Ελλαδα

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση χιμπατζή

Τι δηλώνει ο ιδρυτής του πάρκου - Αυτοψία τη Δευτέρα από εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΝ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκάλεσε την παρέμβαση Αμυρά
Η θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκάλεσε την παρέμβαση Αμυρά © Pixabay

Απαντήσεις από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση χιμπατζή ζητά η κυβέρνηση. Η επιστολή του Γιώργου Αμυρά, υφυπουργού Περιβάλλοντος.

Επιστολή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση του χιμπατζή έστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Η κυβερνητική παρέμβαση έρχεται την ώρα που οι αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ολοένα και αυξάνονται.

O χιμπατζής που θανατώθηκε, ήταν ο μεγαλύτερος από τους 9 συνολικά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ήταν 27 ετών και είχε ύψος 1,80 μέτρα.

Αφού κατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά, βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να πιάσουν το ζώο και έτσι αποφασίστηκε η θανάτωσή του, προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του για τη θανάτωση του χιμπατζή ο ιδρυτής του Πάρκου ανέφερε πως το ζώο βρισκόταν σε «κατάσταση έξαρσης και έντονης ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη».

Σφοδρές αντιδράσεις για τη θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο | 26/06/22 | ΕΡΤ

Θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Η επιστολή Γιώργου Αμυρά

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου.

Ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ,ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  1. Για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων,
  2. για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων,
  3. για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών,
  4. για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής και
  5. για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  1. Για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  2. Για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  3. Για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Αυτοψία τη Δευτέρα

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης Άγριας Πανίδας.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα (27/6) ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της Άγριας Πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Ο χιμπατζής έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λίγο πριν από τη θανάτωσή του
Ο χιμπατζής έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λίγο πριν από τη θανάτωσή του © YouTube

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 είχαν γίνει οι θανατώσεις δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Φιλοζωικές οργανώσεις είχαν καταδικάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες, επαναλαμβάνοντας ότι τα Άγρια Ζώα δεν μπορούν να παραμένουν κλεισμένα σε περιορισμένους χώρους αλλά να γίνεται προσπάθεια ώστε να διαβιούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Τι λέει ο ιδιοκτήτης

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του πάρκου, έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή. 

«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις» ανέφερε.

Και πρόσθεσε για τον χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου».

Όπως ισχυρίστηκε, «δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο». Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις».

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ (MEGA) 26.06.2022 - ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Το βίντεο με τον χιμπατζή να κινείται έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Την ίδια στιγμή στα social media δεν σταματά να κάνει τον γύρο του διαδίκτυου το βίντεο με τον χιμπατζή να βρίσκεται έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λίγη ώρα πριν δοθεί η εντολή για τη θανάτωσή του.

Αττικό Πάρκο – Σκότωσαν χιμπαντζή που πήγε να διαφύγει – Σφοδρές αντιδράσεις – Βίντεο ντοκουμέντο

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ