1821 Digital Gallery

Κοντοζαμάνης: Αν όλα πάνε καλά, ξεκινάμε εμβολιασμούς τον Γενάρη

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
«Δεν αλλάζει κάτι με τον σχεδιασμό για το εμβόλιο της Pfizer»
  • A-
  • A+
0
Βασίλης Κοντοζαμάνης: Οι δηλώσεις του για την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, αλλά και την επιστροφή Ελλήνων γιατρών από το εξωτερικό.

O υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, στο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εμβολίων.

Όπως έκανε γνωστό, εφόσον τα εμβόλια λάβουν σχετική άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια αρχή, θα μπορούμε να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς από τον Ιανουάριου και μετά. «Τα αποτελέσματα της Moderna είναι ενθαρρυντικά. Η συγκεκριμένη είναι μια από τις εταιρείες με την οποία διαπραγματεύεται η ΕΕ και αναμένουμε πολύ σύντομα την ολοκλήρωση των συζητήσεων», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας. 

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει κάτι με τον σχεδιασμό για το εμβόλιο της Pfizer, όπως και με τα άλλα εμβόλια που έχουμε συμφωνήσει εμείς και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις συμφωνίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κίνητρα για την επιστροφή γιατρών από το εξωτερικό

Πλαίσιο κινήτρων για την επιστροφή γιατρών από το εξωτερικό και την ανάσχεση του κύματος φυγής θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει και την αξιολόγησή τους. Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που είπε ότι η ελληνική Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για την επιστροφή γιατρών οι οποίοι έχουν κάνει σημαντική καριέρα στο εξωτερικό, θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά τους επιφυλάσσονται θέσεις που δεν είναι αντάξιες της πορείας που έχουν διαγράψει.

Σχετικα
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αυτά είναι τα μέτρα στην Ελλάδα
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αυτά είναι τα μέτρα στην Ελλάδα

«Για να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς στη χώρα, θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε σωστά, θα πρέπει να τους εκπαιδεύουμε και μετεκπαιδεύουμε διαρκώς, και βεβαίως να τους αξιολογούμε», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε ότι η έννοια της αξιολόγησης, «δεν έχει την έννοια της τιμωρίας, αλλά της βελτίωσης», προκειμένου «να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς και το καλύτερο σύστημα υγείας».

Στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή, πολλές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών είναι κενές, γιατί προτού καν κάποιος γιατρός ολοκληρώσει την ειδικότητά του στην Ελλάδα, φεύγει στο εξωτερικό, είπε ο υφυπουργός Υγείας και παρατήρησε: «Η ελληνική Πολιτεία σπουδάζει την ελληνική νεολαία και η πλειονότητά αυτών φεύγει στο εξωτερικό για να συνεχίσει την καριέρα της. Ή πολλές φορές γιατροί τελειώνουν στην Ελλάδα την ειδικότητά τους και φεύγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Πρέπει λοιπόν συνολικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Έχουμε ανάγκη από επιστήμονες κύρους στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ έχει ήδη συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του από το 1983 που ιδρύθηκε, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα φυγής, όχι μόνο ιατρικού προσωπικού αλλά και λοιπού προσωπικού από το σύστημα υγείας και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, οι νέοι γιατροί, οι νέοι επιστήμονες, να μείνουν στη χώρα, να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα τους».

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και σχετίζεται και με την αξιολόγηση του δυναμικού μας στο ΕΣΥ, γιατί πραγματικά οι πολύ καλοί γιατροί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε καλές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σημείωσε ωστόσο, πως «βεβαίως χρειαζόμαστε, όχι μόνο διευθυντές ή συντονιστές διευθυντές, αλλά χρειαζόμαστε και Επιμελητές Β. Χρειαζόμαστε και στρατιώτες όχι μόνο στρατηγούς».

Σχετικα
Κορωνοϊός: 54.000 ενεργά κρούσματα - Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ
Κορωνοϊός: 54.000 ενεργά κρούσματα - Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση και η ένταξη αυτών των γιατρών που έρχονται από το εξωτερικό στο ΕΣΥ, ξεκαθάρισε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένου πλαισίου, που θα συνυπολογίζονται τα προσόντα τους ώστε να μην δημιουργούνται ανισότητες και αδικίες.

«Το ΕΣΥ είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για τον ελληνικό λαό. Συνεπώς θα πρέπει να αλλάζει και να μεταρρυθμίζεται προς όφελος των πολιτών», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που αξιοποίησε τη συζήτηση προκειμένου να αναφερθεί και στη στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την επέτειο του Πολυτεχνείου: «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής, πιστεύουμε ότι ο διχασμός, η πόλωση δεν βοηθάει πουθενά. Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτή τη γενική κρίση, είτε είναι η 28η Οκτωβρίου, είτε είναι 25η Μαρτίου, είτε είναι Πάσχα, είτε το Πολυτεχνείο, τις τιμούμε ξεχωριστά υπό αυτές τις συνθήκες ενός πολέμου, με έναν τρόπο που τιμά τους αγωνιστές αλλά προστατεύει και τους πολίτες», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5