Ελλαδα

Πρώτη ανακρίτρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Χριστίνα Σαλάππα

Η δικαστική λειτουργός έχει πολυετή εμπειρία στο χειρισμό ποινικών υποθέσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χριστίνα Σαλάππα γίνεται η πρώτη ανακρίτρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Η Χριστίνα Σαλάππα γίνεται η πρώτη ανακρίτρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων © EUROKINISSI

Η πρωτοδίκης Χριστίνα Σαλάππα ψηφίστηκε ομόφωνα ως η πρώτη Ανακρίτρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η πρωτοδίκης Χριστίνα Σαλάππα ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Αθηνών ως πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η κυρία Σαλάππα προτάθηκε, όπως ορίζεται στο νόμο 4786/2021 και τον Κανονισμό 2017/1939 του Συμβουλίου της ΕΕ -εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για την σύσταση της EPPO - για την θέση της Ανακρίτριας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από την Προϊσταμένη του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Γεωργία Σταμάτη και έλαβε ομόφωνα την έγκριση των συναδέλφων της στην ψηφοφορία του Σώματος.

Ποια είναι η Χριστίνα Σαλάππα

Η δικαστική λειτουργός υπηρετεί και αυτό το χρονικό διάστημα ως Τακτική Ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, μετά από υπηρεσία σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία. Είχε οριστεί, με απόφαση του τότε προϊσταμένου τού Πρωτοδικείου Αθήνας Σπύρου Γεωργουλέα, επίκουρη Ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς με τακτικό ανακριτή τον σημερινό Εφέτη Αθηνών Κώστα Σαργιώτη.

Η Χριστίνα Σαλάππα έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και μιλά τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά).

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της την 1 Ιουνίου 2021 με τον Εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη, που διορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πρώτο Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα ο οποίος υπηρετεί στην έδρα της EPPO στο Λουξεμβούργο.

Εντός της χώρας υπηρετούν ως Έλληνες Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς, οι εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν οριστεί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

H EPPO έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες αλλά και επιχειρήσεις για τη διερεύνηση μεγάλου αντικειμένου οικονομικών υποθέσεων, όπως δικογραφία που έχει σχηματίσει για μεγάλη τελωνειακή απάτη σε Γερμανία, Αυστρία και Σλοβενία, δικογραφία για λαθρεμπόριο τσιγάρων από Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, κατάχρησης κονδυλίων στην Νότια Ιταλία, μεγάλη φορολογική απάτη σε Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, φοροδιαφυγή σε Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία κ.ά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου θεσμού, από την έναρξη λειτουργίας της ως σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει εν εξελίξει περίπου 300 έρευνες και έχει καταχωρήσει περισσότερες από 1.700 αναφορές εγκλημάτων είτε από συμμετέχοντα κράτη είτε από ιδιώτες. Η εκτιμώμενη ζημιά των υπό διερεύνηση υποθέσεων εκτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Μετά τον ορισμό τής κυρίας Σαλάππα στη νέα της θέση, κάθε υπόθεση που θα έχει «ελληνικό σκέλος» για θέμα απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια, κατάχρησης ευρωπαϊκών πόρων, χειραγώγησης δημοσίων συμβάσεων κ.ά., θα διαβιβάζεται αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στην δικαστική λειτουργό για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ