1821 Digital Gallery

Βίλια: Η στιγμή που στρόβιλος φωτιάς εκτοξεύει κορμό δέντρου

Κορμός δέντρου έχει «εκτοξευτεί» από στρόβιλο φωτιάς στα Βίλια
Κορμός δέντρου έχει «εκτοξευτεί» από στρόβιλο φωτιάς στα Βίλια © Forecast Weather Greece/Facebook
Οι πυροσβέστες απομακρύνθηκαν άρον άρον - Πώς σχηματίστηκε
  • A-
  • A+
0
Τι είναι και πώς σχηματίστηκε ο στρόβιλος φωτιάς στα Βίλια που εκτόξευσε κορμό δέντρου στους πυροσβέστες, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Τον γύρο του διαδικτύου συνεχίζει να κάνει το βίντεο που δείχνει έναν στρόβιλο φωτιάς στα Βίλια να εκτοξεύει κορμό δέντρου στους πυροσβέστες, οι οποίοι εκείνη την ώρα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά.

«Κεφάλι! κεφάλι! κεφάλι!» ακούγεται να φωνάζει κάποιος, την ώρα που ο κορμός δέντρου βρίσκεται στον αέρα, έχοντας σηκωθεί νωρίτερα από τον στρόβιλο φωτιάς.

Το βίντεο από τη φωτιά στα Βίλια δημοσιεύτηκε στη σελίδα Forecast Weather στο Facebook. Οι ενισχυμένοι άνεμοι και οι συνεχείς αλλαγές στη φορά τους δυσκόλεψαν πολλές φορές την επιχείρηση κατάσβεσης -κάτι που ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη νέα έκτακτη ενημέρωση για την ολονύχτια επιχείρηση στα Βίλια την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021.

 

Τι είναι ο στρόβιλος φωτιάς - Πώς δημιουργήθηκε στα Βίλια

Σχετικα
Φωτιά στην Τήνο: Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά (βίντεο)
Φωτιά στην Τήνο: Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά (βίντεο)

«Μια από τις πλέον εντυπωσιακές και συχνά επικίνδυνες εκδηλώσεις της ακραίας συμπεριφοράς πυρός είναι οι πυροστρόβιλοι. Ένας τέτοιος πυροστρόβιλος παρατηρήθηκε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 κατά τη διάρκεια της δασικής πυρκαγιάς των Βιλίων στη δυτική Αττική», αναφέρει η επιστημονική ομάδα «The FLAME project» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ), η οποία παρακολουθεί τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο.

Και προσθέτει ότι στα Βίλια «ο πυροστρόβιλος ήταν αρκετά δυνατός ώστε να ξεριζώσει ένα δέντρο, το οποίο δευτερόλεπτα αργότερα προσγειώθηκε πολύ κοντά στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούσαν στην περιοχή».

«Με μετεωρολογικούς όρους ο πυροστρόβιλος είναι μια δίνη που δημιουργείται εξαιτίας της ισχυρής θέρμανσης από τη φωτιά και τυπικά, αποτελείται από στάχτες και φλόγες, ενώ η θερμοκρασία στον πυρήνα του μπορεί να φτάσει έως και τους 1.090 βαθμούς Κελσίου. Τα δύο βασικά μέρη κάθε πυροστρόβιλου είναι ο φλεγόμενος πυρήνας και ένα περιστρεφόμενο πακέτο αέρα» εξηγεί η ομάδα αυτή, υπογραμμίζοντας: «Ένας πυροστρόβιλος μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 50 μέτρα, να έχει διάμετρο αρκετών μέτρων, και να διαρκεί από λιγότερο από 1 λεπτό έως και πάνω από 20 λεπτά».

Σχετικα
Οι πρώτες φωτογραφίες από την τραγωδία στη Βουλγαρία
Οι πρώτες φωτογραφίες από την τραγωδία στη Βουλγαρία

«Για τη δημιουργία ενός πυροστρόβιλου, το βασικό συστατικό είναι η έντονη θέρμανση του αέρα. Καθώς από την καύση πλούσιας και ξερής καύσιμης ύλης απελευθερώνονται σημαντικά ποσά θερμότητας και υδρατμών, η φωτιά δημιουργεί ισχυρά ανοδικά ρεύματα αέρα. Αέρας από την περιφέρεια της ζώνης καύσης αρχίζει να εισρέει προς αναπλήρωση του ανερχόμενου, θερμού αέρα, δημιουργώντας συγκλίσεις που οδηγούν στην περιστροφή του. Έτσι, ένας πυροστρόβιλος γεννιέται» αναφέρει ακόμη.

Δημιουργία πυροστρόβιλου στη δασική πυρκαγιά των Βιλίων (δυτική Αττική, 18.08.2021)

Και καταλήγει: «Οι πυροστρόβιλοι έχουν εξαιρετική σημασία καθώς μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών. Οι δυνατοί πυροστρόβιλοι είναι ικανοί να ξεριζώσουν δέντρα με ύψος έως 15 μέτρα, ενώ παράλληλα αυξάνουν σημαντικά την πυκνότητα των κηλιδώσεων και συνεπακόλουθα την ακραία εξάπλωση της πυρκαγιάς».

 

Καλύτερη η εικόνα στα Βίλια - Επί ποδός για τις αναζωπυρώσεις

Εν τω μεταξύ ολοένα και καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στα Βίλια, με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες, εντός του οριοθετημένου μετώπου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχει τεθεί υπό έλεγχο το νότιο τμήμα της φωτιάς στο μεγαλύτερο κομμάτι του, ενώ γίνονται και ενέργειες σε όλα τα σημεία όπου εκδηλώνονται καπνοί, όπως στην Αγία Τρίαδα, το Καντήλι και την Καστανάβα.

Καμένες εκτάσεις, σπίτια και αποθήκες άφησε πίσω της η πυρκαγιά στα Βίλια, με τις εικόνες καταστροφής από την καμένη γη σε αυτό το τμήμα στη Δυτική Αττική να προκαλεί θλίψη.

Πύρινη μάχη στα Βίλια: Κάηκαν σπίτια στον οικισμό Θέα - Διάσπαρτες εστίες ΕΡΤ 19/8/2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5