Ελλαδα

Τα κρούσματα πέφτουν, οι θάνατοι όχι: Γιατί γίνεται αυτό (βίντεο)

Τι είπε η Μίνα Γκάγκα για το νεκρό βρέφος στη Θεσσαλονίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκράφιτι για τον κορωνοϊό στο Τζάνειο Νοσοκομείο στον Πειραιά
Γκράφιτι για τον κορωνοϊό στο Τζάνειο Νοσοκομείο στον Πειραιά © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα κρούσματα κορωνοϊού, η μετάλλαξη Όμικρον, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και η κατάσταση στις ΜΕΘ στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό και τα κρούσματα στην Ελλάδα. Η μετάλλαξη Όμικρον προκάλεσε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρούνται σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης, ωστόσο η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή.

Ανακοινώσεις κάνουν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Στη live ενημέρωση συμμετέχει και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 18.869 νέα κρούσματα και 81 θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid. Στη δημοσιότητα έδωσε και τη γεωγραφική κατανομή για το πού εντοπίζονται οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας έκαναν εισήγηση για παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα, καθώς οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα (θάνατοι, διασωληνωμένοι) παραμένουν στα ύψη.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα. Όπως είπε, η πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα βρίσκεται σε «υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση», επαναλαμβάνοντας ότι τα νοσοκομεία πιέζονται. Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε από τον κόσμο να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας κατά της Covid. «Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα» τόνισε, προειδοποιώντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Νεκρό βρέφος από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη - Τι είπε η Μίνα Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δέχτηκε ερώτηση για το νεκρό βρέφος από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη. «Είναι ένα βρέφος που γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Προσήλθε στο Ιπποκράτειο στις 12 Δεκεμβρίου σε βαριά κατάσταση. Μεταφέρθηκε στη μονάδα νεογνών και κατέληξε χθες. Τα μωράκια είναι πιο ευάλωτα, είναι λιγότερο προστατευμένα. Απ' ό,τι κατάλαβα υπήρχε και ανεμβολίαστο περιβάλλον. Μας λυπεί πάρα πολύ» απάντησε.

Σχετικά με τη γρίπη και τα παιδιά η κα Γκάγκα είπε: «Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους από γρίπη. Οι θάνατοι από λοιμώξεις είναι κάτι που βλέπουμε. Αν έχουμε 20.000 κρούσματα καταγεγραμμένα, κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι ευάλωτοι. Είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι».

Και πρόσθεσε ότι «η Όμικρον είναι σαφώς ηπιότερη. Παρ' όλα αυτά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό», διευκρινίζοντας ότι αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα, ορισμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν κάποια μυοκαρδίτιδα, «αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας και δεν χρειάζεται να προκαλείται πανικός».

Υπάρχουν 170.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 170.000 ενεργά κρούσματα σήμερα, προσθέτοντας πως ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει μείωση την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά σε Κρήτη και Αχαΐα, όπου το ιικό φορτίο αυξάνεται.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Όπως είπε, το 1/3 των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» ανέφερε με νόημα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της σημείωσε ότι το 93,4% των θανάτων από επιπλοκές της Covid αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου. Αναφορικά με τη συζήτηση για το τέλος της πανδημίας και το πόσο κοντά είναι, παρέπεμψε σε πρόσφατη ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ειδικότερα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ο κορωνοϊός παραμένει επικίνδυνος και σε ενδημική μορφή.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά

Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Και πρόσθεσε πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα διαγνωστικά τεστ.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις μελέτες δείχνουν ότι προκαλεί ηπιότερη μορφή της νόσου.

Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ - Γιατί υπάρχουν τόσοι θάνατοι καθημερινά στην Ελλάδα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή» ανέφερε, κάνοντας και αυτός λόγο για σημάδια σταθεροποίησης. Προειδοποίησε, όμως, ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και χρειάζεται προσοχή.

«Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση» διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον υψηλό αριθμό θανάτων σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» ξεκαθάρισε.

Και συμπλήρωσε: «Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά». «Ο κορωνοϊός δεν είναι κρυολόγημα» είπε από τη μεριά της η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι σε 3 μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ