Ελλαδα

Φωτιά στην Αττική: Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μαλακάσα (βίντεο)

Προβληματισμός για τους ανέμους - Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες δίνουν μάχη με φωτιά στην Αττική - Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Μαλακάσα
Πυροσβέστες δίνουν μάχη με φωτιά στην Αττική - Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Μαλακάσα © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η φωτιά στη Μαλακάσα βρίσκεται σε ύφεση, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε περιοχές στην Αττική.

Καλύτερη είναι η εικόνα στη Μαλακάσα, όπου νωρίτερα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή πυροσβέστες δίνουν μάχη σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη, όπου κάηκαν σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η φωτιά στην Αττική έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αττική έχει φθάσει και πάλι μέχρι τα νότια προάστια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν εκ νέου τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Οι επόμενες ώρες για το πύρινο μέτωπο στη Μαλακάσα, το οποίο βρίσκεται σε ύφεση, είναι κρίσιμες, καθώς οι άνεμοι αρχίζουν να ενισχύονται και σε συνδυασμό με τη ζέστη, μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Μεγάλος ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, είναι γενικά αίθριος, με αρκετά μποφόρ μέσα στην ημέρα.

Για τον λόγο αυτό η προσπάθεια όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μη δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για την περιοχή. Όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, εφόσον καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις.

Για τον λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

Στη Μαλακάσα το μεγαλύτερο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις | 07/08/2021 | ΕΡΤ

Οι πυρκαγιές στην Αττική - Κάηκαν σπίτια σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη - Όλα τα νεότερα

Όσον αφορά αναλυτικά τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση.

Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές εστίες ακόμα, που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις.

Στο μέτωπο της Μαλακάσας, που δημιουργήθηκε χτες όταν μια ακόμα φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει φλόγα, εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος. Έτσι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, ωστόσο οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν δυνατό «πονοκέφαλο», γι' αυτό γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από ελικόπτερα κυρίως.

ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ

Προς την ανατολική πλευρά το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε προχτές προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει «πέσει» αρκετά. Ωστόσο, φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα η πυρκαγιά καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Πυρκαγιές στην Αττική: Μεγάλες ζημιές από τη φωτιά σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της αύξησης των ανέμων.

Σημειώνεται ότι από το πρωί έχουν ενταχθεί στη δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά Canadair, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, όπως και το κροατικό Canadair.

Έφθασαν στην Ελλάδα οι ενισχύσεις από τη Ρουμανία

Έφτασαν, επίσης, και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

Εντός της ημέρας θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία, καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ