TV & Media

Βρετανία: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για ταινίες με βία και σεξ

Το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών αλλάζει τα όρια ηλικίας σε ταινίες με σκηνές βίας, σεξ και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
© BRITISH BOARD OF FILM CLASSIFICATION (BBFC)

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών αλλάζει τα όρια ηλικίας σε ταινίες με σκηνές βίας και σεξ.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες, το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών (British Board of Film Classification, BBFC) πρόκειται να αυξήσει τα ηλικιακά όρια για ταινίες που απεικονίζουν βία και γυμνό επί της οθόνης. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από έρευνα σε δείγμα 12.000 τηλεθεατών, βάσει της οποίας έγινε διερεύνηση για το «τι έχει μεγαλύτερη σημασία για το κοινό, κατά την ταξινόμηση». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κοινό ανησυχούσε ιδιαίτερα για το επίπεδο των λεπτομερειών στις σεξουαλικές σκηνές οι οποίες, σύμφωνα με τις οδηγίες του 2019, επιτρέπονταν μόνο σε παιδιά από 12 ετών και άνω. Με τους τηλεθεατές να ζητούν μια περισσότερο προσεκτική προσέγγιση ως προς αυτές τις σκηνές, το Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει το σχετικό ηλικιακό όριο στα 15 χρόνια. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει πως το κοινό είναι ικανοποιημένο όσον αφορά τις αντίστοιχες σκηνές στα ηλικιακά όρια 15 με 18, ειδικότερα όταν αυτές έχουν μια πιο «κωμική» προσέγγιση.

Παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική βία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για το Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το βρετανικό κοινό, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στις σχετικές ανησυχίες φαινόμενα όπως οι αυτοκτονίες και οι αυτοτραυματισμοί, με το κοινό να εκφράζει σαφή επιθυμία για την εμφάνιση προειδοποιήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περιεχόμενο. Επίσης οι τηλεθεατές δείχνουν πιο ανεκτικοί όσον αφορά τη χρήση κάνναβης, καθώς δεν παρατηρείται λεπτομερής ή συχνή απεικόνισή της. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο προτίθεται να ακολουθήσει λιγότερο περιοριστική προσέγγιση στη συγκεκριμένη ουσία, διατηρώντας ωστόσο τα τρέχοντα πρότυπα για τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες. Τέλος η έρευνα έδειξε πως το κοινό θεωρούσε υπερβολική την απεικόνιση της κατάχρησης πτητικών ουσιών, όπως βουτανίου, προπανίου και ακετόνης, οι οποίες βρίσκονται σε σκευάσματα όπως οι κόλλες, τα spray μαλλιών και τα βερνίκια νυχιών. Η πολιτική του Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να γίνει πιο ελαστική.

Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών: Νέα όρια ηλικίας σε ταινίες που απεικονίζουν βία και γυμνό

Σε δήλωσή της στο επίσημο website του Συμβουλίου, η Πρόεδρος Natasha Kaplinsky OBE είπε χαρακτηριστικά: «Στο BBFC είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι αυτό που κάνουμε ανταποκρίνεται στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο γύρω μας. Από την τελευταία φορά που ρωτήσαμε ανθρώπους σε όλη τη χώρα για το τι πιστεύουν για τα πρότυπά μας, η κοινωνία άλλαξε και οι απόψεις ακολούθησαν την αλλαγή αυτή. Είναι συναρπαστικό το πώς αυτό αντικατοπτρίζεται από τη νέα, τεράστια αυτή έρευνα.»

Η πρόσφατη έρευνα εξήρε μεταξύ άλλων την αξία και την αξιοπιστία των επεξηγηματικών συμβόλων, βάσει της αξιολόγησης από το τηλεοπτικό κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιο συγκεκριμένα:

  • 99% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τουλάχιστον ένα σύμβολο ηλικιακής αξιολόγησης, με το 78% να τα αναγνωρίζει όλα
  • 97% των ατόμων βλέπουν όφελος από τα επεξηγηματικά σύμβολα, είτε για ορισμένες είτε για όλες τις κατηγορίες του κοινού
  • 90% των γονέων/φροντιστών, 91% των δασκάλων και 88% των εφήβων ηλικίας 16-19 ετών, εμπιστεύονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία τις ηλικιακές αξιολογήσεις του Συμβουλίου
  • 87% των γονέων/φροντιστών συμφωνούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τις ηλικιακές αξιολογήσεις του Συμβουλίου και
  • 85% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τις ηλικιακές αξιολογήσεις του Συμβουλίου, ως αντικατοπτρισμό του περιεχομένου που καταναλώνουν

Το BBFC ιδρύθηκε το 1912 από μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τα οποία και επιθυμούσαν να μετατρέψουν το θέμα της λογοκρισίας σε υπόθεση των ειδικών και όχι της εθνικής ή τοπικής κυβέρνησής τους. Στην αρχή μάλιστα, ήταν γνωστό και ως «Βρετανικό Συμβούλιο Λογοκριτών Κινηματογράφου». Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος χρηματοδοτείται μέσω τελών τα οποία πληρώνουν οι εταιρείες διανομής, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ταινίες τους. Η πολιτική του Συμβουλίου εξελισσόταν μέσα στις δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις του κοινού, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί βάσει δημοσιευμένων οδηγιών, οι οποίες κατά καιρούς τίθενται προς δημόσια διαβούλευση και είναι αρκετά ευέλικτες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το πλαίσιο κάθε μεμονωμένου έργου. Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία, στην τεχνολογία, καθώς φυσικά και οι μεταβολές στην ευρύτερη συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου σε κάθε χρονική περίοδο. Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που υπηρέτησαν το BBFC ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Arthur Watkins, ο οποίος διορίστηκε Γραμματέας του Συμβουλίου το 1948 και διατύπωσε, μεταξύ άλλων, τρεις θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες διέπουν γενικότερα την ταξινόμηση του κινηματογραφικού υλικού μέχρι και σήμερα. Οι αρχές αυτές είναι:

  • Είναι πιθανό η ιστορία, το περιστατικό ή ο διάλογος να βλάψει τα ηθικά πρότυπα του κοινού, αμβλύνοντας τις εντυπώσεις από το κακό και το έγκλημα, ή υποτιμώντας τα ηθικά πρότυπα;
  • Είναι πιθανό να προσβάλλει τους λογικούς, δίκαιους, αμερόληπτους και καλοπροαίρετους θεατές του κινηματογράφου;
  • Τι επιπτώσεις θα έχει στα παιδιά;

Από τον Οκτώβριο δε του 2019 και έπειτα, όλα τα σύμβολα ταξινόμησης σχεδιάστηκαν εκ νέου για θεατρικές παραστάσεις και υπηρεσίες ψηφιακής ροής, με τα media να προσαρμόζονται σε μεταβατική περίοδο η οποία έληξε τον Οκτώβριο του 2020. Τα κυριότερα σύμβολα είναι τα εξής:

  • U: Κατάλληλο για όλους
  • PG: Γονική Συναίνεση, Parental guidance
  • 12A/12: Κατάλληλο μόνο για άτομα 12 ετών και άνω
  • 15: Κατάλληλο μόνο για άτομα 15 ετών και άνω
  • 18: Κατάλληλο μόνο για άτομα 18 ετών και άνω
  • R18: Προβολή μόνο σε κινηματογράφους και με ειδική άδεια, ή σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα ερωτικού περιεχομένου και μόνο σε ενήλικες

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών είχε βρεθεί πρόσφατα στην επικαιρότητα, ύστερα από αλλαγή της πασίγνωστης ταινίας «Mary Poppins» από την κατηγορία U σε PG, καθιστώντας απαραίτητη δηλαδή τη γονική συναίνεση. Αιτία η χρήση της λέξης «Hottentot» στη σκηνή του χορού των καπνοδοχοκαθαριστών, με τον όρο να θεωρείται φυλετικά προσβλητικός, καθώς τον χρησιμοποιούσαν το 18ο και 19ο αιώνα οι Ευρωπαίοι για την Αφρικανική φυλή Κόικοϊ, με σκοπό να περιγράψουν κάποιον ως απολίτιστο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ