Ελλαδα

Εξαφάνιση 15χρονης από το Περιστέρι: Τι είναι το κύκλωμα «loverboys»

Ομάδες εμπορίας ανθρώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξαφάνιση της 15χρονης από το Περιστέρι: Τι είναι το κύκλωμα «loverboys»
Εξαφάνιση της 15χρονης από το Περιστέρι: Τι είναι το κύκλωμα «loverboys» - Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ © Nel Mel/Unsplash

Εξαφάνιση 15χρονης από το Περιστέρι: Τι είναι και πώς δρα το κύκλωμα «loverboys».

Μεγάλη ανησυχία έχει σημάνει στις Αρχές η εξαφάνιση της 15χρονης κοπέλας από το Περιστέρι, με τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλο, να κρούει «καμπανάκι κινδύνου», για την πιθανή εμπλοκή ενός επικίνδυνου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, των «loverboys».

Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για την 15χρονη Φωτεινή είπε πως «υποτίθεται ότι έφυγε με τη θέλησή της. Αυτό είναι σχετικό βέβαια. Είναι με κάποιους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι γενικότερα. Ξέρουμε ότι αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν νέους για διάφορους λόγους. Να πούμε σε αυτούς τους κυρίους ότι θα τη βρούμε, γιατί έχουν δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα παιδιά. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ούτε δευτερόλεπτο. Είναι γνωστοί, στο εξωτερικό λέγονται loverboys, που πωλούν έρωτα και αγάπη».

Εξαφάνιση 15χρονης από το Περιστέρι: Τι είναι τα «loverboys»

Τα «loverboys» είναι έμποροι ανθρώπων που συνήθως λειτουργούν προσπαθώντας να κάνουν νεαρά κορίτσια ή αγόρια να τους ερωτευτούν. Μερικές φορές χειραγωγούν τους νέους με άλλους τρόπους. Μόλις έχουν τα θύματα υπό την επιρροή τους, τα εκμεταλλεύονται, για παράδειγμα στη βιομηχανία του σεξ.

Παραδοσιακά ένα lover boy σαγηνεύει νεαρά, ευάλωτα κορίτσια και αγόρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί σεξουαλικά αργότερα. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο. Στις μέρες μας τα loverboys απειλούν τα θύματά τους, χρησιμοποιώντας συχνά εκβιασμό και βία.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο σε αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν στα loverboys τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα θύματά τους και να συλλέξουν πληροφορίες γι’ αυτά.

Σύμφωνα με τη Europol, η τεχνική του «loverboys» (του ερωτευμένου αγοριού) χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες για τον εντοπισμό θυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τ

α μέλη του κυκλώματος στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα ξεγελούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο πολλές νεαρές γυναίκες, ακόμα και ανήλικες, εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους, πιστεύοντας τις ψεύτικες υποσχέσεις που τους δίνουν οι επιτήδειοι για αγάπη και νέες ευκαιρίες σε άλλες χώρες.

Τα «loverboys» πρώτα εντοπίζουν και παρακολουθούν τα υποψήφια θύματά τους. Βάζουν στο στόχαστρό τους νεαρές γυναίκες με χαμηλό εισόδημα. Τις προσεγγίζουν, είτε διά ζώσης είτε μέσω social media, και ρίχνουν τα δίχτυα τους. Αρχικά εμφανίζονται ως στοργικοί, ερωτευμένοι με το θύμα τους. Βγαίνουν ρομαντικά ραντεβού, τους κάνουν ακριβά δώρα, μέχρι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του σχεδίου τους.

Στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο βήμα, το οποίο έχει να κάνει με το ταξίδι στο εξωτερικό. Εκεί στήνουν την τελική παγίδα στο θύμα τους. Τα «loverboys» μπορεί να παρουσιάσουν το ταξίδι στο εξωτερικό είτε ως μία ρομαντική απόδραση, είτε ως μία ευκαιρία για καλή δουλειά στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι το θύμα είναι συνήθως ερωτευμένο, συχνά πηγαίνει με τον κακοποιό με τη θέλησή του.

Με την άφιξη όμως στη χώρα του εξωτερικού ξεκινάει και η κόλαση του θύματος. Ο διακινητής δείχνει το αληθινό πρόσωπό του. Βία και κακοποίηση. Τα θύματα αναγκάζονται να δώσουν το διαβατήριο και το τηλέφωνό τους στα μέλη του κυκλώματος. Στη συνέχεια το άτυχο θύμα human trafficking παραδίδεται σε άλλον διακινητή και εξωθείται στην πορνεία.

Τη θέση των υποσχέσεων για αγάπη και μια καλύτερη ζωή παίρνουν η βία και οι απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, μετά από εξάρθρωση κυκλώματος από τη Ρουμανία που παγίδευε τα θύματά του με τη μέθοδο των «lover boys», το εγκληματικό δίκτυο φέρεται να κέρδιζε έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα. Μάλιστα, μεγάλα ποσά από τα χρήματα που κέρδιζαν επέστρεφαν πίσω στη Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν πέσει θύματα των «lover boys» από το 2020.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ