος βερίκοκο.


GYROKOMEIO GRILL Σιδηράς Μεραρχίας & Πολυζωίδου, 27520 23600

Καλό, καθόλου πρόχειρο φαγητό. Θα σας μείνουν αξέχαστα τα παϊδάκια του, το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, αλλά και οι πεντανόστιμες πίτες με καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό – που μπορείτε να συνδυάσετε με χειροποίητες τηγανητές πατάτες. Και delivery.

Διασκέδαση

CIRCULO COOPERATIVA Β. Κωνσταντίνου 6 & Κοκκίνου 17, 27520 47090

Θα σας προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας καφέ, μοναδικές ποικιλίες τσαγιού και μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες, κρασιά και ποτά. Με ethnic μουσικές και μια μεγάλη αγάπη στην τέχνη, αν η επίσκεψή σας δεν συμπέσει με κάποια έκθεση, επισκεφθείτε την εναλλακτική του βιβλιοθήκη. Και στις 24/8, 2η Γιορτή Circulo, με Γιάννη Αγγελάκα, Imam Baildi και Pure Seconds, με ελεύθερη είσοδο.


n

ΣΟΚΑΚΙ CAFÉ Εθνικής Αντιστάσεως 8, 27520 26032

Τόπος συνάντησης όλων των Ναυπλιωτών και όχι μόνο, για περισσότερα από 20 χρόνια, στο γνωστό σημείο πίσω από την πλατεία Συντάγματος και πλήρως ανακαινισμένο. Δοκίμασε τις extra large κρέπες του, αλλά και το ριζότο, τα burgers, το φιλέτο σολομού με λαχανικά και άλλα πιάτα που έχει προσθέσει στον κατάλογό του. Από μουσικές, μακριά από mainstream και τα συνηθισμένα, επιμένει σε ήχους από 60s, 70s και 80s. Συχνά μουσικές βραδιές με guest djs, που επιλέγει η Ματίνα, η ψυχή του μαγαζιού.


n

3SIXTY CAFÉ Παπανικολάου 26, 27520 28068

Στιλάτο, all day café-bar, στον ισόγειο χώρο ενός νεοκλασικού του 1836, με την Conceptual Interior Designer  Ισμήνη Καραλή να σχεδιάζει το concept και το interior design. Πέρα από καφέ και ποτό θα σας προσφέρει επίσης πολύ νόστιμο και καλοφτιαγμένο easy food & σπιτικά γλυκά, καθώς και μία πολύ ενδιαφέρουσα wine list, την πρώτη στο είδος της, βασισμένη αποκλειστικά στην εντοπιότητα της περιοχής της Πελλοπονήσου. Με προσεγμένη μουσική και μουσικά events με πολύ γνωστούς  guests djs.


n

POPEYE CAFÉ Σταϊκοπούλου 32, 27520 26005,  www.popeyecafe.gr

Ένα ξεχωριστό café στο γραφικό δρόμο της Σταϊκοπούλου, στους τοίχους του οποίου κυριαρχούν εικόνες του Ποπάι ζωγραφισμένες από τους θαμώνες. Για καφέ, ένα γρήγορο σνακ ή και ένα ξεχωριστό γεύμα, με το σεφ να προτείνει λαχταριστά burgers, pizza με πολύ λεπτή ζύμη, δροσερές σαλάτες, ξεχωριστά sandwich και πιάτα ζυμαρικών.

Αγορές - Προϊόντα

n

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Λ. Αμαλίας 21, 27520 25972

Στεγασμένο σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 1866, λειτουργεί από το χειμώνα του 1988 και αποτελεί πλέον σταθερή αξία στο αντικείμενο και στο δώρο. Θα βρείτε σε προσιτές τιμές αντικείμενα κατοικίας και τέχνης, τσάντες και αξεσουάρ για μικρούς και μεγάλους, κοσμήματα σύγχρονων Ελλήνων σχεδιαστών, είδη γραφείου, μανικετόκουμπα και καπνιστικά είδη, αλλά και πολλές πρωτότυπες ιδέες για ένα δώρο γάμου. Θα το βρείτε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ανοιχτά και τις Κυριακές.


n

ΕΥ ΖΕΙΝ COLLECTOR’S ART GALLERY Εθνικής Αντιστάσεως 10, 27520 47284, www.cag.gr

Θα βρείτε εκθέματα της ευρωπαϊκής, αμερικανικής και ασιατικής τέχνης σε αυτή την πολύ προσεγμένη και ενημερωμένη γκαλερί – μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές και καθοδήγηση για να φτιάξετε από την αρχή τη δική σας συλλογή. Με πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτά σημαντικών καλλιτεχνών του χθες και του σήμερα αλλά και συλλογές από πορσελάνες, γραμματόσημα, χρυσά και ασημένια νομίσματα και πολλά άλλα συλλεκτικά είδη.


ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΔΙΚΟ Σταϊκοπούλου 1, 27520 29841

Ο παράδεισος του κομπολογιού, με χάντρες παλιές και πολύτιμες από κεχριμπάρι, κοράλλι, ελεφαντόδοντο και κόκαλο, αλλά και καινούργιες που αστράφτουν στο φως. Το κομπολόι ως έργο τέχνης, για εσάς ή για δώρο.


ΧΥΜΟΙ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ»  www.chfamily.gr

Χυμοί από ελληνικά φρούτα στυμμένα μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή, χωρίς συντηρητικά, ζάχαρη και χρωστικές, όπως τα παρασκευάζει εδώ και δύο γενιές η οικογένεια Χριστοδούλου. Δοκιμάστε τις νέες σειρές Ρόδι 100%, Μήλο - Ρόδι - Καρότο και Πορτοκάλι - Ρόδι, και τα βιολογικά Πορτοκάλι, Πορτοκάλι - Μήλο - Καρότο, αλλά και το εξωτικό κοκτέιλ Μήλο - Πορτοκάλι - Μπανάνα - Μάνγκο - Πάσσιον, από φρούτα που έχουν ωριμάσει χωρίς τη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων.


ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΡΩΝΗ Αγ. Παρασκευή, 27520 24968, www.karonis.gr

Ούζο, τσίπουρο και μαστίχα, όλα παρασκευασμένα εκ αποστάξεως σε σύγχρονους χάλκινους αποστακτήρες, από την ποτοποιία Καρώνη που έχει να επιδείξει 140 χρόνια ιστορίας. Επίσης, παράγεται και εκλεκτό εκχύλισμα βύσσινου (λικέρ βύσσινο), με βύσσινα από την περιοχή της Αρκαδίας. Εκτός από την Πελοπόννησο, τα προϊόντα της ποτοποιίας μπορείτε να τα βρείτε και στην Αττική.


NAFPLIO BIKE BY NIKOLETA RAFAILIDI Φλέσσα 4 (πίσω από το Ταχυδρομείο), 27520 97836, www.nafplio-bike.gr

Το ποδήλατο για το Ναύπλιο είναι το ιδανικό μέσο κι εδώ μπορείτε να αγοράσετε ή να ενοικιάσετε ένα ποδήλατο βουνού, πόλης, BMX, σπαστό ηλεκτρικό ή και παιδικό. Μαζί και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, με τους επαγγελματίες μηχανικούς του να είναι πάντα πρόθυμοι να επισκευάσουν το ποδήλατό σας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ