Ελλαδα

Βατόπουλος: Έτσι λήφθηκε η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

«Εκεί που έγινε συζήτηση ήταν κατά πόσον η Επιτροπή θα αποφάσιζε την ημερομηνία ή η κυβέρνηση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολεία
Σχολική αίθουσα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο παρασκήνιο της χθεσινής απόφασης για άνοιγμα των Λυκείων αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή του ο λοιμωξιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Για την απόφαση που πάρθηκε να ανοίξουν τα Λύκεια μίλησε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε αρχικά πως «η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το άνοιγμα των σχολείων, το τέστινγκ δύο φορές την εβδομάδα, όπως και άλλες προϋποθέσεις, για παράδειγμα τον καθαρισμό των χώρων» και πρόσθεσε:

«Εκεί που έγινε συζήτηση ήταν κατά πόσον η Επιτροπή θα αποφάσιζε την ημερομηνία ή η κυβέρνηση. Οι προϋποθέσεις ήταν ομόφωνες από την Επιτροπή. Η συζήτηση ήταν να πει η Επιτροπή “ή 12 του μηνός ή τίποτα”. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να μην ξεπεράσουμε την κατάσταση και να βγούμε έξω με συγκεντρώσεις».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βατόπουλος έκανε αναφορά στα στα σχόλια που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Πάσχα. Για το ζήτημα αυτό επεσήμανε πως «η πρόθεση των ειδικών, είναι να πάμε στα χωριά μας. Τα κακά νέα είναι ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, τα καλά νέα είναι ότι δεν βλέπουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες. Τα πολλά κρούσματα είναι σε νέους και αναλογικά δεν αρρωσταίνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Γενικά υπάρχει μία σταθεροποίηση των νοσηλειών, ελπίζουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες».

Αναφορικά με τα self test αυτό που σχολίασε ο καθηγητής ήταν ότι, «τα τεστ αντιγόνου θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Συνέχιζε λέγοντας πως, «πάμε σε μία πολιτική από μέτρα “επί δικαίων και αδίκων”, να προσπαθούμε να βρίσκουμε τα κρούσματα και τους φορείς με μεγαλύτερη ευκολία. Προσωπικά δεν γνωρίζω για τα self test πως θα τα αξιοποιήσει ο κόσμος και για την εγκυρότητά τους. Υποτίθεται ότι ως κιτ έχει μεγάλη εγκυρότητα, τουλάχιστον έτσι λέει η διεθνής βιβλιογραφία. Το θέμα είναι το κατά πόσο θα τα χρησιμοποιήσει σωστά ο κόσμος».

Τέλος ο ειδικός αναφέρθηκε και στα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca και τον συσχετισμό που γίνεται το τελευταίο διάστημα με πιθανές παρενέργειες αναφέροντας πως, «αποδεικνύεται σιγά – σιγά ότι υπάρχει μία παρενέργεια, που όμως είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί η σχέση της με το εμβόλιο. Η αποφυγή του εμβολίου έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ