Ελλαδα

Νέα μέτρα - Ανεμβολίαστοι: Με rapid test σε εργασία και εστίαση

Τι εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπλόκο σε ανεμβολίαστους: Με rapid test η είσοδος σε τράπεζες, Δημόσιο
Αθήνα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Με rapid test σε χώρους εργασίας και στους μεικτούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

«Κλείδωσαν» οι εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τα νέα μέτρα λόγω της έξαρσης της διασποράς του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες της Athens Voice, η Επιτροπή εισηγείται τελικά την καθιέρωση του Green Pass, κατά τα πρότυπα της γειτονικής μας Ιταλίας, με την επέκταση της υποχρέωσης των ανεμβολίαστων σε rapid test, προκειμένου αυτοί να προσέλθουν σε χώρους εργασίας και στους μεικτούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα περιοριστούν καθόλου οι ελευθερίες των εμβολιασμένων πολιτών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει ότι ξεκινάει πρόγραμμα δραστικών ελέγχων στα μαγαζιά με αυστηρότατες ποινές για όσους καταστηματάρχες δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό και δεν ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα: Πάνω από 6.000

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο καθηγητής, Γκίγκας Μαγιορκίνης, στην Athens Voice, τα κρούσματα σήμερα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου, πρόκειται να ξεπεράσουν τις 6.000.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το Σάββατο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν 4.696, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 404. Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 5.449 νέα κρούσματα, 430 διασωληνωμένους και 52 νεκρούς. Με αυτό το νούμερο σήμερα να αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένο. 

Προειδοποίηση Θωμαΐδη ακόμα και για 10.000 κρούσματα ημερησίως

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε πως «τον τελευταίο μήνα το ιικό φορτίο στην Αττική έχει διπλασιαστεί», υπογραμμίζοντας ότι «η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί, καθώς η δυναμική της πανδημίας είναι πολύ υψηλή σε ορισμένες περιοχές».

Εν συνεχεία, ο ίδιος έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, όπου «η αύξηση αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Νίκος Θωμαΐδης ξεκαθάρισε πως «αν δεν ληφθούν μέτρα, τα κρούσματα θα "εκτιναχθούν" σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της επικράτειας και μπορεί να "χτυπήσουν" ακόμα και τα 10.000».

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι «κόκκινη», αλλά «μαύρη»

Στην εκπομπή «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» μίλησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος για την πορεία της πανδημίας και την εικόνα των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα. Όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος δεν έχει φανεί ακόμα το αποτύπωμα των εορτασμών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, του Αγ. Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι «το χρώμα της πόλης δεν είναι κόκκινο, αλλά μαύρο».

«Υπάρχουν ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, δεν υπάρχει κρεβάτι εντατικής» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας ότι στο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται ασθενείς στα χειρουργεία. «Κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να τους κρατήσουμε στη ζωή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Κάνω έκκληση, πρέπει να ελέγξουμε την πανδημία, όπως ξέρουμε εμείς στην εντατική. Με αποφασιστικά μέτρα, με δραστικά μέτρα» τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού: Ενισχύεται το ΕΣΥ

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας, προωθείται η ενίσχυση του ΕΣΥμε την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα, για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς- όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ- με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία.

Επίσης, θα επιχειρηθεί αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα προωθούνται συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές. Για την αύξηση των εμβολιασμών, συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ