Ελλαδα

Νέα μέτρα: Εισήγηση για αναστολή εκδηλώσεων και μάσκες παντού

Η κυβέρνηση αποφασίζει τα μέτρα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα μέτρα: Εισήγηση για αναστολή εκδηλώσεων και μάσκες παντού
Η στολισμένη πλατεία Συντάγματος © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα μέτρα για μετάλλαξη Όμικρον: Εισήγηση για αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού - Μάσκα KN-95 σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Εισηγήσεις για νέα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον έκανε η επιτροπή των ειδικών, που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις των ειδικών κινούνται σε δύο επίπεδα:

  • Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και
  • Τα μέτρα για μετά την 3η Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί εισηγούνται στην κυβένρηση μέτρα άμεσης εφαρμογής: 

  • Αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους
  • Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους - Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Γήπεδα χωρίς κόσμο  

Οι ειδικοί εισηγούνται στην κυβένρηση μέτρα για μετά τις 3 Ιανουαρίου: 

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση τηλεργασίας

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εισήγηση για χρήση SMS στις μετακινήσεις.

Νέα μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον: Η προαναγγελία Πλεύρη

Την επιβολή μέτρων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο βήμα της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Η μετάλλαξη έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητά της θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συστήματα Υγείας. 

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα αλλά παρακολουθούμε την πανδημία» είχε τονίσει ο κ. Πλεύρης, που κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών και στη συνέχεια να κάνουν το self test.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα μετά τις εορτές. Θα δούμε τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί και τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η βούληση είναι να γίνει το εορταστικό διάστημα με τα ισχύοντα μέτρα», είχε διευκρινίσει. 

Εκτός νοσοκομείων οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έως 31 Μαρτίου

Ο υπουργός Yγείας ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται το μέτρο της αναστολής των υγειονομικών -δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων- εκτός ΕΣΥ μέχρι 31 Μαρτίου.

«Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί εως 31 Μαρτίου του 2022» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Η πανδημία δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Η πανδημία δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αλλά επιπλέον εξετάζεται ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη παράταση αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ», σημείωσε. 

«Όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό θα παραμείνει και είναι υπό εξέταση να παραμείνει και μετά. Συνεπώς εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ