Ελλαδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστά αύριο τα καταστήματα και οι τράπεζες

Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστά την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου τα καταστήματα και οι τράπεζες.
Κακοκαιρία «Ελπίδα» © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστά την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, τα καταστήματα και οι τράπεζες.

Κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που σαρώνει τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Πώς πληρώνονται οι υποχρεωτικές αργίες

Τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, απαγορεύεται ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται τέτοιες ημέρες δικαιούνται:

Aν αμείβονται με ημερομίσθιο:

Tο σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Aν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  • Aν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Aν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ