Ελλαδα

Γρεβενά: Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο - 3 αγνοούμενοι (βίντεο)

Στον οικισμό Αγαλαίοι σε μονάδα κατασκευής εκρηκτικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες σβήνουν φωτιά σε εργοστάσιο μετά από έκρηξη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Πυροσβέστες σβήνουν φωτιά σε εργοστάσιο μετά από έκρηξη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Στα Γρεβενά ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022. Υπάρχουν αγνοούμενοι σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών. Επί ποδός πυροσβέστες και ΕΜΑΚ.

Συναγερμός στα Γρεβενά σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, το πρωί. Όπως έγινε γνωστό, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Επί ποδός πυροσβέστες και αστυνομικοί.

Η έκρηξη στα Γρεβενά σημειώθηκε σε εργοστάσιο στην περιοχή της Ιτέας και συγκεκριμένα στο χωριό Αγαλαίοι. Υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι και δύο τραυματίες. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει σπεύσει στο σημείο της έκρηξης.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη στα Γρεβενά σημειώθηκε στην Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ), η οποία ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του Δήμου Γρεβενών.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγει εκρηκτικές ύλες για κάθε είδους υπέργειου ή υπόγειου τεχνικού έργου (λατομεία, μεταλλεία, κατεδαφίσεις κτιρίων). Η ΕΛΤΕΚ εξάγει εκρηκτικά σε Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία.

Τρεις αγνοούμενοι μετά την έκρηξη στα Γρεβενά

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών. Ήταν τόσο δυνατή, που έγινε αντιληπτή σε απόσταση 30 χλμ, όπως δήλωσαν κάτοικοι στην πόλη των Γρεβενών που κατάλαβαν την έκρηξη και βγήκαν ανάστατοι να δουν τι συμβαίνει.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι. Πυροσβέστες που έχουν αναπτυχθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις, προσπαθούν να τους εντοπίσουν. Στο σημείο κλήθηκαν και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Πληροφορίες για τραυματίες και αγνοούμενους από την έκρηξη στο εργοστάσιο στα Γρεβενά | OPEN TV

Δυνάμεις της ΕΜΑΚ στο εργοστάσιο που τινάχτηκε στον αέρα στα Γρεβενά

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα Γρεβενά, στον οικισμό Αγαλαίοι, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών, βρίσκονται 11 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Στο σημείο έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις από τη 2η και 5η ΕΜΑΚ, καθώς ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, το πρωί.

Ισχυρή έκρηξη στα Γρεβενά - Πού βρίσκεται ο οικισμός Αγαλαίοι - Το εργοστάσιο και ο χάρτης

Οι Αγαλαίοι είναι οικισμός στα Γρεβενά. Το χωριό ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Βεντζίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων, ανατολικά από τον Αλιάκμονα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά από την πόλη των Γρεβενών σε απόσταση περίπου 28 χλμ.

Στην περιοχή του οικισμού βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής και εμπορίας χημικών και εκρηκτικών προϊόντων. Αναπτύσσεται σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν 14 σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου.

Το εργοστάσιο στα Γρεβενά στον οικισμό Αγαλαίοι, όπου σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη
Το εργοστάσιο στα Γρεβενά στον οικισμό Αγαλαίοι, όπου σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη © Βικιπαίδεια

Tα παραγόμενα και εμπορεύσιμα εκρηκτικά χρησιμοποιούνται σε ορυχεία, λατομεία, μεταλλεία όπως και στην κατασκευή δημοσίων έργων (σήραγγες, εθνικό δίκτυο, υποθαλάσσιες εργασίες, κατεδαφίσεις κτιρίων). Στο εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά υπάρχουν επίσης:

  • Αποθηκευτικοί χώροι συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και
  • αποθηκευτικοί χώροι 200 τόνων εκρηκτικών υλών.

Χάρτης με τον οικισμό Αγαλαίοι στα Γρεβενά όπου σημειώθηκε η έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στα γύρω χωριά της περιοχής.

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο στο εργοστάσιο μετά την ισχυρή έκρηξη στα Γρεβενά - Τι δήλωσε πύραρχος

Σε δηλώσεις του στο OPEN ο πύραρχος Α. Καλαϊδόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι από την ισχυρή έκρηξη στα Γρεβενά. Όπως είπε, το εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στον οικισμό Αγαλαίοι, στην περιοχή της Ιτέας, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Η εικόνα παραπέμπει σε κρανίου τόπος. Υπάρχουν ογκόλιθοι οι οποίοι έχουν εκτιναχθεί σε απόσταση 200 με 300 μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πύραρχος Α. Καλαϊδόπουλος για την έκρηξη σε εργοστάσιο στα Γρεβενά | OPEN TV

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ