- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
America in Line: Το νέο εξώφυλλο του New Yorker για τις εκλογές
Τι δήλωσε ο καλλιτέχνης για το πρόσφατο έργο του και τα σκίτσα με θέμα τον Τραμπ
Το περιοδικό The New Yorker έχει νέο εξώφυλλο με τίτλο «America in Line» και θέμα της προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος των σημαντικότερων ίσως εκλογών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανάδειξη του πλανητάρχη της επόμενης τετραετίας. Εκλογές πρωτόγνωρης πόλωσης για τα δεδομένα των ΗΠΑ, την αντιπαλότητα μεταξύ των «μονομάχων» στο κόκκινο και με πιθανό ενδεχόμενο τη μη αναγνώριση του νικητή από όλους.
Αν και ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών έχει ήδη ψηφίσει με φυσική παρουσία αλλά και μέσω επιστολικής ψήφου, γεγονός που οφείλεται και στην πανδημία, συνεχίζεται το κύμα προτροπής συμμετοχής στην κρίσιμη διαδικασία. Η έκβασή της δεν αφορά μόνο τη διατήρηση ή όχι του status quo στη χώρα αλλά ενδιαφέρει και όλο τον κόσμο, με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Για ακόμα μια φορά, οι εκλογές αποτέλεσαν έμπνευση και για τους καλλιτέχνες που αποτυπώνουν στα έργα τους την καθημερινότητα που σχετίζεται με αυτές. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Καναδός σκιτσογράφος και εικονογράφος Μπάρι Μπλιτ, έχει φιλοτεχνήσει παραπάνω από εκατό εξώφυλλα του περιοδικού The New Yorker, ενώ έργα του έχουν εμφανιστεί και σε άλλα δημοφιλή έντυπα. Ξεκίνησε να σχολιάζει με σκίτσα και εικόνες τις εκλογές των ΗΠΑ, όταν ο Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε την πρώτη υποψηφιότητά του για την προεδρική κούρσα το 2015. Παρά τη δυσκολία που παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα για κάθε καλλιτέχνη, ο Μπλιτ σε συνθήκες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης το 2016, πέτυχε απόλυτα να δημιουργήσει μια εικόνα με απήχηση σε κάθε Αμερικανό πολίτη.
Στο νέο τεύχος του The New Yorker που θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο καλλιτέχνης επιχειρεί το ίδιο, αναφερόμενος σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Δηλαδή στο ότι πολλοί επιθυμούν να ψηφίσουν κι αυτοί που δεν το έχουν κάνει με επιστολή, συνήθως περιμένουν πολλές ώρες στην ουρά για να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Ο τίτλος του έργου στο εξώφυλλο είναι «America in Line» («Η Αμερική στην Ουρά»).
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό, ο Μπλιτ δήλωσε ότι δεν θα του λείψει ο Τράμπ και σίγουρα ως θέμα για τα σκίτσα του. «Τον έχω σχεδιάσει πάρα πολλές φορές και ξόδεψα πολύ χρόνο για να τον παρουσιάζω χιουμοριστικά. Πρέπει να πω ότι ουσιαστικά με διασκέδαζε πριν εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά κατέστρεψε τη σχέση μας μια για πάντα με την είσοδό του στην πολιτική».
Όσο για το ποιος Πρόεδρος ή πολιτική φιγούρα πιστεύει ότι αποτέλεσε τον καλύτερο στόχο για τους καλλιτέχνες και τους σκιτσογράφους, ο Μπιλτ απάντησε: «Κάθε Πρόεδρος είναι ιδανικός στόχος. Δεν πιστεύω ότι ο Μπάιντεν έχει στοχοποιηθεί αρκετά εξαιτίας της σύγκρισής του με την άθλια εικόνα του Τράμπ, αλλά αν στο τέλος κερδίσει θα επικριθεί, θα είναι έτοιμος να δεχθεί επιθέσεις από πολλές πλευρές. Ανυπομονώ να το δω».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο στόχος για τη ζωή του εκτός πλατό
«Ένας κύκλος κλείνει, ένας νέος κύκλος ανοίγει»
«Εκείνη την περίοδο, κάθε μέρα έξω από τον σταθμό υπήρχε και κάποιος δημοσιογράφος»
«Κατάφερα να ζήσω δημοσιογραφικά όσα πάρα πολλοί δημοσιογράφοι θα ονειρεύονταν να ζήσουν»
Με ιδιότητα του «θύματος της ΜΚΟ»
Συγκινεί η ανάρτησή της έναν χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της
Τι είπε ο παρουσιαστής στην έναρξη της σημερινής εκπομπής
Από τα στούντιο μιας κάμερας στον ανταγωνισμό με τις πλατφόρμες, ο Νίκος Μαστοράκης θυμάται όσα δημιούργησε και εξηγεί γιατί η τηλεόραση έχασε το κοινό της
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του «Καπετάνιου» - Η εξομολόγηση της άνοιξης του 2026
Ο Φώτης Γεωργελές θυμάται πώς δημιουργήθηκε το πρώτο free press
Λίγες μέρες πριν αρχίσει την εκπομπή της στο Mega, η γνωστή δημοσιογράφος μιλά για τις εντάσεις στα πολιτικά πάνελ, τα παράπονα των πολιτικών, την Αθήνα που αγαπά και το πώς τη φωνάζει η μαμά της.
«Το έκανα γιατί πίστευα ότι θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία. Για το φαγητό το έκανα από πείσμα»
Αιχμηρά σχόλια στον αέρα του ΣΚΑΪ για το βίντεο του τραγουδιστή στο Παρίσι εν μέσω επεισοδίων
«Οι τηλεθεατές, ύστερα από τόσα χρόνια, με έχουν μάθει» λέει η δημοσιογράφος
Η δημοσιογράφος επέστρεψε με μία ακόμη δύσκολη υπόθεση
Το περιστατικό που είχε προκαλέσει αντιδράσεις
Τι είπε για την σκηνή με την πάστα στο «Ριφιφί» και τα παρατσούκλια «Ευλόγησον» και «χήρα του Φατσέα»
Τι θα δούμε στην επίσημη πρώτη της φετινής σεζόν
Τι είπε στον αέρα της εκπομπής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.