1821 Digital Gallery
Έχεις ακούσει για την Πύρνα;

Έχεις ακούσει για την Πύρνα;

Η πολιτιστική ΜΚΟ της Κηφισιάς εδώ και 21 χρόνια ανοίγει σχεδόν καθημερινά με ωραίες εκδηλώσεις

Μέρα με τη μέρα ανθίζει ο κήπος της Πύρνας στην Κηφισιά. Ακόμη ένας λόγος δηλαδή να πυκνώσουν οι επισκέψεις στη λευκή μονοκατοικία της οδού Κοκκιναρά. Η στέγη της πολιτιστικής ΜΚΟ ανοίγει σχεδόν καθημερινά με διαλέξεις, εργαστήρια και προγράμματα για παιδιά, ενώ απόψε Τετάρτη και αύριο Πέμπτη πραγματοποιούνται δύο διαφορετικές μεν, αλλά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Mέχρι τον Ιούνιο, πάντως, το πρόγραμμα είναι πλήρες.

Προηγείται το αφιέρωμα στον «φιλόσοφο» της μουσικής και «ποιητή» των λέξεων και των εννοιών, Leonard Cohen, και ακολουθεί μια ενότητα τριών διαλέξεων για τις πολύπαθες ελληνογερμανικές σχέσεις από τον συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη.

Οι συστάσεις για τον Cohen περιττεύουν. Ένας από τους πιο αξιόλογους και ολοκληρωμένους μουσικούς των τελευταίων 50 χρόνων, γεννήθηκε στον Καναδά, μάγεψε τη Νέα Υόρκη και λάτρεψε την Ύδρα και την Ελλάδα. «Έφυγε» στα 82 του χρόνια τον περασμένο Νοέμβριο, αφήνοντας για κληρονομιά ένα σημαντικότατο ποιητικό, λογοτεχνικό και μουσικό έργο.

Διήμερο στην Πύρνα με αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, προβολές και 3 ομιλίες του συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη

Δείτε εδώ το αφιέρωμα της Athens Voice στον Leonard Cohen

Η Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια των εκδόσεων Ποταμός,  θα μας γνωρίσει τη Marianne, τον μεγάλο έρωτα του Leonard Cohen στην Ύδρα του '60, μέσα από το βιβλίο «So long Marianne» της Kari Hesthamar (εκδ. Ποταμός). Ο Γιώργος Δασκαλάκης, μοιράζεται με το κοινό το μεγάλο του προσωπικό αρχείο με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό του Cohen από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι στο ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν του αγαπημένου τροβαδούρου, της ποίησης, του λυρισμού και της μελαγχολίας.

Info: Τετάρτη 15 Μαρτίου, 19.30, Κοκκιναρά 43, Κηφισιά

Είσοδος ελεύθερη, με συμμετοχή στον κουμπαρά κοινωνικών δράσεων της Πύρνας και απαραίτητη κράτηση θέσης (2106230913).

3 Ομιλίες του συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη «Έλληνες & Γερμανοί: Ιδανικά & Διαψεύσεις, Επιθυμίες & Τραύματα»

Αυτή την Πέμπτη 16 Μαρτίου και για τις δύο επόμενες Πέμπτες του Μαρτίου ο Κώστας Κουτσουρέλης επιχειρεί με τρεις ομιλίες του να φωτίσει το επίκαιρο ζήτημα των πολύπαθων ελληνογερμανικών σχέσεων: «από την αρχή της Κρίσης, οι Έλληνες διαμαρτυρόμαστε για τους Γερμανούς. Ασυνεννοησία, ηγεμονισμός, υπεροψία είναι οι συνήθεις κατηγορίες. Πόσο όμως κατανοούμε εμείς τους Κεντροευρωπαίους εταίρους μας; Τι γνωρίζουμε για τη νοοτροπία αυτού του λαού που στα μεσογειακά μας μάτια φαντάζει ψυχρός και απόμακρος, ωστόσο γέννησε τα πιο φλογερά, τα πιο παθιασμένα κινήματα της νεότερης Ευρώπης; Λίγων λαών οι σχέσεις είναι τόσο φορτισμένες, τόσο πλούσιες σε εντάσεις, σε στερεότυπα και μύθους, όσο των Ελλήνων και των Γερμανών. Θα ιχνηλατήσουμε τη συναρπαστική τροπή τους μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα, την πολιτική και την ιστορία, τον στοχασμό και τη γλώσσα».

Διήμερο στην Πύρνα με αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, προβολές και 3 ομιλίες του συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη

Βio: Ο Κώστας Κουτσουρέλης σπούδασε νομικά και μεταφραστική στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μελέτες. Στις μεταφράσεις του περιλαμβάνονται έργα των Σαίξπηρ, Νοβάλις, Ρίλκε, Κάφκα, Γκόττφρηντ Μπεν, Οκτάβιο Πας κ.ά. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας δωματίου "Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη" που ανέβηκε το 2013 στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2015 παρουσίασε τον δραματικό μονόλογο "Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη" στο Μέγαρο Μουσικής. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ίδρυμα Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γκαίτε.  Διευθύνει την επιθεώρηση λόγου και ιδεών "Νέο Πλανόδιον". Διακρίσεις: Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών (2013), Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου (2012), Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα (2012).

Info: Πέμπτη 16, 23 & 30 Μαρτίου 2017, 18.30-20.00

Τιμές εισόδου: μέλη 54€, φίλοι 62€, μεμονωμένη ομιλία: 20€ για μέλη, 23€ για φίλους


Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πύρνας, με συνεχείς ενημερώσεις, βρίσκεται και στην ιστοσελίδα και στο facebook.

H μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ, ιδρύθηκε πριν 21 χρόνια και προσφέρει ευκαιρίες για διεύρυνση της γνώσης, προσωπική ανάπτυξη και δημιουργική ψυχαγωγία, σε ενήλικες και παιδιά. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει έμφαση στο κοινωνικό της έργο, με το επιτυχημένο πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® (www.vivliaserodes.gr) και με πολλές άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν κυρίως παιδιά, πρόσφυγες και ευπαθείς ομάδες.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5