1821 Digital Gallery

Metron Analysis: Τι φοβούνται οι Έλληνες μετά την πανδημία

Metron Analysis: Πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τι τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες την «επόμενη ημέρα»
Metron Analysis: Πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τι τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες την «επόμενη ημέρα»
Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών»
  • A-
  • A+
0
Metron Analysis - Κύκλος Ιδεών: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέτρα στήριξης και την «επόμενη» ημέρα μετά την πανδημία.

Η οικονομία είναι ένας από τους βασικούς τομείς που απασχολεί τους πολίτες για την «επόμενη» ημέρα μετά την πανδημία κορωνοϊού, όπως προκύπτει από την έρευνα της Metron Analysis.

Ο Κύκλος Ιδεών παρουσίασε διαδικτυακά την πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποίησε η Metron Analysis, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή».

Μεταξύ άλλων οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν για το ποια πιστεύουν ότι θα είναι η οικονομική τους κατάσταση μόλις τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού, για τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων και την πρόσβαση στη ρευστότητα των τραπεζών. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι ακολουθεί περίοδος σημαντικών αλλαγών και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα οδηγήσει στην πρότερη κατάσταση αλλά σε μια καινούργια η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, παρουσίασε την έρευνα. Ακολούθησε ο σχολιασμός των ευρημάτων από Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - Διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιάννη Βούλγαρη, Ομότιμο Καθηγητή Πολιτική Επιστήμη, Πάντειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρο Πελαγίδη, υποδιοικητή ΤτΕ, Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης Πανεπιστημίου Πειραιά και Γρηγόρη Φαρμάκη, διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρεία στατιστικής Agilis. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικα
Έρευνα διαΝΕΟσις -Covid: Ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι απαντούν
Έρευνα διαΝΕΟσις -Covid: Ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι απαντούν

Στην πανελλαδική έρευνα της MetronAnalysis παρουσιάζονται επίσης και στοιχεία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός αν τελικά θα ήταν καλύτερα να δημοσιεύονται ορισμένα «πρακτικά» (open data) από τις συνεδριάσεις που να συνδέουν άμεσα ένα νέο περιοριστικό μέτρο με τα στοιχεία που οδήγησαν στην ανάγκη λήψης του. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως περισσότεροι πολίτες να είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα του εκάστοτε μέτρου, συμβάλλοντας έτσι στην ευκολότερη - συνειδητή τήρησή του.

Πανδημία Covid-19: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορωνοϊό - Πόσοι συμφωνούν

Στην ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενώ το 44% κατά.

Σχετικα
Γκάγκα για τα νέα μέτρα: Τρομακτική η πίεση στο ΕΣΥ
Γκάγκα για τα νέα μέτρα: Τρομακτική η πίεση στο ΕΣΥ

Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Το 42% εκτιμά ότι βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους πολίτες για το πώς βλέπουν τη ζωή τους όταν τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού και συγκεκριμένα ποια πιστεύουν ότι θα είναι η οικονομική τους κατάσταση. Το 41% απαντά ότι «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».

Metron Analysis - Πανδημία κορωνοϊού - Συνέπειες: Τι φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες

Το 41% που απάντησε ότι «η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει» όταν τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού, απάντησε σε ερώτηση για το τι φοβάται περισσότερο. Το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών / εσόδων μου».

Στην ερώτηση για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται από την πανδημία κορωνοϊού, το 87% εκτιμά ότι κάποιες από αυτές θα χαριστούν και δεν θα επιστραφούν, όχι όμως στο σύνολό τους. Το 7% θεωρεί ότι θα χαριστούν όλες.

Εν τω μεταξύ το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση στις οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση των «κραδασμών» και την «ανακούφιση» από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19.

Στην έρευνα της Metron Analysis εξετάζεται και το ζήτημα της ρευστότητας που παρέχουν οι τράπεζες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το 63% απαντά ότι «δεν έχει δυνατότητα να διεκδικήσει ένα δάνειο».

Με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να υποχωρεί κατά 8,2%, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαθέσιμα -για την Ελλάδα- κεφάλαιά του (32 δισ. ευρώ), καθώς και στα κονδύλια από την ΕΕ (72 δισ. ευρώ). Το 78% απαντά ότι δεν περιμένει να ωφεληθεί από τα κονδύλια αυτά.

Για τo 18% που απάντησε ότι θα ωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διευκρινίζεται ότι το 79% θεωρεί ότι αυτό θα γίνει έμμεσα.  

Στην έρευνα της Metron Analysis υπάρχει και ερώτηση για το πού πρέπει να δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια. Το 49% απαντά στην οικονομική ανάπτυξη, το 31% στην κοινωνική ανάπτυξη και το 19% στην προστασία του περιβάλλοντος.

Metron Analysis - «Πανδημία και Κοινωνική Συνοχή» - Η ταυτότητα της έρευνας

«Πανδημία και κοινωνική συνοχή»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5