Ελλαδα

Έκρηξη στα Γρεβενά: Αυτό είναι το εργοστάσιο - Τρεις αγνοούμενοι

Ποια είναι η εταιρεία - Δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών στα Γρεβενά καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την έκρηξη
To εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών στα Γρεβενά καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την έκρηξη © greveniotis.gr

Η έκρηξη στα Γρεβενά ισοπέδωσε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών. Ανήκει στην εταιρεία ΕΛΤΕΚ. Τρεις αγνοούμενοι και δύο τραυματίες στον οικισμό Αγαλαίοι.

Στα Γρεβενά μετά την έκρηξη οι πυροσβέστες και οι άνδρες της ΕΜΑΚ δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπιστούν οι τρεις αγνοούμενοι. Η ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στα Γρεβενά σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, το πρωί. 

Το εργοστάσιο ανήκει στην Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ). Η βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών και συγκεκριμένα στον οικισμό Αγαλαίοι.

Εκτός από τους τρεις αγνοούμενους, υπάρχουν και δύο τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη στα Γρεβενά. Στο σημείο έχουν αναπτυχθεί κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δυνάμεις της 2ης και 5ης ΕΜΑΚ. Επί τόπου βρίσκονται και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ που παρασκευάζει εκρηκτικά, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, που έγινε αντιληπτή σε απόσταση 30 χλμ, όπως δήλωσαν κάτοικοι στην πόλη των Γρεβενών που κατάλαβαν την έκρηξη και βγήκαν ανάστατοι να δουν τι συμβαίνει. Το ίδιο συνέβη και σε χωριά της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Πληροφορίες για τραυματίες και αγνοούμενους από την έκρηξη στο εργοστάσιο στα Γρεβενά | OPEN TV

Αυτό είναι το εργοστάσιο στα Γρεβενά που ισοπεδώθηκε μετά την ισχυρή έκρηξη

Η Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του Δήμου Γρεβενών.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγει εκρηκτικές ύλες για κάθε είδους υπέργειου ή υπόγειου τεχνικού έργου (λατομεία, μεταλλεία, κατεδαφίσεις κτιρίων). Η ΕΛΤΕΚ εξάγει εκρηκτικά σε Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία.

Το εργοστάσιο παραγωγής και εμπορίας χημικών και εκρηκτικών προϊόντων της ΕΛΤΕΚ αναπτύσσεται σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν 14 σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου.

Το εργοστάσιο στα Γρεβενά στον οικισμό Αγαλαίοι, όπου σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη
Το εργοστάσιο στα Γρεβενά στον οικισμό Αγαλαίοι, όπου σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη © Βικιπαίδεια

Tα παραγόμενα και εμπορεύσιμα εκρηκτικά χρησιμοποιούνται σε ορυχεία, λατομεία, μεταλλεία όπως και στην κατασκευή δημοσίων έργων (σήραγγες, εθνικό δίκτυο, υποθαλάσσιες εργασίες, κατεδαφίσεις κτιρίων). Στο εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά υπάρχουν επίσης:

  • Αποθηκευτικοί χώροι συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και
  • αποθηκευτικοί χώροι 200 τόνων εκρηκτικών υλών.

Έκρηξη στα Γρεβενά: Αγωνία για τους αγνοούμενους - Τι δήλωσε πύραρχος

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Η εικόνα παραπέμπει σε κρανίου τόπος. Υπάρχουν ογκόλιθοι οι οποίοι έχουν εκτιναχθεί σε απόσταση 200 με 300 μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο OPEN ο πύραρχος Α. Καλαϊδόπουλος.

Εικόνα καταστροφής στο εργοστάσιο στα Γρεβενά μετά την έκρηξη

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και ασθενοφόρα έξω από το εργοστάσιο στα Γρεβενά που τινάχτηκε στον αέρα
© greveniotis.gr

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι από την ισχυρή έκρηξη στα Γρεβενά. Όπως είπε, το εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στον οικισμό Αγαλαίοι, στην περιοχή της Ιτέας, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Αυτό που μας είπαν ότι είναι 3 άτομα που αγνοούνται. Είναι εργαζόμενοι που είχαν έρθει στις 8 το πρωί για να προετοιμάσουν τις εργασίες, να ξεκινήσουν τη μονάδα λειτουργίας» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Δεν είχαν πάει όλοι οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς τα μηνύματα είναι δυσάρεστα έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες». «Απομακρύνθηκε ένας φύλακας που ήταν σε κατάσταση σοκ» ανέφερε επίσης.

Ο Πύραρχος Α. Καλαϊδόπουλος για την έκρηξη σε εργοστάσιο στα Γρεβενά | OPEN TV

Δήμαρχος Γρεβενών για έκρηξη στο εργοστάσιο με τα εκρηκτικά - «Δεν έμεινε τίποτα»

Για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά, στον οικισμό Αγαλαίοι, στην περιοχή της Ιτέας μίλησε στο OPEN ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δαμαστάνης. 

Όπως είπε, η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 9 το πρωί σε μονάδα παραγωγής εκρηκτικών. Από την ισχυρή έκρηξη «ολόκληρο το εργοστάσιο έχει ισοπεδωθεί». Πρόσθεσε, όμως, ότι οι αποθήκες δεν έχουν υποστεί ζημιές.

«Το κτίριο που ήταν η μονάδα παραγωγής, έχει ισοπεδωθεί εντελώς» εξήγησε. Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλιμάκια της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που ερευνούν αλλά δεν έχουν βρει κάτι». Ο δήμαρχος Γρεβενών γνωστοποίησε ακόμη ότι οι αγνοούμενοι είναι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης για την έκρηξη στο εργοστάσιο | Ώρα Ελλάδος | OPEN TV

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ