1821 Digital Gallery
ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010

ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010

Η 6η διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας έφτασε!

7, 8, 9 Μαΐου «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων & Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Έλα να χαθείς στη δίνη των ψηφιακών τεχνών ζώντας την εμπειρία του Athens Video Art Festival 2010.

Έργα από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας (Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installation Art, Performance Art), παρουσιάσεις των μεγαλύτερων Διεθνών Φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, Ακαδημαϊκά Αφιερώματα, καθώς και μια σειρά από μεγάλα νεανικά μουσικά συναυλιακά δρώμενα.

Συναυλίες:

Το γνωστό εκρηκτικό του μουσικό μίγμα, που αποτελείται τόσο από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όσο και από καλλιτέχνες που φέρνουν τον νέο ήχο της πόλης. 

Παρασκευή 7 Μαΐου

21.00 Noisily

22.00 Exposed By Observers

23.00 Μίκρο

Σάββατο 8 Μαΐου 

21.00 Zebra Tracks

22.00 The Callas

23.00 Transistor

Κυριακή 9 Μαΐου

21.00 Ska Bangies

22.00 SugahSpank!

23.00 Rous

DOWNLOVE

Στο φετινό Athens Video Art Festival θα προβληθεί η πρώτη πειραματική Ελληνική (3D) στερεοσκοπική ταινία του Ευριπίδη Λασκαρίδη σε απαράμιλλο ήχο και εικόνα.

Το DOWNLOVE, με τους Άρη Σερβετάλη και Λίνα Σακκά, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη έγινε την άνοιξη του 2007. Η πρωταρχική ιδέα (Μάριος Σέργιος Ηλιάκης και Ε. Λασκαρίδης) ήταν να γίνει μια στερεοσκοπική (3D) ταινία με αφορμή το ρούχο. Πηγή έμπνευσης υπήρξε η ρήση του Issey Miyake ότι ένα δισδιάστατο ύφασμα γίνεται ρούχο όταν αποκτήσει την τρίτη διάσταση στο χώρο. 

Το DOWNLOVE έχει προβληθεί σε περισσότερα από είκοσι διεθνή φεστηβάλ και έχει αποσπάσει τα Jumping Frames Award, Hong Kong 2007 και CINEDANS Special Mentioning και CINEDANS 3rd Audience Award, Amsterdam 2007, κ.ά.

Αφιέρωμα 40 Χρόνια Γερμανική Βιντεοτέχνη

Το πρόγραμμα αποτελεί μια ιστορική ανασκόπηση των 40 και πλέον χρόνων γερμανικής video art, με φόντο τη διεθνή σκηνή της media art και περιλαμβάνει 59 ιστορικής σημασίας  έργα video αλλά και νέες δημιουργίες διεθνώς διακεκριμένων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Goethe Institut Athen. 

Έργα καλλιτεχνών όπως οι: Joseph Beuys, Wolf Vostell, Nam June Paik, Gerry Schum, Marina Abramovic/Ulay, Samuel Beckett, Robert Wilson κ.α. θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο του 98.4 στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων σε ένα πρόγραμμα συνεχών προβολών από τις 16.00 έως και τις 24.00 κάθε μέρα, μεταφέροντας το κοινό σε ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία της Γερμανικής Video Art, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του 1960 έως και τις μέρες μας.

Feel Free To Feel Green

Με σεβασμό στην εικαστική δημιουργία αλλά και στα μεγάλα οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας, φέτος θα παρουσιαστούν περιβαλλοντικά ευαίσθητα έργα Video Art, Animation, Digital Image αλλά και μια διαδραστική Εγκατάσταση, όπου φυτά ενεργοποιούνται με το ανθρώπινο άγγιγμα.  Ένα ξεχωριστό τριήμερο πρόγραμμα απευθυνόμενο σε ένα κοινό, ανοικτό σε ερεθίσματα και εξοικειωμένο με τα νέα μέσα.

Performance Art

Στις 7 Μαΐου, οι Γάλλοι Performers Scenocosme θα παρουσιάσουν την πολυμεσική performance “Firmament Ephemere”. Πρόκειται για μια αρμονική συνύπαρξη ζωντανά δημιουργημένων ήχων και εικόνων που δίνουν στο κοινό τη δυνατότητα να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, βασισμένη στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις των Ψηφιακών Τεχνών. 

Στις 8 Μαΐου, η ομάδα Realitaten Revue από τη Γερμανία θα παρουσιάσει στις 20:30 την performance “The Shadow”. Η διάδραση ενός projector και μιας χορεύτριας δημιουργεί έναν υπερ-ρεαλιστικό χώρο, όπου η συνήθης οπτική αντίληψη φαίνεται να μην έχει πια θέση.

Στις 9 Μαΐου, η ομάδα AMP θα παρουσιάσει την performance Lost. Πρόκειται για μια guerrilla performance, η οποία λαμβάνει χώρα στους εξωτερικούς χώρους της “Τεχνόπολις”

Αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του ANDY WARHOL

Ο Andy Warhol υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Η ενασχόλησή του με την τηλεόραση, τον κινηματογράφο αλλά και τη video art αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι του καλλιτεχνικού του έργου. Ο Andy Warhol κατέγραψε στα έργα του το προσωπικό και πολιτιστικό του περιβάλλον, αλλά και ο ίδιος υπήρξε πηγή έμπνευσης και αντικείμενο για το έργο πολλών άλλων καλλιτεχνών. 

Το Athens Video Art Festival θα παρουσιάσει στις 7, 8 και 9 Μαΐου 2010 στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του Electronic Arts Intermix της Νέας Υόρκης, με έργα που πρωταγωνιστεί ο Andy Warhol, το έργο του και ο κοινωνικός κύκλος της εποχής, από superstars και μουσικούς έως καλλιτέχνες και διασημότητες. 

Η προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, ειδωμένα υπό το πρίσμα και την οπτική φίλων καλλιτεχνών, παρουσιάζονται με έναν μοναδικό και σφαιρικό τρόπο και αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της πολυτάραχης ζωής του, αλλά και της εύθραυστης παρουσίας του. 

Μέσα από έργα όπως το θρυλικό Chelsea Girls with Andy Warhol και το Award Presentation to  Andy Warhol, προσωπικοί του φίλοι όπως ο Jonas Mekas και ο Michel Auder τον ακολουθούν και τον καταγράφουν, αποκαλύπτοντας στιγμές από τη ζωή και την εμπειρία τους μαζί του στην avant-garde σκηνή της Νέας Υόρκης της εποχής.

Μέσα από αυτά τα έργα ξεδιπλώνεται μια διαφορετική πλευρά της προσωπικότητας του Andy Warhol και δίνεται το έναυσμα να αντιληφθεί κανείς το προσωπικό υπόβαθρο – προσωπικά βιώματα, ιστορίες, προσλαμβάνουσες, αναφορές – που συνέβαλαν στο συνολικό αποτέλεσμα της δουλειάς του. 

Ξεκινώντας από το Scenes from Life of Andy Warhol του Jonas Mekas και φτάνοντας έως το Andy Warhol's Last Love των Squat Theatre, το Athens Video Art Festival επιχειρεί να σκιαγραφήσει έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, την καθημερινότητά του και το έργο του.

Info: 

Ώρες Λειτουργίας Τεχνόπολις: 16:00 – 00:30

Γενική Είσοδος: 7 ευρώ

 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος (14:00 – 24:00)

Στην ταινιοθήκη της Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν όλα τα Διεθνή Φεστιβάλ και οι Ακαδημαϊκές Παρουσιάσεις στην κεντρική αίθουσα προβολών, στην οποία κάθε ημέρα από τις 14:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιείται μεγάλο αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του Andy Warhol.

Στο θερινό σινεμά κάθε βράδυ 21:00 – 24:00 θα πραγματοποιούνται προβολές video art και animation.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο φετινό αφιέρωμα των Διεθνών Φεστιβάλ, η συνεργασία με το In – Edit Festival Musical Documental de Barcelona, το οποίο παρουσιάζει διακεκριμένα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχουν βραβευθεί από κοινό και κριτικούς.

Στις 7 Μαΐου, παρουσιάζεται η προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ “Still Bill”, νικητή του πρώτου βραβείου του In-Edit Beefeater Festival. Στις 8 Μαΐου, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία “Tonite let's all make love in London”, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Στις 9 Μαΐου, θα προβληθεί η θρυλική ταινία “Johnny Cash's America”.

Αφιέρωμα Electronic Arts Intermix

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή το Athens Video Art Festival 2010 παρουσιάζει το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας το Electronic Arts Intermix της Νέας Υόρκης. Ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς διανομής και προώθησης της Video Art στον κόσμο, θα παρουσιάσει αποκλειστικό υλικό από ένα αρχείο που από το 1971 έως τις μέρες μας, αριθμεί περισσότερα από 3.500 ιστορικά αλλά και σύγχρονα έργα video των σημαντικότερων video artists στην ιστορία του ρεύματος. 

Η συλλογή του ΕΑΙ καλύπτει μια περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του '60 έως τις μέρες μας, και είναι αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο περιεκτικές συλλογές του κόσμου. Τα έργα της συλλογής εκτείνονται από πολύ πρώιμα videos πρωτοποριακών μορφών – όπως οι Nam June Paik, Bruce Nauman, Martha Rosler και ο Joan Jonas – έως σύγχρονα ψηφιακά έργα από ανερχόμενους καλλιτέχνες όπως οι Seth Price, Parer Rad, Cory Archangel και Takesi Murata.

Αφιερώματα στα μεγαλύτερα διεθνή Festival (Festivals Of The World): Transmediale (Germany), REC (Spain), In-Edit (Spain), Orebro Video Art Festival (Sweden), Cologne Off (Germany), Festival International De Videoarte De Camaguey (Cuba).

Ακαδημαϊκές Συνεργασίες / Παρουσία Επισήμων: Goethe Institut (40 jahre videokunst), Παρουσίαση: Electronic Arts Intermix,  workshop Ηλία Σούνα, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΤΕΙ Αθηνών,.

Info: 

Ώρες Λειτουργίας Τεχνόπολις: 14:00 – 00:00

 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5