Ελλαδα

Τσιόδρας: Με το εμβόλιο έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα 8.400 θανάτους

«Το εμβόλιο προστατεύει κατά 91% όσους το κάνουν, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας © EUROKINISSI

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος της χώρας.

Ανακοινώσεις πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος της χώρας.

Ανακοινώσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος

«Το εμβόλιο προστατεύει κατά 91% όσους το κάνουν»

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό» τόνισε ο κ. καθηγητής και πρόσθεσε:

«Το εμβόλιο προστατεύει κατά 91% όσους το κάνουν, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους».

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση στην επιτροπή για την ανάγκη πραγματοποίησης αναμνηστικής δόσης για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών», τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, μέχρι σήμερα έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές, ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ακόμη περισσότερες.

«Εχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 8.400 θανάτους. Με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει 5.530 νοσηλείες σε ΜΕΘ. Αν είχε εμβολιαστεί το 95% μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα είχαμε σήμερα 1.200 λιγότερους θανάτους», τόνισε ο καθηγητής. 

Αναλυτικά οι πίνακες της μελέτης:

ellada-covid-thanatoi.jpg

thanatoi-ellada-covid.jpg

covid-ellada-thanatoi.jpg

covid-thanatoi.jpg

covid-thanatoi-ellada.jpg

ellada-thanatoi-covid.jpg

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι «προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά την Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για την αποφυγή νοσηλείας σε ΜΕΘ στη μετά την Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.

ellada-thanatoi.jpg

thanatoi-ellada.jpg

Ανησυχούν τα κρούσματα στους νέους

Ανησυχία προκαλούν οι επιδημιολογικοί δείκτες στις νεότερες ηλικίες, καθώς μέσα σε δύο μόλις μήνες τα κρούσματα στις ηλικίες έως 39 ετών έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 3.739 νέα κρούσματα και 356 ασθενείς διασωληνωμένους κάνει τους επιστήμονες να ζητούν επίμονα από τον κόσμο να εμβολιαστεί.

«Ανησυχούμε όλοι γιατί ξέρουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Όσο κρυώνει ο καιρός και μένουμε μέσα αυξάνονται τα κρούσματα», δήλωσε η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ