Ελλαδα

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κάρολο στη Σκωτία για το Τατόι

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και απάντηση της ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο στη Σκωτία – Στην ατζέντα και η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Κάρολος © EPA Pool AFP

Στη Σκωτία βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, προσκεκλημένος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Καρόλου - Πολιτική αντιπαράθεση για το Τατόι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον πρίγκιπα Κάρολο στο εξοχικό ανάκτορο του Dumfries House σε μια επίσκεψη υψηλού ενδιαφέροντος η οποία ωστόσο προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. 

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση και η αξιοποίηση του σκωτσέζικου μνημείου αποτελεί δυνητικά πρότυπο για τα πρώην βασιλικά κτήματα. Μέχρι το τέλος του 2025 θα διατεθούν 75 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Τατοΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτήρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς. Κατά τη συνάντηση με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σχέδιο για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και χορηγίες). Το σχέδιο θα έχει υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

την αποκατάσταση και διαχείριση από το Δημόσιο 32 κτηρίων
την αξιοποίηση 22 κτηρίων από ιδιώτες – επενδυτές, με ανταποδοτικό ισοδύναμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα της Ουαλίας στο οποίο γίνεται λόγος για προκλητικό πολιτικό συμβολισμό και θεσμική εκτροπή.

Για άλματα λογικής τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν θεσμική εκτροπή έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θυμίζοντας μάλιστα την θερμή υποδομή που είχε επιφυλάξει στον πρίγκιπα Κάρολο ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δεν πρόκειται να παραδώσει το Τατόι στην άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

«Δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική και σχόλιο το πρωτοσέλιδο αυτό. Θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε υποδεχθεί και σωστά με θερμό και πανηγυρικό τρόπο το διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις συνιστούν θεσμική εκτροπή. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης για το Τατόι, δεν υπάρχει περίπτωση να το παραδώσει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ για ταξίδι Μητσοτάκη στη Σκωτία: «Να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι αυλάρχης των Γλύξμπουργκ»

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ. Συνιστά δε μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειας του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στη Σκωτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση… βασιλικών κτημάτων. Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού που πλήρωσε γι’ αυτό τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία -ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Το νέο “unfair” της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες». 

Η ΝΔ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για Τατόι: Όταν ο Τσίπρας υποδεχόταν τον πρίγκιπα Κάρολο μιλούσε για επίσκεψη-ορόσημο


Σε απάντηση-ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε: «Οτι το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018, μιλούσε για “επίσκεψη ορόσημο”. Σήμερα που ο Πρωθυπουργός αποδεχόμενος πρόσκληση του πρίγκιπα Καρόλου τον συναντά στη Σκωτία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνομωσιολογικά. Υστερα αναρωτιούνται γιατί ουδείς τους παίρνει στα σοβαρά»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ