Ελλαδα

Μαγιορκίνης: H Όμικρον δεν είναι «αθώα» για τους άνω των 70

Σε παιδιά τo 30% των κρουσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκ. Μαγιορκίνης
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης © Eurokinissi

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι περισσότερο από το 70% των θανάτων από κορωνοϊό αφορούν σε ανεμβολίαστους άνω των 70 ετών.

Ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού είπε ότι σε παγκόσμια κλίμακα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων μετά την επικράτηση της Όμικρον, σημείωσε ότι «η διασπορά στην Ελλάδα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό πλατό».

Όπως είπε, η πορεία του κορωνοϊού παρουσιάζει σταθεροποίηση, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 140.000. Ο κυλιόμενος μέσος του 7ημερου μειώνεται και υπολογίζεται σήμερα στις 19.000. Η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στα 7,3 την τελευταία εβδομάδα, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί.

Αναφορικά με τους θανάτους, τόνισε ότι περισσότερο από το 70% αφορούν σε ανεμβολίαστους άνω των 70 ετών, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «είναι σίγουρη η επόμενη συνάντηση τους με τον ιό και δεν θα είναι καθόλου απλή, καθώς μπορεί να είναι θανατηφόρα» κι -ως εκ τούτου- συνέστησε σε όλους τους ηλικιωμένους τον εμβολιασμό με όλες τις δυνατές δόσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα και το ενδεχόμενο άρσης τους, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «σε προτεραιότητα είναι η χαλάρωση των μέτρων για τους

Στα παιδιά το 1/3 των κρουσμάτων με Όμικρον

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα για τις νοσηλείες των παιδιών, λέγοντας ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 100. Όσον αφορά στην ηλικία τους, η πλειονότητα είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι σε παιδιά», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μολύνει άτομα με προηγούμενη ανοσία, ενώ ο εμβολιασμός με τρίτη δόση προσφέρει ανοσία για σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ