1821 Digital Gallery
Συστράτευση κατά του νομοσχεδίου για τις παραλίες

Συστράτευση κατά του νομοσχεδίου για τις παραλίες

Έντονες αντιδράσεις στη συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών «ΣΤΟΠ στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών»

Η συστράτευση του κόσμου για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών «ΣΤΟΠ στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών», όπου πήραν μέρος μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πολιτών.

«Τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως τα νερά, ο αιγιαλός, οι παραλίες, οι πλατείες, οι δρόμοι, τα λιμάνια και άλλα προστατεύονται από τον αστικό κώδικα και αν ο πολίτης αποκλείεται από τη χρήση τους, μπορεί να ασκήσει αγωγή για προσβολή της προσωπικότητας» υπογράμμισε ο Ανδρέας Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο παραχωρεί «ακόμα και περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις».

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σημείωσε πως η μετατροπή προστατευόμενων περιοχών σε οικόπεδα αποτελεί βιασμό του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. Αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση χιλιάδων ανθρώπων στις δυο δημόσιες πλατφόρμες για συλλογή υπογραφών και τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε το «καταστροφικό αυτό νομοσχέδιο», όπως το χαρακτήρισε, και συνέχισε ότι «δεν επιδέχεται διορθώσεις, αλλά πρέπει να αποσυρθεί».

«Πίσω από το υπουργείο Οικονομικών κρύβεται το υπουργείο Τουρισμού, που πιέζει για μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα καταλύματα και τεράστιες επενδύσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Αταλάντη, η Ιθάκη και αλλού» επισήμανε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF Ελλάς. «Πριν την κρίση δεν τολμούσαν, τώρα με αυτό το πρόσχημα προχωρούν και θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, ένα μοντέλο που άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες και πια εγκατέλειψαν ως εξαιρετικά ζημιογόνο. Στην Ισπανία παραμένουν δεκάδες χιλιάδες απούλητες παραθεριστικές κατοικίες, αφού δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό» τόνισε η κ. Νάντσου. Πέρα από το οικολογικό, τίθεται και το κοινωνικό ζήτημα, όπου οι άνθρωποι δε θα έχουν πια πρόσβαση στις παραλίες, πρόσθεσε η κ. Νάντσου.

Στην πλούσια, αλλά εύθραυστη βιοποικιλότητα των παράκτιων περιοχών αναφέρθηκαν ο Χρήστος Αναγνώστου, διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Βαγγέλης Παράβας, πρόεδρος της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Mom). Ο κ. Παράβας μίλησε για την καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των ακτών της Ελλάδας, όπου έχει βρει καταφύγιο το 90% του απειλούμενου πληθυσμού από όλο τον κόσμο της μεσογειακής φώκιας. Σε άλλες χώρες εξαφανίστηκε, επειδή οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τη στρατηγική της καταστροφής της ακτογραμμής και του φυσικού περιβάλλοντος, περιέγραψε ο κ. Παράβας.

Τέλος, ο Φώτης Κοκοτός, διευθύνων σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, έκανε λόγο για ένα «κακογραμμένο, εισπρακτικού χαρακτήρα νομοσχέδιο που δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του τίτλου, δηλαδή, οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Ζήτησε και αυτός από τη μεριά του την απόσυρση του νομοσχεδίου, και, μιλώντας ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού, ανέφερε πως και από αυτή τη σκοπιά, ο τουρισμός πλήττεται, αφού οι επισκέπτες έρχονται να δουν μια χώρα με παρθένα φύση και ομορφιές που σε άλλες χώρες έχουν εκλείψει. «Αυτό είναι το τουριστικό μας προϊόν» τόνισε ο κ. Κοκοτός.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5