Ελλαδα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 230.000 τα ενεργά κρούσματα (βίντεο)

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία εβδομάδα

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα για κορωνοϊό μπροστά από γκράφιτι για την πανδημία Covid-19
Πολίτες με μάσκα για κορωνοϊό μπροστά από γκράφιτι για την πανδημία Covid-19 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ανακοινώσεις για κρούσματα, ΜΕΘ, εισαγωγές σε νοσοκομεία και περιοχές με μεγάλη διασπορά στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Στη live ενημέρωση σήμερα Πέμπτη (13/1) παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, την κατάσταση στις ΜΕΘ και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ανακοινώσεις έκαναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 80 θανάτους και 20.409 κρούσματα. Στη δημοσιότητα δόθηκε και η γεωγραφική κατανομή για τα νέα κρούσματα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου ανάφερε ότι παρατηρείται μια σταδιακή μετατόπιση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες μετά τη μεγάλη διάδοση του ιού σε νέους λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως είπε, ένα στα δύο κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 35-64.

» Αυτή η μετατόπιση στις ηλικίες που νοσούν από Covid-19, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, αυξάνει τις πιθανότητες για περισσότερες νοσηλείες στα νοσοκομεία και μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 230.000 ενεργά κρούσματα. «Περίπου το 2,5% της χώρας είναι ενεργά κρούσματα. Ο ιός κυκλοφορεί παντού» ξεκαθάρισε. Αναφορικά με τη θετικότητα τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει τάση σταθεροποίησης στα υψηλά επίπεδα του 9%.

Ποιες περιοχές προβληματίζουν - Πού υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού τις τελευταίες ημέρες

Προβληματισμός επικρατεί για τη διασπορά του ιού σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας αλλά και σε νησιά, όπως η Κρήτη. Στην Αττική παρατηρείται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τα οποία όμως παραμένουν στα ύψη.

Η κα Παπαευαγγέλου έκανε ξεχωριστή αναφορά σε Ξάνθη, Φωκίδα, Έβρος, Καστοριά και Φθιώτιδα, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει παρά τη μεγάλη διασπορά της Όμικρον

Αναφορικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται σταδιακή αύξηση. Την τελευταία εβδομάδα οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 40%. Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 5.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Οι εισαγωγές ανά ημέρα είναι 582, διευκρίνισε.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει εξαφανίσει τη Δέλτα. Η τελευταία εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και βαριές νοσηλείες, γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής έδωσε στη δημοσιότητα και στοιχεία μελετών, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η Όμικρον προκαλεί ήπια νόσο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τους πολίτες να μην εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό και να αναβάλουν την ενισχυτική δόση.

Κρούσματα στα σχολεία - Η σημασία του self test για τον περιορισμό της διασποράς

Για τα σχολεία η κα Παπαευαγγέλου τόνισε στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ότι η αύξηση στα κρούσματα ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένο testing. Και αυτό είναι το σημαντικό, όπως είπε,  καθώς ζητούμενο παραμένει η άμεση απομόνωση των μαθητών που είναι θετικοί στην Covid-19. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία όλα αυτά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν με τα self test θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινότητα.

Αναφορικά με τον δείκτης θετικότητας στα παιδιά, σημείωσε ότι βρίσκεται στο 1,4%, χαρακτηρίζοντάς το ποσοστό αυτό «εξαιρετικά χαμηλό».

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ