1821 Digital Gallery

Ανοίγει ο δρόμος για να αξιοποιηθεί ο Πύργος του Πειραιά

Πύργος του Πειραιά
Πύργος του Πειραιά/ ©INTIMENEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ
Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος - Τι αλλαγές θα γίνουν στο κτίριο/σύμβολο του λιμανιού
  • A-
  • A+
0
Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά ξανά «ζωή», καθώς μπαίνει σε λειτουργία το σχέδιο αξιοποίησης του ιστορικού ακινήτου.

Παραμένει ανεκμετάλλευτο εδώ και 45 χρόνια. Περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά και σήμα κατατεθέν του λιμανιού για όποιον μπαίνει ή βγαίνει από αυτό. Ο λόγος για τον Πύργο του Πειραιά, για τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του. Όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, υπάρχει πλέον προσωρινός ανάδοχος για την αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου. Πρόκειται για την ένωση εταιρειών CANTE HOLDINGS LTD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - EBRD και Dimand) και ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ.

Συγκεκριμένα, ο προσωρινός ανάδοχος προέκυψε έπειτα από αξιολόγηση της τεχνικής, εμπορικής και οικονομικής προσφοράς για την αξιοποίηση και διαχείριση-εκμετάλλευση του κέντρου για 99 έτη. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά «το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης».

Ποιες αλλαγές θα γίνουν

Η αξιοποίηση του Πύργου, σύμφωνα με τον δήμο, προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων ως εξής:

  • Μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια,
  • χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο,
  • καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο,
  • πολυχώρος πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο,
  • γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και
  • εστιατόριο στους 19ο και 20ο όροφο.
Σχετικα
Προχωρά η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά
Προχωρά η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατομμύρια ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για:

  1. τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου,
  2. την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

Όπως διευκρινίζεται από τον δήμο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος δικαιολογητικών από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μώραλης: Τέλος στη στασιμότητα - Το κτίριο αποκτά «ζωή»

Σχετικα
Φωτιά τώρα σε γνωστό μαγαζί στο Μικρολίμανο
Φωτιά τώρα σε γνωστό μαγαζί στο Μικρολίμανο

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά και τους δημότες, υπογραμμίζοντας πως είναι ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του Πύργου, φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς. Όπως είπε, «μπαίνει τέλος στη στασιμότητα που σηματοδοτούσε το κτίριο-σύμβολο της πόλης μας».

Επιπλέον, ο κ. Μώραλης εκτίμησε ότι με την αξιοποίηση του Πύργου, θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του δήμου, θα αποκτήσει «ζωή» το κτίριο και θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή. Επεσήμανε, ακόμη, πως θα δημιουργηθεί μια μικροοικονομία με νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο τη σημερινή εποχή.

Κλείνοντας, ο κ. Μώραλης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί στους Πειραιώτες».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5