Ελλαδα

Πότε εντοπίστηκε η μετάλλαξη «Μι» στην Ελλάδα- Ανακοινώθηκε χθες

Διευκρινίσεις από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιοκρίνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Πότε εντοπίστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης «Μι» και γιατί έγιναν γνωστά από τον ΕΟΔΥ μόλις την Πέμπτη.

Διευκρινίσεις για τη μετάλλαξη «Μι» στην Ελλάδα, τον χρόνο που εντοπίστηκε, αλλά και το γιατί ανακοινώθηκαν τα κρούσματά της μόλις εχθές, Πέμπτη (2/9) δίνει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η μετάλλαξη «Μι» καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ και εξηγεί γιατί ότι τα δείγματα που ανακοινώθηκαν εχθές (2/9) δεν ήταν νέα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο εντοπισμός της μετάλλαξης και η ταξινόμηση 

«Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06. Στην χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα.

Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική», γράφει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

 

 

 

Γώγος για μετάλλαξη «Μι»: Μπορεί να πάρει τη θέση της «Δ»

Για τη μετάλλαξη «Mι» και τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος τόνισε πως «τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μι» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ».

Ο καθηγητής απέδωσε την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη «χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» υπογραμμίζοντας πως «θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Ως προς το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μι σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Ωστόσο, υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί. Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μι έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μι».

Τέλος, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι «η μετάλλαξη Μι μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ