Visual Browsing

Γώγος για κολχικίνη - Τι ισχύει για τη χορήγησή της σε ασθενείς

Κορωνοϊός στην Ιταλία - Έλεγχοι με rapid test σε οίκο ευγηρίας
Κορωνοϊός στην Ιταλία - Έλεγχοι με rapid test σε οίκο ευγηρίας © EPA/ANGELO CARCONI
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις - Τι είπε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία
  • A-
  • A+
0
Ο Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την κολχικίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται σε θεραπεία κατ' οίκον κατά του κορωνοϊού, και για τις μεταλλάξεις του ιού.

Στην κολχικίνη αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, απαντώντας μεταξύ άλλων σε ποιους ασθενείς με κορωνοϊό πρέπει να χορηγείται.

Τα τελευταία 24ωρα έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα πολιτών στα φαρμακεία για την κολχικίνη.

Πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο, πολίτες ζητούν από τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο πήρε έγκριση και στην Ελλάδα για χρήση σε θεραπεία κατά του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση για τον τρόπο χορήγησης, ξεκαθαρίζοντας ότι ένας πολίτης μπορεί να αγοράσει κολχικίνη μόνο με ιατρική συνταγή. Για το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί σε χάπι, μίλησε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος για την κολχικίνη, καλώντας τους πολίτες να μη λαμβάνουν προληπτικά το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε: «Η κολχικίνη είναι μια θεραπευτική προσέγγιση όπως είναι όλα τα φάρμακα μέχρι στιγμής για τον κορωνοϊό. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα θεραπευτικό κενό για τους ασθενείς που είναι σπίτι τους. Εκεί έρχεται η κολχικίνη που χρησιμοποιούμε κυρίως σε ρευματικά νοσήματα και σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο» τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Σχετικα
Κολχικίνη: Μειώνει διάρκεια νοσηλείας και ανάγκη για οξυγόνο
Κολχικίνη: Μειώνει διάρκεια νοσηλείας και ανάγκη για οξυγόνο

Και πρόσθεσε: «Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα. Στο πρώτο 24ωρο αν είναι δυνατόν. Οι προϋποθέσεις είναι κάποιος να έχει θετικό μοριακό τεστ, και να μην είναι ασυμπτωματικός. Οι άνω των 60 που νοσούν, την παίρνουν όλοι γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τους υπόλοιπους, από 18 που επιτρέπεται η χορήγηση έως 60, είναι αυτοί που νοσούν και είναι συμπτωματικοί και έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και υπάρχει οπωσδήποτε και μια παρακολούθηση».

Όπως είπε, «παρενέργειες ιδιαίτερες η κολχικίνη δεν έχει», υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να προσέξουμε τη χορήγησή της μαζί με άλλα φάρμακα, που μπορεί η χορήγησή τους μαζί να έχει κάποιες παρενέργειες. Πρέπει ο γιατρός που τη χορηγεί να γνωρίζει την αγωγή του ασθενούς, ώστε να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα».

Μεταλλάξεις κορωνοϊού και εμβόλια - Πόσο αποτελεσματικά παραμένουν - Τι είπε ο Χαράλαμπος Γώγος

Σχετικα
Κορωνοϊός: Πώς βοηθά η έγκαιρη χορήγηση πλάσματος
Κορωνοϊός: Πώς βοηθά η έγκαιρη χορήγηση πλάσματος

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τοποθετήθηκε και για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και έχει σημάνει συναγερμό σε αρκετά κράτη στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην ανησυχία που υπάρχει για το αν τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικά απέναντι και σε αυτές, ο Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε: «Στον κορωνοϊό είχαμε πάνω από 1.000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα.

» Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά».

«Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5