- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Να μη χρειαστεί να ξανάρθω» - Σε εκδήλωση για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ η Υπουργός
«Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους», δήλωσε
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επέλεξε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του ιδιωτικού τομέα με θέμα: «Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια: Η Επόμενη Μέρα»
Μια διαφορετική εξήγηση για την παρουσία της σε εκδήλωση του ιδιωτικού τομέα έδωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου την αυτονομία και την καθημερινότητα που έχουν τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). «Ήρθα για να μη χρειαστεί να ξανάρθω», ήταν η δήλωση της υπουργού.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση της Κωτσόβολος «Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια: Η Επόμενη Μέρα», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελεί αποκλειστική υπόθεση του κράτους, αλλά αφορά εξίσου τις επιχειρήσεις, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που συναντούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι δεν συνηθίζει να συμμετέχει σε αντίστοιχες εκδηλώσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτή τη φορά, όμως, έκανε την εξαίρεση κα όπως είπε επέλεξε να βρίσκεται εκεί «για να μη χρειαστεί να ξανάρθει» χωρίς φυσικά να αναφέρεται στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Το μήνυμά της ήταν ότι ο στόχος πρέπει να είναι η προσβασιμότητα να γίνει τόσο αυτονόητο κομμάτι της καθημερινότητας, ώστε στο μέλλον να μη χρειάζονται ειδικές εκδηλώσεις για να εξηγούν γιατί η τεχνολογία και οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Καραγιαννάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδρομή της πρωτοβουλίας: «Ο κοινωνικός αντίκτυπος μοιάζει με φάρο: έχει αξία όταν μένει σταθερός και το φως του παραμένει αναμμένο. Αυτό σημαίνει συνέχεια, συνέπεια και επιλογές που διευρύνουν τις δυνατότητες περισσότερων ανθρώπων. Θέλουμε η τεχνολογία να γίνεται πιο προσβάσιμη, πιο χρήσιμη και πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας. Η πρόσβαση είναι η αρχή. Η αυτονομία και η συμμετοχή είναι η κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε».
Στην εκδήλωση η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στη σημασία της ισότιμης πρόσβασης και της κοινωνικής συμπερίληψης. Όπως ανέφερε: «Η τεχνολογία μπορεί να γίνει ισχυρό εργαλείο αυτονομίας, ελευθερίας και ισότιμης συμμετοχής για τους ανθρώπους με αναπηρία. Η πρωτοβουλία “Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια” δείχνει στην πράξη ότι η προσβασιμότητα δεν είναι θεωρία, αλλά μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας. Αυτό τον δρόμο ακολουθούμε και στην πολιτική μας για την αναπηρία, με τον Προσωπικό Βοηθό, την Κάρτα Αναπηρίας και το “Προσβασιμότητα κατ’ οίκον”, δημιουργώντας περισσότερες δυνατότητες για αυτονομία, αξιοπρέπεια και ισότιμη συμμετοχή».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η τριλογία ντοκιμαντέρ «Δύναμη», η οποία, μέσα από διαφορετικές ιστορίες, αποτυπώνει τη διαδρομή από την ατομική εμπειρία και την αυτονομία έως τη δύναμη της κοινότητας και της συλλογικής συμμετοχής.
Ακολούθησε πάνελ με τίτλο «Από την πρόσβαση στη συμμετοχή: Πώς η τεχνολογία μειώνει τις αποστάσεις», με συντονίστρια την Κατερίνα Βρανά. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Χρυσέλλα Λαγαρία, ψυχολόγος, συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light, ο Χρήστος Καρακασίδης, ιδρυτής της The Happy Act, ο Πάνος Κωνσταντινίδης, ιδρυτής της Evenly, και ο Δημήτρης Πετρωτός, αρχιτέκτονας μηχανικός με ειδίκευση στην αστική κινητικότητα.
Μέσα από τις διαφορετικές οπτικές και εμπειρίες τους, η συζήτηση πέρασε από τις επιμέρους λύσεις προσβασιμότητας στο επόμενο βήμα: σε υπηρεσίες, εμπειρίες και περιβάλλοντα που σχεδιάζονται εξαρχής για περισσότερους ανθρώπους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή των ίδιων των κοινοτήτων στη διαμόρφωση των λύσεων, στον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και στις δυνατότητες που ανοίγουν οι νέες τεχνολογίες στην κινητικότητα, την εξυπηρέτηση και τη ζωή στην πόλη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους», δήλωσε
«Πρόκειται για ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στα 28.970 ευρώ ανά κάτοικο οι καθαρές χρηματοοικονομικές αποταμιεύσεις
Η αμερικανική διπλωματία ανιχνεύει τις προθέσεις της Αθήνας, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει τις εξελίξεις.
«Αν το έλεγα εγώ, θα με κατηγορούσατε για σεξιστή», απάντησε o βουλευτής
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό, με νέες διοργανώσεις και συνεργασίες με μεγάλα διεθνή fora και think tanks
Το σύνολο των παραβάσεων αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 1% των γιατρών στην Ελλάδα
Στις εργασίες της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ στην Τουλούζη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με 163 ψήφους εγκρίθηκε η άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και με 159 του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «το τεκμήριο της αθωότητας»
«Η έρευνα διαμορφώνει το μέλλον», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης
Σε ομιλία του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal
Μερικά από τα προβλήματα που έχει στην πλάτη της η παρούσα κυβέρνηση, η οποία αλλού τόλμησε και αλλού όχι να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία και το κράτος
«Δεν ορίζουμε τον ενεργειακό μας χάρτη με βάση τις όποιες παραισθήσεις έχει ο καθένας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
«Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι λένε παραγωγοί και εκπρόσωποι της αγοράς
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο για τα Τέμπη
Στις 14 Οκτωβρίου η ανακοίνωση των νέων μέτρων
Στα 2,83 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.