Ελλαδα

Πίτερ Μάκριτζ: Πολιτογραφήθηκε Έλληνας ο Βρετανός καθηγητής

Ποιος είναι ο καθηγητής Πίτερ Μάκριτζ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πίτερ Μάκριτζ κρατά στα χέρια του το ΦΕΚ με το οποίο πολιτογραφήθηκε Έλληνας
Έλληνας πολιτογραφήθηκε ο καθηγητής, Πίτερ Μάκριτζ © Twitter / Greek Embassy UK

Πίτερ Μάκριτζ: Ο Βρετανός καθηγητής πολιτογραφήθηκε Έλληνας - Το έργο του και η μελέτη της ελληνικής ιστορίας και γλώσσας.

O Βρετανός καθηγητής, Πίτερ Μάκριτζ, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ιστορίας και της γλώσσας της Ελλάδας και συντέλεσε στην προβολή του νεοελληνικού πολιτισμού στη διεθνή κοινότητα, πολιτογραφήθηκε Έλληνας σε μία μικρή τελετή στο Λονδίνο

Ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Ιωάννης Ραπτάκης, προχώρησε σε τελετή τιμητικής πολιτογράφησης στις 23 Μαρτίου 2022. Εικόνες από την τελετή δημοσιεύτηκαν από την πρεσβεία στο Twitter. 

«Σήμερα θα γίνετε Έλληνας πολίτης και θα ανήκετε πλέον σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ», είπε ο Έλληνας πρέσβης στον καθηγητή κατά τη διάρκεια της τελετής και πρόσθεσε: «Η ελληνική πολιτεία είναι εξαιρετικά φειδωλή στο να ονοματίζει ξένους πολίτες ως Έλληνες υπηκόους. Έχετε ασχοληθεί και έχετε γράψει για όλα τα ιερά τέρατα της ελληνικής φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, σκέψης, πολιτισμού από το Σολωμό, τον Καβάφη, τον Σεφέρη που είναι και το σπίτι που είχε μείνει εδώ (η πρεσβευτική κατοικία). Είστε ένας ξεχωριστός, ένας ιδιαίτερος μελετητής των ελληνικών γραμμάτων και νομίζω σήμερα δεν σας κάνουμε εμείς την τιμή να γίνετε Έλληνας. Μας κάνετε εσείς την τιμή να γίνετε Έλληνας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό».

Πίτερ Μάκριτζ: «Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου»

Ο Ιωάννης Ραπτάκης έδωσε στον Πίτερ Μάκριτζ το αντίγραφο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύτηκε το διάταγμα που υπέγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με το οποίο γίνεται Έλληνας υπήκοος ο Βρετανός καθηγητής.

 

 

Ο κ. Μάκριτζ μίλησε με συγκίνηση για την πολιτογράφηση του: «Όποτε έλεγα τη λέξη πατρίδα, σχεδόν δεν μπορούσα να συνεχίσω από τη συγκίνησή μου. Η πατρίδα είναι ωραία λέξη και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι βαθειά συγκινημένος για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί η κυρία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μου έκανε την εξαιρετική τιμή να εγκρίνει την αίτηση τεσσάρων συναδέλφων μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης να μου απονεμηθεί τιμητικά η Ελληνική ιθαγένεια. Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα. Μέχρι σήμερα η έκφραση αυτή δεν ήταν παρά μεταφορική, τώρα όμως έγινε κυριολεξία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους ιστορικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κολλιόπουλο, Βασίλη Γούναρη, Δημήτρη Λιβάνιο και Ιωάννη Στεφανίδη που είχαν την πρωτοβουλία να εισηγηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών να γίνω επίτιμος πολίτης της Ελλάδας»

Πίτερ Μάκριτζ: Ποιος είναι ο καθηγητής που πολιτογραφήθηκε Έλληνας

Ο καθηγητής Πίτερ Μάκριτζ δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία από το 1973 έως το 1980 στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, ενώ από το 1981 δίδασκε στη Σχολή Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου και διετέλεσε, από το 1996 έως την πρόωρη συνταξιοδότηση του το 2003, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, διδάσκοντας ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και ιστορία του πολιτισμού. 

Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μάιο του 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ακαδημαϊκή πορεία του έχει ταυτιστεί με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τη νεοελληνική γλώσσα. Πολυγραφότατος ο ίδιος, με έρευνα και στην πεζογραφία και στην ποίηση αγγίζει μέσα από τα βιβλία του τα θέματα του ελληνικού πολιτισμού. 

«Η νεοελληνική γλώσσα», «Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα, 1766-1976», «Βασική γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας», «Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας» είναι μόλις κάποια από τα βιβλία του που έχουν εκδοθεί, ενώ η συμβολή του στην ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από άρθρα του σε εκδόσεις, είναι εξίσου σημαντική. 

Ο Πίτερ Μάκριτζ έχει επίσης μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα πολλά ελληνικά κείμενα, όπως πεζογραφήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιώργου Βιζυηνού, Παντελή Πρεβελάκη, αλλά και ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, Άρη Αλεξάνδρου και Τίτου Πατρίκιου.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ