Visual Browsing

Airbnb: Τι αλλάζει για οικοδεσπότες στην Ελλάδα από 1η Ιουνίου

Airbnb
Airbnb © pixabay.com
Βήμα - βήμα η νέα διαδικασία
  • A-
  • A+
0
Συμφωνία Airbnb και ΑΑΔΕ - Για υποχρεωτικό Αριθμό Μητρώου του Ακινήτου

Από 1η Ιουνίου 2021 όσοι θέλουν να καταχωρήσουν το ακίνητό τους στην Ελλάδα στην Airbnb, υποχρεούνται να αναφέρουν τον Αριθμό Μητρώου του Ακινήτου τους στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της πλατφόρμας. Ή εναλλακτικά να επιβεβαιώσουν ότι εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση βάσει του ελληνικού νόμου περί βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρησή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο Αριθμός Μητρώου του Ακινήτου τους είναι ενημερωμένος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι αναρτήσεις των ακινήτων θα «κατεβαίνουν» και οι ιδιοκτήτες θα χάνουν κάθε επαφή με τους πελάτες τους.

Αυτό γνωστοποιεί η Airbnb με μήνυμά της προς τους πελάτες της. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking, Expedia με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η συμφωνία

Η Airbnb σχολιάζει ότι η συμφωνία με την ΑΑΔΕ θα διευκολύνει τους τοπικούς οικοδεσπότες να μοιράζονται τα σπίτια τους. Σημειώνει παράλληλα ότι θα τους βοηθήσει να ακολουθούν τους κανόνες.

Σχετικα
Αλβανική κοινότητα Ελλάδας: Περιμένουμε συγγνώμη από ελληνικά ΜΜΕ
Αλβανική κοινότητα Ελλάδας: Περιμένουμε συγγνώμη από ελληνικά ΜΜΕ

«Αυτή η συμφωνία είναι υπέροχη είδηση ​​για τους Hosts στην Airbnb. Θα διευκολύνει περισσότερα άτομα στην Ελλάδα να μοιράζονται τα σπίτια τους. Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις και αρχές με τέτοιου είδους συνεργασίες που βοηθούν τις οικογένειες και υποστηρίζουν τον υπεύθυνο τουρισμό» δήλωσε ο Giacomo Trovato, Διευθυντής της Airbnb για την Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η πλατφόρμα υποστηρίζει επίσης το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση κανόνων στις διαδικτυακές κρατήσεις. Αναφέρει ότι υπέγραψε εταιρική σχέση ανταλλαγής δεδομένων με την Επιτροπή για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται.

Η Airbnb έχει υπογράψει περισσότερες από 100 συνεργασίες με οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμού, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020.

Airbnb: Τι ισχύει για οικοδεσπότες στην Ελλάδα από 1η Ιουνίου 

Σχετικα
Αλλάζει ο Τούρκος και οι στρατηγικές του επιδιώξεις;
Αλλάζει ο Τούρκος και οι στρατηγικές του επιδιώξεις;

Οπως προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού, κάθε Φεβρουάριο, οι πλατφόρμες θα στέλνουν μαζικά τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ θα περνάει τα στοιχεία αυτά στη φορολογική δήλωσή κάθε ιδιοκτήτη με βάση τον αριθμό μητρώου του ακινήτου και θα τον φορολογεί για τα εισοδήματα που θα έχει εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος από ακίνητα όπως ισχύει.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και δεν θα αποκτήσουν ΑΜΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει τις 20.000 ευρώ.

Προκειμένου ο «Διαχειριστής Ακινήτου» να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:

  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει / εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο». Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρίζει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
  • Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής» δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο «Διαχειριστής» έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο ΤΠ&Δ το ως άνω ποσόν έως την ημερομηνία οριστικοποίησης της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης.

Σε περίπτωση που ένα πρόσωπο δεν έχει κυριότητα ή επικαρπία σε ένα ακίνητο για να εγγραφεί ως «Διαχειριστής Ακινήτου» θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (ή έστω ένας από τους συνιδιοκτήτες) να υποβάλει «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Στη συγκεκριμένη δήλωση, πρέπει ο ιδιοκτήτης να επιλέξει το σχετικό πεδίο, με το οποίο παραχωρεί το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για Βραχυχρόνια Μίσθωση, όπως ισχύει και να καταχωρήσει τον ΑΤΑΚ του ακινήτου. Στη συνέχεια, ο «Διαχειριστής Ακινήτου» - μη ιδιοκτήτης, με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών TAXISnet και αφού επιλέξει την ιδιότητα του Υπεκμισθωτή, θα καταχωρίσει το ακίνητο στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να του χορηγηθεί ο ΑΜΑ είναι ο Αριθμός της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5