Visual Browsing

«Βιαστικό το πρώτο πόρισμα για το βρέφος, δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο»

«Βιαστικό το πρώτο πόρισμα για το βρέφος, δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο»
Βρέφος © pixabay.com
Για πιθανή πειθαρχική ποινή κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Δρ. Γρηγόρης Λέων
  • A-
  • A+
0
Ότι «δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, σχετικά με την υπόθεση του νεκρού 11 μηνών βρέφους στου Ζωγράφου.

Σε απόλυτη διάψευση της αρχικής εκτίμησης προχώρησε νωρίτερα σήμερα η ιατροδικαστική έκθεση νεκροτομής στο άτυχο 11 μηνών βρέφος που μεταφέρθηκε την περασμένη Κυριακή (16/2) νεκρό στο Παίδων «Αγ. Σοφία».

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι πρώτες δηλώσεις του ιατροδικαστή κ. Σ. Μπουζιάνη ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση με «παρά φύσιν στοιχεία» (ο ίδιος μάλιστα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είπε, ότι πρώτη φορά είδε τέτοια κακοποίηση σε τόσο μικρή ηλικία), η τελική έκθεση νεκροτομής, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, δεν αναφέρει πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει, ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου:

«Το ανωτέρω βρέφος σήμερα 1) δεν φέρει κακώσεις σώματος, 2) ο παρθενικός υμένας εν διαπλάσει, δε φέρει κακώσεις, 3) στην είσοδο του πρωκτού και στην περιπρωκτική χώρα παρατηρούνται σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος τινός οργάνου».

Πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρείας: «Βιαστικό το πρώτο πόρισμα για το βρέφος -Πιθανή πειθαρχική ποινή»
 

Σχετικα
Θρίλερ με νεκρό βρέφος στην Κοζάνη
Θρίλερ με νεκρό βρέφος στην Κοζάνη

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων, μιλώντας infokids.gr, ανέφερε τα εξής:

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης. Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού.

»Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 9 αλλοδαποί συνεληφθησαν σε αυτοσχέδιο χώρο λατρείας
Κορωνοϊός: 9 αλλοδαποί συνεληφθησαν σε αυτοσχέδιο χώρο λατρείας

»Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

»Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων μας είπε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

Καταλήγοντας μας είπε, ότι «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».

Ελεύθεροι πάντως αφέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα-ανακριτή οι γονείς του βρέφους καθώς και οι δύο Σύροι που μένουν στο ίδιο διαμέρισμα με την οικογένεια.

Ο πατέρας του βρέφους, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, υποστήριξε από την πλευρά του πως γίνονται λάθη από τους ανθρώπους και γι αυτό δεν θέλει να προχωρήσει σε μήνυση για την τροπή που είχε πάρει στην αρχή η υπόθεση. Ωστόσο πρόσθεσε πως κάποιοι έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5